Savjet eksperta

Viessmannovi klimatizacijski uređaj za kuću – pregled

Zatražite savjetovanje

Dulja vruća razdoblja, loša kakvoća zraka i želja za zdravom klimom u prostorijama povećavaju interes za klimatizacijskim sustavima. Mnogima nije cilj samo rashladiti prostorije tijekom ljetnih mjeseci, nego i postići veliku toplinsku udobnost. U tom kontekstu vlažnost zraka igra jednako važnu ulogu koliko i filtrirani zrak bez virusa, alergena i štetnih tvari. Pogledajte pregled u nastavku i saznajte više o prednostima klimatizacijkih uređaja, različitim područjima primjene i funkciji.

Sažetak prednosti klimatizacijskog uređaja društva Viessmann

Grijanje, aktivno hlađenje, ovlaživanje i pročišćavanje zraka u jednom kompaktnom uređaju
Fleksibilan sustav za prijelazna razdoblja, idealan za kombiniranje s drugim energetskim rješenjima
IDF filtar za zdrav i ugodan zrak u prostoriji
Manje ulaganje i u slučaju vlastite potrošnje struje niski radni troškovi
Vrlo tih rad zahvaljujući split konstrukciji s unutarnjom i vanjskom jedinicom
Komforno rukovanje zahvaljujući jednostavnom i brzom radu

Brzo i jednostavno poboljšajte kakvoću zraka u prostorijama

Za razliku od mnogih mobilnih uređaja i jednostavnih ventilatora, Viessmannov klimatizacijski uređaj ne vrtloži samo zrak ili ga ovlažuje. Uz to stvara ugodnu klimu u prostoriji. Brzo hladi te istovremeno odvlažuje i pročišćava zrak. Tako nastaje velika udobnost i komfor u prostoriji. Iz zraka se također uklanjaju opterećenja kao što su alergeni, virusi i druge štetne tvari.

Kompaktno grijanje i hlađenje

Klimatizacijskim uređajem možete aktivno hladiti i u prijelaznim razdobljima zagrijavati prostorije, čime možete nadopuniti ili privremeno potpuno zamijeniti postojeće proizvođače topline i energetska rješenja. Tijekom proljetnih i jesenjih dana zna još biti vrlo svježe u jutarnjim ili večernjim satima. Tada je klimatizacijski uređaj u domu idealan kao dodatno grijanje.

Klimatizacijski uređaj kao fleksibilan sustav za različita područja primjene

Viessmannovi klimatizacijski uređaji idealni su hibridizaciju doma, između ostaloga za dopunu sustava s fotonaponskom instalacijom. Tako ćete povećati stopu vlastite potrošnje samostalno proizvedene struje jer se veći dio sunčeve svjetlosti i najveća potreba za hlađenjem vremenski preklapaju. U kombinaciji s drugim energetskim rješenjima također možete štedjeti fosilne energente, posebice ako dopunite ili poduprete postojeće plinsko ili uljno grijanje. Nadalje, multisplit klimatizacijski uređaj fleksibilno kombinira više unutarnjih jedinica i istovremeno hladi više dijelova vašeg doma.

Kako radi klimatizacijski uređaj?

Klimatizacijski uređaj načelno izvlači toplinu, tj. toplinsku energiju, iz zraka i prenosi je van. Toplina u normalnim uvjetima uvijek struji s visoke prema niskoj razini temperature. Međutim, tijekom vrućih dana kada je vani toplije nego unutra želimo upravo obrnutu situaciju: toplina treba strujati van prema višoj razini temperature da bi u unutrašnjosti bilo znatno hladnije i ugodnije. Slično kao u slučaju toplinske crpke zrak/voda, temelj za to čini krug rashladnog sredstva – samo obrnuto. Taj proces omogućuje odvođenje topline iznutra prema van. Za to je važan preduvjet da korišteno rashladno sredstvo klimatizacijskog uređaja ispari pri sobnoj temperaturi.

Kratko objašnjenje kruga rashladnog sredstva

Prvo treba objasniti da Viessmann u portfelju ima tzv. split klimatizacijske uređaje. Oni se sastoje od unutarnje i vanjske jedinice. U unutarnjoj jedinici nalaze se ventilator i kompresor. Sve ostale komponente nalaze se u vanjskoj jedinici.

 • Ventilator privlači topli zrak i provodi ga kraj prijenosnika topline. 
 • U prijenosniku topline nalazi se tekuće rashladno sredstvo.
 • Rashladno sredstvo upija toplinsku energiju iz zraka u prostoriji i isparava. 
 • Prostorija se osjetno hladi.
 • Rashladno sredstvo struji kroz kompresor. Tlak raste, a s njim s temperatura rashladnog sredstva, koje je sad u plinovitom stanju. 
 • Toplinska energija – toplina u obliku toplog plinovitog medija – izvodi se prema van.
 • Tlak i temperatura rashladnog sredstva vraćaju se na početnu razinu. Medij se ukapljuje i krug počinje ispočetka.

Što je rashladni učin?

Rashladni je učin ekvivalent ogrjevnog učina i može se izračunati na sličan način. Ta vrijednost u načelu opisuje koliko toplinske energije klimatizacijski uređaj ili neki drugi rashladni uređaj može prihvatiti i odvesti u određenom vremenu da bi se ohladila prostorija ili prostorije. Klimatizacijski uređaj u najboljem je slučaju koncipiran tako da učin odgovara svim unutarnjim i vanjskim izvorima topline. U njih se između ostaloga ubrajaju velike prozorske površine ili druge staklene površine kroz koje u prostorije ulazi relativno velika količina sunčeve svjetlosti. Osim toga, i umjerena izolacija vanjske ovojnice utječe na toplinsko opterećenje u kući tijekom ljetnih mjeseci. Daljnji su čimbenici broj osoba koje se kreću po prostoriji ili zgradi i količina energije koju ispuštaju električni uređaji. To treba uzeti u obzir pri izračunu opterećenja hlađenja prema smjernici VDI 2078. Osjećaj temperature također je od ključne važnosti za procjenu i dimenzioniranje klimatizacijskog uređaja. Rashladni učin navodi se u vatima ili kilovatima.

Koje su vrste klimatizacijskih uređaja i sustava?

Postoje različita rješenja za hlađenje zgrade ili prostorije. To mogu biti jednostavni instalirani ventilatori s funkcijom hlađenja, kao mobilni klimatizacijski uređaj ili fiksno instalirani, monoblok klimatizacijski uređaji i split klimatizacijski uređaji koji između ostaloga s više jedinica tvore kompletan sustav. Ovisno o tome koliko je tehnologija sofisticirana, uređaji i sustavi postižu manje ili više vrijednosti učina. Dodatne funkcije većinom imaju split klimatizacijski uređaji.

Te varijante za hlađenje prostorije mogu se vrlo povoljno nabaviti. Dostupni su u fiksno instaliranoj i mobilnoj verziji. U pravili ih čini vrlo malo komponenti – ventilator, podložak za isparavanje i spremnik za vodu koji ovlažuje podložak. Ventilator potiskuje zrak kroz uređaj i voda isparava. Na taj se način rashlađuje okolni zrak. Znatan je nedostatak velik unos vlage u prostoriju. Usto, uređaj brzo gubi djelovanje kad se isprazni spremnik za vodu.

Monoblok konstrukcija znači da se cijeli krug rashladnog sredstva odvija u jednom uređaju. Potrebno je crijevo koji vodi prema van kroz prozor ili prorez u vratima. Kroz to se crijevo izbacuju kondenzat koji nastaje tijekom hlađenja i zagrijani zrak. Monoblok klimatizacijski uređaji također mogu odvlaživati i pročišćavati zrak putem filtra. Znatan je nedostatak takvih uređaja da rade naizmjenično. Usto, otvor za crijevo kondenzata mora biti dobro zabrtvljen.

Klimatizacijski uređaji split konstrukcije sastoje se od unutarnje i vanjske jedinice. Drugim riječima, krug rashladnog sredstva razdijeljen je između tih dviju jedinica. Kompresor se nalazi u vanjskoj jedinici. Prednost je toga da je moguć vrlo tih rad. Vanjska i unutarnja jedinica međusobno su povezane samo tankim vodovima u vanjskom zidu. Nadalje, split klimatizacijski uređaj opremljen je inverterskim motorom koji omogućuje prilagodbu učina potrebama. To omogućuje vrlo učinkovit rad i uštedu struje. Split konstrukcija također omogućuje spajanje više unutarnjih jedinica u kući s jednom vanjskom jedinicom. To se naziva multisplit klimatizacijskim uređajem. Viessmann u portfelju ima isključivo split klimatizacijske uređaje zbog mnogih prednosti koje nude. 

Preuzimanje besplatnih PDF-ova o klimatizacijskom uređaju za vaš dom

Savjeti za kupnju klimatizacijskog uređaja za dom

Prije kupnje morate donijeti odluku. Naša partnerska specijalizirana poduzeća pružit će vam podršku. Dogovorite termin na licu mjesta i razjasnite sa stručnjacima sve ključne točke. Za to se možete pripremiti tako da prethodno razjasnite nekoliko pitanja. Sljedeći pregled možete smatrati kontrolnim popisom koji pokriva najvažnije aspekte za kupnju klimatizacijskog uređaja. Imajte na umu da taj popis ne može biti iscrpan. Samo ćete osobnim savjetovanjem pronaći rješenje za hlađenje i ventilaciju koje je prilagođeno vašim potrebama.

 • U koju svrhu želite upotrebljavati klimatizacijski uređaj odn. sustav?
 • Želite li samo hladiti prostorije ili i grijati?
 • Koja je veličina prostorije ili prostorija koje želite hladiti? Je li riječ načelno o pojedinačnim prostorijama ili o cijeloj zgradi?
 • Kada i koliko često će se upotrebljavati klimatizacijski uređaj? Je li potreban za apartman za godišnji odmor ili neki drugi objekt koji se upotrebljava samo povremeno?
 • Imate li već klimatizacijski uređaj odn. sustav i želite li ga integrirati u novi sustav?
 • Imate li fotonaponsku instalaciju i želite li povećati vlastitu potrošnju?
 • Želite li novi klimatizacijski uređaj kombinirati s postojećim proizvođačem topline ili treba projektirati novo kompletno rješenje?

Za konkretno projektiranje jednako su bitni ključni podaci poput veličine stambene prostorije ili zgrade kao i broj osoba koje žive u kućanstvu, lokacija i sunčeva svjetlost, a u tom kontekstu i maksimalne temperature koje se mogu očekivati ljeti. Odabrano specijalizirano poduzeće razjasnit će sve te čimbenike s vama i zajedno ćete pronaći optimalno rješenje.

Nadogradnja klimatizacijskog uređaja

Klimatizacijski uređaji Viessmann Vitoclima prikladni su i za novogradnju i za modernizaciju. Nadogradnja nije nikakav problem. U ovom je kontekstu od posebne važnosti projektiranje. Vrsta, veličina i prije svega učin moraju se podudarati s postojećom zgradom i vašim životnim okolnostima. Tijekom takvog projektiranja treba, osim prethodno navedenih pitanja, posebno razmotriti i postojeće mjere hlađenja, proizvođače topline ili struje.

Područja primjene split klimatizacijskih uređaja kao ključni čimbenik

Ako donosite odluku hoćete li klimatizacijskim uređajem opremiti pojedinačne prostorije ili cijelu kuću, za projektiranje je važna činjenica gdje će se uređaj primjenjivati. Naime, učin i potencijalne mogućnosti kombiniranja ravnaju se prema području primjene. Možete, primjerice, projektirati klimatizacijski uređaj za potkrovlje gdje u ljetnim mjesecima može biti posebno vruće. Možete ga staviti i u spavaću sobu da vam tropske ljetne noći ometaju san. Također imate mogućnost cijelu kuću opremiti klimatizacijskim uređajem. Za to je idealan npr. multisplit sustav. Sa stručnjacima na licu mjesta prvo raspravite o tome gdje postoji najveća potreba za hlađenjem i postoje li eventualno opcije za nadogradnju koje bi se već mogle razmatrati za kasnije ostvarenje.

Klimatizacijski uređaj i njegovi troškovi

Investicijski troškovi klimatizacijskih uređaja načelno su niski. Takvi mogu biti i radni troškovi, prije svega kad je uređaj primjereno projektiran i prilagođen individualnim potrebama. Pritom je važno da njegove prednosti mogu u potpunosti doći do izražaja kad radi u kombinaciji s drugim proizvođačima topline. To najviše vrijedi za slučaj kad se klimatizacijski uređaj upotrebljava i za grijanje. To je idealno za prijelazna razdoblja. Ostatak uređaja može bez problema ostati isključen tijekom blažih proljetnih i ljetnih mjeseci. 

Posebno je učinkovita već spomenuta kombinacija s fotonaponskom instalacijom ili spremnikom električne energije kao što je Vitocharge VX3. Struja s vlastitog krova dodatno smanjuje troškove klimatizacijskog uređaja.