Savjet eksperta

Solarna tekućina: karakteristike i ispravno rukovanje

Solarna tekućina prenosi toplinu od solarnih kolektora na krovu do spremnika u kući. Sastoji se od vode i sredstva protiv smrzavanja, tako da se tekućina za prijenos topline ne smrzava ni zimi. Budući da je medij podložan određenim znakovima starenja, važno je redovito provjeravati pH vrijednost i sadržaj sredstva protiv smrzavanja. Ovdje saznajte o karakteristikama i propisanim vrijednostima za rukovanje solarnom tekućinom.

Sredstvo protiv smrzavanja u solarnoj instalaciji osigurava rad tijekom cijele godine

Kada sunce sja, kolektori solarnog toplinskog sustava se zagrijavaju. Oni prenose toplinsku energiju na tekućinu koja zatim teče u spremnik. Ondje oslobađa energiju koju prenosi u ogrjevnu ili pitku vodu putem izmjenjivača topline. Tekućina izmjenjivača topline struji natrag u solarni kolektor i postupak počinje iznova. 

Osnova solarne tekućine je voda. Međutim, ako vanjske temperature padnu ispod točke smrzavanja, a nema sunčevog zračenja, došlo bi do smrzavanja, širenja i mogućeg oštećenja važnih dijelova instalacije. Da bi se to spriječilo, solarna tekućina sadržava sredstvo protiv smrzavanja. To je obično propilen glikol.

Solarna tekućina: karakteristike se mijenjaju tijekom vremena

Upotrijebljeni 1,2-propilen glikol otporan je na plamen, netoksičan, biorazgradiv i ne zahtijeva označavanje prema kriterijima EU-a. Sredstvo protiv smrzavanja za solarne instalacije ima temperaturu vrenja od 188 Celzijevih stupnjeva i pri udjelu od 40 posto volumena štiti od smrzavanja do -21,5 Celzijevih stupnjeva. 

Budući da je glikol organska tvar s uobičajenim znakovima starenja, tekućine za prijenos topline koje upotrebljava tvrtka Viessmann, kao što je Tyfocor LS, sadržavaju zaštitu od starenja. Alkalno puferiranje održava pH vrijednost u alkalnom području dugo vremena i potiče zaštitu od korozije. To zauzvrat ima pozitivan učinak na životni vijek cijelog sustava.

Tijekom održavanja provjerite sadržaj antifriza i pH vrijednost

Zbog normalnih znakova starenja, važno je provjeriti tekućinu za prijenos topline kao dio godišnjeg održavanja grijanja. Specijalizirane tvrtke za grijanje provjeravaju pH vrijednost i sadržaj antifriza da bi spriječile oštećenja uzrokovana korozijom ili mrazom.

Dizajn instalacije utječe na vijek trajanja solarne tekućine

U manjim instalacijama za pripremu tople vode specijalizirane tvrtke za grijanje moraju mijenjati ili dopunjavati solarnu tekućinu u prosjeku svakih deset godina. Kada je u pitanju solarna instalacija za podršku grijanju, to je ponekad potrebno ranije. Razlog tome je zastoj bez oduzimanja topline ljeti. S njima se temperatura tekućine za prijenos topline toliko povećava da molekule mogu puknuti ili se raspasti. Kao posljedica, povećava se stvaranje kiseline, a vodovi i crpke mogu se začepiti.

Obloga Viessmann ThermProtect automatski isključuje pločaste kolektore i cijevne kolektore kada oni premaše određenu temperaturu. To se događa bez obzira na vrstu izvedbe, projektiranje ili instalaciju i učinkovito štiti od pucanja tekućine.

Nadopunite ili promijenite solarnu tekućinu ako se pojave znakovi starenja

Ako pH vrijednost i sadržaj antifriza nisu u preporučenom opsegu, specijalizirane tvrtke moraju nadopuniti solarnu tekućinu. Upotrijebljeni medij ovisi o već sadržanoj tekućini koja se između ostalog može prepoznati i po boji. Ljubičasti Tyfocor G-LS može se primjerice miješati s Tyfocor LS. Ako se dodaci ne mogu kombinirati, specijalizirana tvrtka za grijanje mijenja kompletnu tekućinu u solarnoj instalaciji.

Specijalizirana tvrtka pomaže pri sljedećim problemima

Tekućina za prijenos topline pomiješana s glikolom cirkulira solarnom instalacijom na materijalno odvojen način. Ne miješa se s ogrjevnom vodom ili pitkom vodom i stoga ne predstavlja opasnost za druge sustave. Ako je iz solarne instalacije iscurila tekućina ili u pitkoj vodi ima solarne tekućine, obratite se specijaliziranoj tvrtki za grijanje. Ona pouzdano uklanja propuštanja i ponovno puni tekućinu za prijenos topline. U rijetkom slučaju da tekućina iz solarne instalacije dospije u pitku vodu, specijalizirane tvrtke ispirat će mrežu sve dok više ne bude ostataka. U međuvremenu, trebate se suzdržati od konzumiranja vode.