Savjet eksperta

Kratko objašnjenje načina rada uljne kondenzacijske tehnike

Zatražite savjetovanje

Nafta, pouzdano i visokoenergetsko gorivo, od davnina se upotrebljava za grijanje. Međutim, spada u fosilna goriva i stoga je njezina količina ograničena. Osim toga, cijena nafte ponekad je podložna velikim fluktuacijama i stoga može imati negativan utjecaj na troškove grijanja. Kako bi ti troškovi bio što niži, Viessmann se oslanja na dokazanu uljnu kondenzacijsku tehniku za budućnost.

Kondenzacijski kotlovi tvrtke Viessmann za ulje predstavljaju najnovije tehničko dostignuće. Oni također pokrivaju širok raspon kada je riječ o različitim učinima i, s učinkom do 80 kW, idealno su pripremljeni za upotrebu u samostojećim obiteljskim kućama, dvojnim kućama i manjim kućama s više stanova. Pročitajte više o značajkama i prednostima u poglavlju Grijanje na ulje.

Do 35 posto manje potrošnje energije

Samo u Njemačkoj još uvijek radi oko dva milijuna instalacija grijanja starijih od 25 godina. Njihovi korisnici često nisu ni svjesni koliko novca troše na energiju koja neučinkovito sagorijeva i nestaje kroz dimnjak kao neiskorištena toplina. Osim toga, ti stari sustavi zagađuju klimu nepotrebno visokim emisijama CO₂ i tako više pridonose globalnom zatopljenju. Pravovremenom zamjenom ovih sustava visokoučinkovitom uljnom kondenzacijskom tehnikom u kombinaciji sa solarnom tehnikom krajnji korisnik može uštedjeti do 35 posto energije. Matematički, to bi bilo deset posto ukupne njemačke potrošnje energije uz istovremeno smanjenje emisije CO₂ za 54 milijuna tona godišnje.

Ušteda pri modernizaciji pomoću uljne kondenzacijske tehnike (Vitoladens 300-C*)

 

Stara instalacija

Nova instalacija

Ušteda

Potrošnja/godina

3400 l

2590 l

810 l  /  2,1 t CO₂

Troškovi/godina

2380,– €

1760,– €

620,– €  /  26 %

*Osnova za usporedbu: kuća (izgrađena 1985.), 140 m2 stambene površine sa starim plinskim bojlerom 27 kW. Zaokruženi troškovi potrošnje uz primjenu standardnih vrijednosti (EID) na 3.400 l ulja. Prosječne cijene energije 2017.

Jeste li znali da novu uljnu kondenzacijsku tehniku možete iznajmiti umjesto kupiti? To je vrlo jednostavno - s do 15 godina sveobuhvatnog jamstva. Iznajmite, opustite se i uživajte u toplini koju stvaraju uređaji tvrtke Viessmann.

Kako radi uljni kondenzacijski kotao?

Kotao za grijanje stvara toplinu izgaranjem goriva i upotrebom vrućih ispušnih plinova koji time nastaju za zagrijavanje ogrjevne vode. Kod konvencionalnih kotlova za grijanje ta se toplina dimnih plinova odvodi direktno prema van. To je neophodno jer bi se vodena para sadržana u dimnim plinovima inače kondenzirala čim se dimni plinovi ohlade ispod temperature rošenja. Međutim, sastavni dijelovi ovog kondenzata potiču koroziju, zbog čega su se vrući dimni plinovi dugo vremena smatrali neupotrebljivima.

U vrućim dimnim plinovima – točnije u vrućoj pari – još uvijek ima dovoljno topline koja se može upotrijebiti za grijanje. Tu toplinu možete osjetiti na jednostavan način: ako držite ruku iznad posude s kipućom vodom, prije ili kasnije ćete je morati povući. To je zato što se vruća para diže iz kipuće vode i kondenzira na dlanu. Tijekom kondenzacije oslobađa se skrivena toplina, koja se naziva i kondenzacijska toplina.

Da bi se povećala energetska učinkovitost sustava grijanja na ulje i razvila tehnologija izgaranja na način koji dugoročno štedi resurse, važno je ovu toplinu dobiti na kontroliran način i dovesti je u sustav grijanja bez da kondenzat oštetiti instalaciju i sustav za odvod dimnih plinova. Planirana kondenzacija vrućih dimnih plinova stoga je također dio funkcioniranja uljne kondenzacijske tehnike.

U praksi, vrući dimni plinovi prolaze kroz izmjenjivač topline i kondenziraju se uz pomoć hladne povratne vode prije nego što se ispuste van. Zbog opasnosti od korozije nekih sastavnih dijelova kondenzata, sam izmjenjivač topline mora biti otporan na kiselinu i vlagu. Oba svojstva vrijede za plemeniti čelik, zbog čega se kondenzacijski izmjenjivači topline izrađuju od ovog materijala.

Ono što ih također razlikuje je njihov dizajn koji štedi prostor i njihova robusnost. Vlasnici instalacije dobivaju jamstvo do deset godina na izmjenjivače topline od plemenitog čelika tvrtke Viessmann.

Izmjenjivači topline tvrtke Viessmann za uljnu kondenzacijsku tehniku

Jednostavno rečeno, izmjenjivač topline od plemenitog čelika je spojni dio između komore za izgaranje i radijatora. Ogrjevna voda koja teče kroz izmjenjivač topline zagrijava se otpadnom toplinom i uz pomoć pumpe dovodi do radijatora. Kada stigne u radijatore, zagrijava ih i postupno se hladi. Zatim teče natrag u izmjenjivač topline kao „ohlađena” povratna voda i proces počinje ispočetka.

Budući da uljna kondenzacijska tehnika radi po principu kondenzacije dimnih plinova, bitno je da povratna voda teče natrag što je moguće hladnija. Kod uljnih kondenzacijskih kotlova temperatura rošenja iznosi oko 49 Celzijevih stupnjeva. Ako je temperatura povratnog voda viša, kondenzacijska tehnika neće biti učinkovita. Ako je niža, dimni plinovi ispuštaju skrivenu toplinu u povratnu vodu i uljni kondenzacijski sustav grijanja mora manje raditi jer je ogrjevna voda već predgrijana. Posebno učinkovit način hlađenja povratne vode je površinsko grijanje kao što je podno ili zidno grijanje.

Važno za upotrebu uljne kondenzacijske tehnike

Planirana kondenzacija vodene pare sadržane u dimnim plinovima stvara kondenzat. Iako ima kisele sastavne dijelove, normalno se može ispuštati u kanalizacijski sustav (ne u mala postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda) - pod uvjetom da je sam sustav odvodnje otporan na kiseline. Pritom je važna pH-vrijednost. Vodi je dodijeljen pH od oko sedam. Ta se vrijednost smatra neutralnom. Sve ispod toga naziva se kiselim. pH kondenzata u nafti iznosi 1,5 do 3,5. Radni list „DWA-A 251” Njemačke udruge za vodno gospodarstvo služi kao osnova za izračun. Također je preporučljivo pitati komunalnu tvrtku nadležnu za otpadne vode.

Drugi važni čimbenici za ispuštanje u normalne otpadne vode su veličina uljnog kondenzacijskog kotla i vrsta lož ulja. Instalacije koje upotrebljavaju uljnu kondenzacijsku tehniku i imaju nazivni toplinski učin manji od 200 kW u pravilu su izuzeti od obveze neutralizacije. U nekim slučajevima, kondenzat se mora razrijediti prije ispuštanja. Svatko tko još uvijek upotrebljava standardno lož ulje, u principu mora neutralizirati kondenzat prije ispuštanja.

Dimnjak također mora odgovarati uljnoj kondenzacijskoj tehnici

Za rad kondenzacijskog kotla ne mora biti projektiran samo sustav odvodnje. Kondenzat također ne smije oštetiti sustav za odvod dimnih plinova. Osim toga, mora izdržati određeni pretlak bez pokazivanja ikakve propusnosti. To je potrebno jer je tijekom rada neophodna upotreba ventilatora koji aktivno ispuhuje već ohlađene dimne plinove. U praksi su se dokazale ispušne cijevi od plemenitog čelika ili posebne plastike.

Dodatne informacije o uljnoj kondenzacijskoj tehnici također se mogu pronaći na heizung.de Vodič za plinsko grijanje.

Kombinirajte uljnu kondenzacijsku tehniku i solarnu instalaciju

Solarni toplinski kolektori tvrtke Viessmann

Posebnost uljne kondenzacijske tehnike je u raznolikosti kombinacija. Ekonomski i ekološki razumna kombinacija je ona sa solarnom tehnikom. Besplatna energija sunca još uvijek se ne upotrebljava dovoljno kao podrška grijanju i za zagrijavanje pitke vode. Pri modernizaciji sustava grijanja ili zamjeni kotla za grijanje vlasnici kuća mogli bi razmisliti o kombinaciji sa solarnom tehnikom.

Uz pomoć solarne tehnike, sunčeva energija može se upotrebljavati za podršku grijanju ili pripremu potrošne tople vode. Ovo je izuzetno ekonomično, jer uljni kondenzacijski kotao nekim danima uopće ne mora raditi. A budući da se sagorijeva manje ulja, vlasnici postrojenja također štite okoliš i tako aktivno doprinose zaštiti klime. Posljednje, ali ne i najmanje važno, ova kombinacija čini vas malo neovisnijima o dobavljačima goriva.

Suprotno pretpostavkama mnogih potrošača, hibridni sustav grijanja koji se sastoji od uljne kondenzacijske tehnike i solarne toplinske energije može se upotrijebiti ne samo u starim već i u novim zgradama. Ako se nekoliko čimbenika uzme u obzir, mogu se zadovoljiti zahtjevi Zakona o potrošnji energije u zgradama (GEG).