Savjet eksperta

Radijatori: funkcija, regulacije i vrste

Zatražite savjetovanje

Radijatori su središnji dio sustava grijanja. Proizvedenu toplinu prenose u stambeni prostor putem ogrjevnog medija vode. Iako je princip rada uvijek sličan, mogu se razlikovati različite vrste. Međutim, ono što izdvaja radijatore sve Viessmann Vitoset je njihova visoka kvaliteta. Upotreba provjerenih materijala i visokokvalitetna izrada osiguravaju učinkovitu i pouzdanu implementaciju svakog rješenja.

Kako radi radijator?

Funkcija radijatora slijedi jednostavan princip: crpka transportira ogrjevnu vodu od centralnog proizvođača topline do radijatora. Tamo topla voda ulazi kroz ulazni ventil. Tijekom protoka toplina se preko grijaćih površina oslobađa u prostoriju, pri čemu se voda hladi. Ponovno istječe kroz povratni vod i vraća se na temperaturu pomoću priključenog proizvođača topline. Ciklus ponovno počinje.

Osim radijatora Vitoset za sustave centralnog grijanja, tvrtka Viessmann nudi i električne grijalice i radijatore. Vitoplanar električni grijači također su prikladni za decentralizirano grijanje stambenih prostora, tj. neovisno o centralnom proizvođaču topline i u pojedinačnim sobama.

Termostat regulira temperaturu

Količina topline koja se ispušta u prostoriju može se regulirati pomoću radijatorskih termostata. Ventil ugrađen unutar termostatske glave kontrolira protok vode ovisno o sobnoj temperaturi. Ako je ona preniska, otvara se ventil termostata i voda teče kroz radijator. Dostupno je pet stupnjeva za postavljanje željene temperature. Svaki predstavlja određenu sobnu temperaturu. Više o funkciji, brojevima na termostatu i postavkama možete saznati u poglavlju Ispravno podešavanje termostata. Termostatske glave tvrtke Viessmann mogu se upotrebljavati u kombinaciji s bilo kojim radijatorom iz naše ponude radijatora.

Termostati tvrtke Viessmann za radijatore

Jednostavna kontrola temperature putem aplikacije

Aplikacija Viessmann ViCare omogućuje praktično individualno upravljanje prostorijom putem pametnog telefona ili tableta, čak i neovisno o sustavu grijanja. To ga čini pogodnim i za stanovnike iznajmljenih stanova. Saznajte više o inteligentnoj kontroli radijatora u sljedećem tehničkom razgovoru.

Koje vrste radijatora postoje?

Postoji veliki izbor modernih toplovodnih radijatora. To je vidljivo i u asortimanu radijatora tvrtke Viessmann. Osim pločastih radijatora, tu spadaju i cijevni radijatori.

Pločasti radijatori predstavljaju daljnji razvoj originalnih sekcijskih ili rebrastih radijatora i naširoko se upotrebljavaju. Za razliku od potonjih, ne sastoje se od pojedinačnih sekcija, već od jedne ili više glatkih ili blago profiliranih grijaćih ploča kroz koje teče topla voda. Između njih nalaze se takozvane konvekcijske ploče kroz koje struji zrak u prostoru.

Oznaka tipa radijatora ovisi o ustroju. Sastoji se od dva broja, prvi označava broj grijaćih ploča, a drugi broj konvekcijskih ploča. Model tipa 21, na primjer, sastoji se od dvije radijatorske ploče i jedne konvekcijske ploče. Pritom načelno vrijedi: što je veći broj konvekcijskih ploča, to je veći udio konvekcijske topline. Tvrtka Viessmann nudi odgovarajuće radijatore pod univerzalnim radijatorima i ravnim radijatorima. Potonji se prvenstveno odlikuju glatkim površinama i vizualno tankim dizajnom. U osnovi su radijatori dostupni u različitim varijantama priključka, npr. kao radijatori sa središnjim priključkom. To nudi još veću fleksibilnost.

Takozvani cijevni radijatori sastoje se od više okomito ili vodoravno postavljenih cijevi kroz koje teče ogrjevna voda. Radijatori se posebno često upotrebljavaju u kupaonicama, gdje služe i kao držači i sušila za ručnike. Velik dio oslobađanja topline događa se konvekcijom. Viessmann radijatori za kupaonicu prikladni su za klasični priključak za grijanja, ali mogu biti opremljeni i električnim grijačem. To znači da se prostorije mogu grijati neovisno o centralnom proizvođaču topline, posebno ljeti.