Dobri razlozi za dopunu vaše instalacije grijanja sa solarnim sistemom

Samo u Njemačkoj je još oko dva milijuna instalacija grijanja starije od 25 godina. Korisnici su rijetko upoznati s činjenicom, koliko novaca poklanjaju kroz energiju koja neučinkovitim loženjem kao neiskorištena energija nestaje kroz dimnjak. Osim toga, stare instalacije opterećuju okoliš s nepotrebnim Co2 emisijama i doprinose globalnom zatopljenju.

Štediti energiju

Zamjenom zastarijele instalacije sa visokoučinkovitim kondenzacijskim kotlom, kotlom na pelete ili dizalicom topline u kombinaciji sa solarnom tehnikom krajnji korisnik može uštedjeti do 25% energije. Računski bi deset posto ukupne njemačke potrošnje energije doprinijelo sa istovremenim sniženjem co2-emisija za 54 milijuna tona godišnje.

Štediti resurse

Oko jedna trećina ukupnih energetskih potreba otpada na zagrijavanje stambenih objekata. Energetski štedljiva gradnja i štedljivo grijanje kao na primjer kondenzacijska tehnika mogu tu potrošnju znatno sniziti i time doprinijeti čuvanju resursa i zaštiti atmosfere zemlje.

Zagrijavanje tople vode putem solarne energije nudi značajni potencijal energetske uštede

Značajan potencijal uštede

Značajan potencijal uštede nudi zagrijavanje tople vode. Solarni kolektori u spoju sa spremnikom tople vode na našoj geografskoj širini, a osobito u ljetnim mjesecima, nude zanimljivu alternativu kotlovima za grijanje.

Štoviše, u prijelaznim mjesecima solarna podrška grijanju često ostavi kotao isključen.

kod jedne obiteljske kuće solarna energija može pokriti do 60 posto potrebne energije za pripremu tople vode:


Zagrijavanje tople vode i podrška grijanju sa solarnim sistemom

Solarne instalacije su idealne za zagrijavanje tople vode i podršku grijanju. Zahvaljujući besplatno dostupnoj solarnoj energiji može se investicija kroz uštedu fosilnih izvora energije vratiti kroz nekoliko godina.

U načelu, imate mogućnost koristiti solarnu energiju za zagrijavanje tople vode i podršku grijanju. Ušteda na ulju i plinu je u svakom slučaju značajna: dobrih 60 posto manje potrošnje energije za toplu vodu koju koristite svaki dan. Kombiniranjem zagrijavanje tople vode i ogrjevne vode za grijanje, može se godišnje uštedjeti do 35 % ukupno potrebne energije.
 

Solarni sistem s bivalentnim spremnikom tople vode

Solarna instalacija s bivalentnim spremnikom

Srce ovakvog rješenja je bivalentni spremnik tople vode. Kod sunčevog zračenja solarni medij sadržan u solarnoj instalaciji se zagrijava i pomoću donje spirale u spremniku toplina se prenosi na vodu sadržanu u spremniku. Sniženjem temeprature kada dođe do oduzimanja vode prilikom kupanja ili tuširanja, uključuje se prema potrebi kotao za dodatno zagrijavanje preko gornje spirale.


Solarni sistem za zagrijavanje tople vode i podršku grijanju

Solarna instalacija za zagrijavanje tople vode i podršku grijanju

Solarni medij zagrijan u solarnim kolektorima može se koristiti osim za toplu vodu i za zagrijavanje ogrjevne vode. Krug grijanja preko izmjenjivača topline kontinuirano koristi pomoću solarnih kolektora zagrijanu vodu u solarnom spremniku. Regulacija provjerava da li je željena temperatura postignuta. Ako je temperatura ispod zadane vrijednosti, uključuje se kotao za grijanje.

Kako funkcionira solarno grijanje?

Da biste aktivirali video, kliknite na gumb za reprodukciju. Napominjemo da se prikazom videozapisa podaci prenose na YouTube. Za detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Wie funktioniert Solarthermie?
Unser Experte Carsten Kuhlmann erklärt, wie eine thermische Solaranlage funktioniert.
Viessmann solarni sistemi - U svakom pogledu sigurni za budućnost

Viessmann solarni kolektori - u svakom pogledu sigurni za budućnost

Visoka radna sigurnost i dugotrajnost odlikuju sve Viessmann solarne kolektore. Vitosol solarni kolektori izrađeni su od materijala otpornih na koroziju i UV zračenje. Testovi kvalitete prema normi za ispitivanje EN 12975 to i potvrđuju. Uz to potvrđuju i konstantno visoki toplinski učin.

Viessmann se može osloniti na više od 30 godina razvoja i proizvodnje solarnih kolektora. 

Jednostavno pojašnjeno: Kako funkcionira solarno grijanje?

Kako funkcionira solarni sistem?

Naš stručnjak Carsten Kuhlmann pojašnjava, kako funkcionira solarna instalacija.

YouTube