Savjet eksperta

Moduli za svježu vodu za higijensku pripremu potrošne tople vode

Zatražite savjetovanje
Različite varijante uređaja Vitotrans 353

Modul za svježu vodu predstavlja alternativu spremniku potrošne tople vode Vitotrans 353 tvrtke Viessmann. To znači da nije potrebno skladištiti pitku vodu jer se ona zagrijava po principu protočnog grijača. Toplina za to dolazi iz međuspremnika ogrjevne vode koji se zauzvrat može napuniti toplinom iz različitih sustava grijanja – kotlova na kruta goriva, solarnih sustava, kotlova na ulje ili plin, toplinskih crpki itd. Moduli su gotove stanice prikladne za zidnu montažu i instalaciju izravno na spremnik.

Viessmann Vitotrans 353

Ustroj modula za svježu vodu

Za razliku od klasičnih spremnika za zagrijavanje vode, voda se ne upotrebljava za uskladištenje energije, već se pomoću učinkovitog pločastog izmjenjivača topline zagrijava samo kada je to potrebno. To čini jezgru kompaktne stanice. Osim toga, sljedeće komponente bitne su za modul slatke vode Vitotrans 353:

  • Regulacija
  • Cjevovod sa sigurnosnim ventilom
  • Senzor volumnog protoka
  • Zaporni ventili
  • Sa strane ogrjevne vode: visokoučinkovita cirkulacijska crpka

Osim toga, na stanicu za svježu vodu mogu se po izboru dodati povratni ventil i set za cirkulaciju. Daljnji pribor je ventil otporan na plamen za uzimanje uzoraka vode bez mikroba u skladu s Odredbom o vodi za piće (samo za tipove PBMA/PBMA-S, PBLA/PBLA-S i PZMA/PZMA-S).

Zagrijavanje pitke vode pomoću pločastog izmjenjivača topline

Način rada modula za svježu vodu karakterizira neizravno zagrijavanje pitke vode putem tzv. principa protočnog grijača. Kako to detaljnije izgleda?

Ako postoji potreba za toplom vodom na potrošnom mjestu u zgradi, svježa pitka voda teče kroz modul slatke vode pored ogrjevne vode i zagrijava se. Ogrjevna voda iz međuspremnika u međuvremenu se hladi. Obje tekućine teku u odvojenim sustavima unutar izmjenjivača topline. Nikada ne dolaze u dodir jedni s drugima i ne miješaju se, jer ogrjevna voda ne zadovoljava zahtjeve kvalitete pitke vode, a također ima znatno niži udio kisika. Postupak prijenosa topline s jednog medija na drugi odvija se sve dok je topla voda potrebna i crpi se iz potrošnih mjesta.

Potrošni učin i drugi ključni podaci

Postoji pet različitih tipova stanica svježe vode Vitotrans 353 koje su prikladne ili za zidnu montažu ili za direktnu montažu na međuspremnik ogrjevne vode. Pritom se razlikuju osnovna i cirkulacijska serija. Ovisno o vrsti, kapacitet slavine iznosi između 25 i 68 litara u minuti. To vrijedi pod sljedećim uvjetima:

  • namještena temperatura tople vode od 45 Celzijevih stupnjeva
  • Temperatura ogrjevne vode polaznog voda od 60 Celzijevih stupnjeva
  • Temperatura dotoka hladne vode od 10 Celzijevih stupnjeva

Volumen protoka točenja također se može povećati povezivanjem do četiri identična modula u kaskadu u obliku lanca. To je lako moguće i bez dodatne regulacije. To znači da su moduli svježe vode prikladni i za veću potrebu, na primjer u komunalnim primjenama.  

Maksimalna temperatura ogrjevne vode iznosi 95 Celzijevih stupnjeva za sve modele. Na taj način se modul za slatku vodu može kombinirati s različitim sustavima grijanja. Maksimalna temperatura pitke vode iznosi 75 Celzijevih stupnjeva. To je dovoljno vruće da spriječi stvaranje klica. Zbog toga je ovaj oblik pripreme potrošne tople vode posebno higijenski.

Osigurane su stabilne izlazne temperature

Savršeno usklađene komponente omogućuju konstantnu izlaznu temperaturu na slavini s različitim količinama odvoda. Visokoučinkovitim cirkulacijskim crpkama najnovije generacije upravlja ugrađena regulacija na temelju broja okretaja tako da je volumni protok vode za grijanje optimalno podešen prema aktualnom kapacitetu potrošnje.

Povezivanje s instalacijama grijanja niske temperature

U načelu, potrebne su samo niske temperature polaznog voda da bi modul za svježu vodu mogao optimalno funkcionirati. Stoga su posebno prikladne za povezivanje s instalacijama grijanja niske temperature. Moduli tako zaokružuju energetski štedljiv rad toplinskih crpki, plinskih ili uljnih kondenzacijskih kotlova i sustava sa solarnom potporom. S potonjim je moguće povećanje učinkovitosti solarnog kruga, budući da se prosječna temperatura solarnog kruga može smanjiti zbog hladnog povratnog voda. 

Pregled prednosti modula svježe vode

visok kapacitet potrošnje
univerzalno uporabljivo
stalna dostupnost svježe tople vode
jednostavna i brza montaža
kompaktni oblik
optimalno povezivanje s instalacijama grijanja niske temperature