Savjet eksperta

Fotonaponska tehnologija – struja iz sunčeve energije

Zatražite savjetovanje

Fotonaponska instalacija pretvara sunčevu svjetlost u električnu energiju. Temelji se na tzv. fotoefektu koji je otkriven već u 19. stoljeću, ali tek je tijekom 20. stoljeća fizikalno objašnjen i ušao u upotrebu. Jedno od područja primjene bila je astronautika. Danas se ta tehnologija nalazi na krovovima mnogih kuća i opskrbljuje ukućane strujom iz besplatne sunčeve energije. Fotonaponska tehnologija također smanjuje energetske troškove gospodarskih i komunalnih korisnika te istovremeno doprinosi zaštiti klime. 

Kako funkcionira fotonaponska tehnologija?

Način na koji funkcionira fotonaponska tehnologija temelji se na solarnim ćelijama. One pretvaraju energiju zračenja u električnu energiju. Mogu se spojiti u module te instalirati na krovovima, fasadama i slobodnim površinama. Proizvodnja struje načelno se može podijeliti na dva koraka:

 1. Dobivanje energije: kad svjetlost pada na fotonaponske module, u solarnim ćelijama oslobađaju se elektroni. Na električnim kontaktima prikupljaju se pozitivni odn. negativni nosači naboja, uslijed čega nastaje istosmjerni napon između prednje i stražnje strane ćelije. Taj fotoelektrični efekt postiže se bez mehaničkih ili kemijskih reakcija, što znači da se ćelije ne troše i ne treba ih održavati.
 2. Pretvorba struje: istosmjernu struju koju proizvede solarni generator zatim izmjenjivač struje (često se naziva i solarnim izmjenjivačem ili uređajem za unos struje u električnu mrežu (NEG)) pretvara u izmjeničnu struju za strujne mreže (izmjenični napon od 230 ili 400 volta pri 50 Hz). Provjereni sigurnosni standardi, sofisticirana procesorska tehnologija i energetska elektronika najnovijih generatora osiguravaju učinkovitu pretvorbu solarne struje. Kućevlasnici tada mogu proizvedenu izmjeničnu struju iskorištavati u vlastitoj kući ili njome napajati javnu mrežu.

  Učinkovitost fotonaponske tehnologije ovisi o postupku kojim su proizvedene solarne ćelije. Kod sustava Viessmann Vitovolt 300 razlikuju se monokristalne i polikristalne ćelije. Sljedeća tablica prikazuje kako se međusobno razlikuju.

   

  Vrsta solarne ćelijeOpisStupanj učinkovitosti

  Monokristalne ćelije

  Učinkovite ćelije od čistih monokristala

  14 do preko 19 posto

  Polikristalne ćelije

  Proizvodnja od lijevanih silicijevih blokova s kristalima različite orijentacije

  12 do preko 17 posto

  Monokristalni fotonaponski moduli Vitovolt 300 imaju posebno tamne monokristalne solarne ćelije ispod visokotransparentne posebne staklene ploče s malim udjelom željeza. Zajedno s okvirom eloksiranim u crnoj boji i crnom folijom Tedlar ispod ćelija nastaju moduli koji obećavaju najviše radne vrijednosti s visokom stabilnošću i modernim dizajnom. Dajemo prošireno jamstvo za proizvod na 10 godina i jamstvo do 25 godina za najmanje 80 posto nazivnog učina. I monokristalne i polikristalne Viessmannove solarne ćelije mogu se upotrebljavati u stambenim građevinama, u komunalnom i komercijalnom sektoru. 

  Profitirajte od prednosti Viessmannovih fotonaponskih instalacija

  Kad rastu energetski troškovi, fotonaponska instalacija pomaže štedjeti novac i smanjiti ovisnost o opskrbljivačima energije. Samostalno proizvedenu struju možete iskorištavati za vlastite potrebe ili njome napajati javnu mrežu. Zahvaljujući zakonski propisanoj naknadi ili uštedi uslijed vlastite potrošnje ulaganje se vraća već nakon nekoliko godina. Time se u svakom slučaju povećava vrijednost nekretnine.

  Vlasnik instalacijom fotonaponskih modula signalizira da se odgovorno odnosi prema okolišu i aktivno doprinosi zaštiti klime izbjegavanjem emisija CO₂. Dovoljno je samo 8,5 kvadratnih metara fotonaponske površine da se pokrije prosječna količina struje koju potroši prosječan njemački državljanin.

  Strogi zahtjevi za kvalitetu fotonaponskih modula osiguravaju ekonomičnost i dugovječnost. Fotonaponsku ponudu upotpunjuju sveobuhvatne usluge od projektiranja i dimenzioniranja do isporuke i servisa koji provode Viessmannovi kompetentni partneri.

  Viessmannova fotonaponska tehnologija pruža vam savršeno usklađene komponente: fotonaponske module, strujne izmjenjivače, montažne sustave, sustave spremnika električne energije i toplinske crpke za povećano iskorištavanje vlastite struje.

  Upotreba struje: osiguravanje učinkovite vlastite potrošnje

  Budući da solarna struja proizvedena fotonaponskom tehnologijom donosi manje troškove od uzimanja struje iz mreže, vlastita potrošnja pruža financijske prednosti. Optimalan koncept instalacije u kombinaciji sa savršeno usklađenim komponentama osigurava visoku vlastitu potrošnju.

  [1] Fotonaponska instalacija [2] Fotonaponski strujni izmjenjivač [3] Fotonaponsko brojilo [4] Trošilo [5] Mjerno brojilo toplinske crpke [6] Toplinska crpka [7] Referentno brojilo i brojilo za napajanje [8] Javna strujna mreža

  Kompletno rješenje: kombiniranje fotonaponske instalacije i toplinske crpke

  Toplinska crpka najučinkovitiji je način električne proizvodnje topline. Upotrebom besplatne topline iz okoliša iz jednog kilovat-sata struje dobivaju se do četiri kilovat-sata topline. Ako je uz pomoć toplinske crpke pokrivena potrebna energija za grijanje prostorija i pitke vode, ekonomična solarna struja omogućuje povoljnu opskrbu toplinom. Želite li kombinirati fotonaponsku tehnologiju s toplinskom crpkom, najbolje je da se ciljano odlučite za ekološko grijanje koje optimira vlastitu potrošnju i može prilagoditi rad proizvodnji fotonaponske instalacije. Viessmann je za tu primjenu razvio primjereno usklađen sustav fotonaponske instalacije i toplinske crpke.

  Fotonaponska instalacija sa spremnikom električne energije Vitocharge

  Kad fotonaponska instalacija ima odgovarajuću površinu, danju proizvodi dovoljno struje da zadovolji potrebu jednoobiteljske kuće. Ipak, kolebajuća proizvodnja struje suočena je s različitim vršnim potrošnjama, npr. za rad perilice posuđa, perilice rublja ili sušilice. I naravno toplinske crpke koja tijekom razdoblja grijanja treba više struje za cirkulacijsku crpku.

  Sustav spremnika za električnu energiju izjednačava te vršne vrijednosti tako da iz svojih baterija stavlja dodatnu potrebnu struju upravo tada kad je nužna. Viessmannov Vitocharge VX3 jest fotonaponski spremnik električne energije nove generacije kojim možete povećati vlastitu potrošnju i učinkovitost cijele instalacije. Kad u kućanstvu nije potrebna struja, sustav prazni spremnik električne energije. Ta se struja zatim upotrebljava po potrebi. Ako se spremnik električne energije napunjen, a nije aktivno nijedno od priključenih trošila, strujom se napaja javna mreža uz naknadu.

  Ispravno projektiranje bitno je za ekonomičan rad

  Da bi tehnologija radila ekonomično i pouzdano, morate imati na umu određene točke. Osim visoke kvalitete proizvoda i izvedbe bitno je i ispravno projektiranje. Želite li kupiti fotonaponsku instalaciju, prvo s jednim od naših partnera provjerite imate li preduvjete za nju. 

  Matrica kao primjer pokazuje odgovarajući paket za dostupnu površinu krova. Odgovarajući paket nalazi se na križanju visine i širine krova. (vidljivo)

  Orijentacija, nagib i zasjenjivanje površina krova

  Južni krovovi bez zasjenjivanja idealni su za fotonaponsku tehnologiju. Pod nagibom od 30 do 40 stupnjeva sunčeve zrake idealno zrače solarne module Vitovolt 300 i ćelije stvaraju puno struje. Ako je nagib povoljan, ali je orijentacija prema istoku ili zapadu, dobitak je u prosjeku manji za 10 do 20 posto. Ako želite nadoknaditi taj gubitak, morate kupiti veću fotonaponsku instalaciju. Viessmannova matrica površina pokazuje koliko je učin moguć na vašem vlastitom krovu. Potencijalni kupci trebaju navesti širinu i visinu površine krova te brzo dobivaju savjet koliko modula mogu instalirati.

  Provjera nosivosti krova

  Solarni moduli opterećuju krov dodatnom težinom. Statističar će brzo utvrditi može li krov nositi fotonaponsku tehnologiju. Ako je potrebna sanacija krovne konstrukcije, kućevlasnici je mogu financirati zajmom kreditne institucije Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). 

  Orijentacijske vrijednosti za dimenzioniranje u kućama

  Viessmannovi paketi Vitovolt 300 omogućuju iznimno jednostavan odabir odgovarajuće fotonaponske instalacije na temelju samo nekoliko pitanja. Instalacija koju kućevlasnici moraju kupiti ovisi o broju osoba koje žive u kućanstvu i željenoj primjeni tehnologije. Primjerice, potrebno je više solarnih modula kad bi fotonaponska tehnologija trebala strujom napajati i toplinsku crpku. Za kombinaciju s gorivom ćelijom potrebno je pak manje modula jer ćelija proizvodi i toplinu i struju za vlastite potrebe. Sljedeća tablica prikazuje približne orijentacijske vrijednosti.

  Osobe u kućanstvu

  Prosječna potrošnja struje u godini

  Samo fotonaponski sustav

  Fotonaponski sustav i toplinska crpka

  Fotonaponski sustav i goriva ćelija

  2

  Do cca 3000 kWh

  XS

  S

  XS

  3

  Do cca 3500 kWh

  S

  M

  XS

  4

  Do cca 4500 kWh

  M

  L

  XS

  5

  Do 6000 kWh

  L

  XL

  S

  5 i više

  Do 6500 kWh

  XL

  XXL

  S

  5 i više

  6500 kWh i više

  XXL

  XXL

  S

  Kratak popis često postavljanih pitanja o fotonaponskoj tehnologiji

  Koji je oblik krova prikladan za rad fotonaponske instalacije i je li potrebno redovito čišćenje? Na to i druga pitanja dat ćemo odgovore u nastavku.

  Viessmannovi fotonaponski moduli mogu se brzo i sigurno montirati kako na kosim krovovima (nagib krova od 10 do 60 stupnjeva) tako na ravnim krovovima. Bitno je samo da dotični krov može sigurno nositi težinu modula i u nepovoljnim uvjetima.

  Fotonaponska tehnologija u praksi može pokriti 30 posto ukupne potrebe za energijom kuće. Veću vlastitu potrošnju postići ćete upotrebom spremnika električne energije kao što je Vitocharge. Realistično možete očekivati udio od 70 do 80 posto. Smislena je i upotreba električnog automobila ili bicikla. Vlastita potrošnja može se dodatno povećati kad hladite ili grijete klimatizacijskim uređajem. 

  Ako želite pustiti u pogon fotonaponski sustav i dobivati naknadu za napajanje, morate se pridržavati određenih točaka.

  1. Morate kod lokalnog opskrbljivača energije podnijeti zahtjev za priključak na mrežu. Na zadnjem računu za energiju možete provjeriti tko je vaš lokalni opskrbljivač energije. Ako je umjesto naziva navedena samo 13-znamenkasta šifra, unesite je na ovom mrežnom mjestu.

  2. Opskrbljivač energije provjerit će kompatibilnost s mrežom. U toj provjeri ispituje je li lokalna strujna mreža dimenzionirana za planiranu fotonaponsku instalaciju. Prva dva koraka možete u pravilu izvršiti sa solarnim tehničarom.

  3. Morate prijaviti solarnu instalaciju kod Savezne agencije za strujnu mrežu dva tjedna prije nego što je pustite u pogon. Konkretno, instalaciju je potrebno upisati u Registar tržišnih matičnih podataka Agencije. Prijava je vrlo bitna i čini temelj za naknadu za napajanje proizvedene struje u mrežu. Drugim riječima: bez prijave nema naknade!

  4. Nakon puštanja u pogon dobit ćete takozvanu iskaznicu za instalaciju. Ona sadržava sve tehničke podatke instalacije, sve dokumente za instaliranje i zapisnik o puštanju u pogon. Iskaznica za instalaciju može se usporediti s knjižicom s dokumentima automobila i neophodna je prije sve ga za pravno osiguranje.

  Moderni solarni moduli gotovo se samo čiste zahvaljujući kosini i vrlo glatkoj površini. Prašinu dodatno uklanjaju vjetar i kiša. Ipak, čišćenje je potrebno u slučaju snijega ili grubljih onečišćenja kao što su npr. otpale grane. Najbolje je da za te radove angažirate specijalizirano poduzeće jer su radovi na visini rizični. Također postoji opasnost da zbog pogrešnog čišćenja izgubite jamstvo.

  Napajate li struju u javnu mrežu, dobivat ćete naknadu od opskrbljivača energije tijekom 20 godina. Nakon proteka tog razdoblja prestaje isplata naknade. Struju koju proizvodite možete i dalje nuditi na tržištu. Međutim, potraga može biti teška ovisno o količini. Alternativno možete struju u potpunosti iskorištavati na licu mjesta. Još je jedna mogućnost modernizacija instalacije. To znači da stare module zamijenite novima koju su učinkovitiji. U pravilu možete i dalje upotrebljavati postojeće montažno postolje.

  Fotonaponska stanica za punjenje tvornice u Allendorfu

  Viessmannovi klijenti, dobavljači i gosti sada imaju mogućnost ispred informacijskog centra tvornice u Allendorfu napuniti bateriju električnog vozila za daljnji put. Na raspolaganju stoji šest „pumpi”. Struja potječe isključivo iz Viessmannovih fotonaponskih modula na krovu stanice za punjenje. 

  Ondje se puni i naš narančasti BMW i3. On je dio voznog parka u Allendorfu, a upotrebljava se za vožnje u okolini tvornice.