Savjet eksperta

Dizalice topline tvrtke Viessmann: pregled svih informacija

Zatražite savjetovanje

Dizalice topline prvi su izbor kada se radi o kombinaciji uštede na troškovima grijanja i ekološki prihvatljive proizvodnje topline. Energija koju upotrebljava grijač dizalice topline dostupna neograničeno i besplatno iz okoliša. Potpuno razvijen sustav grijanja zahtijeva malu količinu električne energije za pogon i pumpu da bi se ta energija iskoristila. Dizalica topline radi neovisno o fosilnim gorivima i aktivno doprinosi smanjenju emisije CO₂, a time i zaštiti klime.

Sažetak prednosti dizalice topline

Učinkovita upotreba slobodno dostupne energije iz tla, zraka, podzemnih voda ili sunca
Veća neovisnost o fosilnim gorivima kao što su nafta ili plin
Doprinos smanjenju emisije CO₂
Zajedno s kućnim ventilacijskim uređajem stvara se kompletan klimatizacijski sustav

Napredna i individualna rješenja iz tvrtke Viessmann

Dizalice topline tvrtke Viessmann nude dodatne prednosti. Nova vanjska jedinica Vitocal se na primjer odlikuje posebno tihim radom zahvaljujući naprednom akustičkom dizajnu. Osim toga, dizalice topline tvrtke Viessmann uglavnom imaju funkcije „Aktivno hlađenje” i „Prirodno hlađenje”. Uz klasičnu upotrebu kao proizvođača topline u hladnim danima, ljeti osiguravaju ugodnu unutarnju klimu i unose osvježavajuću hladnoću u kuću. Kako taj funkcija izgleda detaljno je objašnjeno u odjeljku Prirodno i aktivno hlađenje.

Širok asortiman nudi odgovarajuću dizalicu topline za svaku potrebu. Strukturni i geološki uvjeti kao i osobne ideje o potrebi za toplinom mogu se uzeti u obzir tijekom faze planiranja. Osim učinkovitog monovalentnog rada, pomoću solarnih instalacija i zajedno s postojećim grijanjem na ulje ili grijanjem na plin može se ostvariti multivalentni sustav. Na taj se način pojedinačne ideje mogu posebno dobro provesti.
Različiti sustavi grijanja zahtijevaju različite temperature. Za grijanje s radijatorima primjerice potrebna je temperatura do 70 Celzijevih stupnjeva. Za podno grijanje potreban je pak polazni vod od 35 Celzijevih stupnjeva. Da bi se osigurao najekonomičniji rad sustava grijanja s dizalicom topline važan je kompletan sustav grijanja. Dizalica topline Viessmann mogu isporučiti dovoljno topline kako za podno grijanje tako i za radijatore. Zato su prikladne kako za modernizaciju starogradnje tako i za novogradnju.

Napomena o upotrijebljenim rashladnim sredstvima

Dizalice topline zahtijevaju rashladna sredstva: današnje dizalice topline uglavnom sadržavaju fluorirane stakleničke plinove (F plinovi). Oni su ili štetni za klimu (tzv. HFC) ili zagađuju okoliš onečišćenjem vode (tzv. HFO). Održiva alternativa su prirodna rashladna sredstva (npr. propan/R290). U izvješćima o  perfluoriranim i polifluoriranim kemikalijama (PFAS), rashladna sredstva u dizalicama topline opisana su kao „otrovna”, ali to se odnosi samo na HFO. Prirodni KM uključujući R290 i HFC nije otrovan. Viessmann planira prebaciti sve dizalice topline na prirodna rashladna sredstva (R290). Trenutno upotrebljavamo HFC R32, R410A i R407C. Dvije  dizalice topline HFO za industrijsku vodu zamijenit će se do 2024. Velike  dizalice topline HFO postupno će se preinačiti tijekom sljedećih nekoliko godina.

Njemačka i EU pooštravaju pravila za rashladna sredstva s ciljem veće zaštite klime i okoliša. Viessmann aktivno podržava ubrzani izravan prijelaz na prirodna rashladna sredstva bez „zaobilaska” putem HFO-a. Ambiciozan novi propis nije „kočnica” za ciljeve na području  dizalica topline (kako mnogi iz kemijske ili klima industrije često tvrde): on stvara pravnu sigurnost za milijarde ulaganja u  dizalice topline i podržava brzi napredak.  

Grijanje po principu hladnjaka

Dizalica topline  radi po jednostavnom principu i postiže zapanjujući učinak. Pojednostavljeno rečeno, radi kao hladnjak, samo obrnuto. Dok hladnjak odvodi toplinu prema van,  dizalica topline crpi energiju iz zemlje, zraka ili podzemnih voda i dovodi je u stambeni prostor putem sustava grijanja.

Kompresorski proces dizalice topline: sve toplije prema središtu. S početnom temperaturom između 5 i 18 °C, na kraju se postiže temperatura polaznog voda do 72 °C.

Kratko objašnjenje kruga hlađenja  dizalice topline tvrtke Viessmann

Dizajn rashladnog kruga ključan je za učinkovitost dizalice topline. Tvrtka Viessmann za to upotrebljava najmodernije komponente. Odlikuje ih tihi rad, niska razina vibracija i iznimno dugotrajan pogon. U svrhu stvaranja topline, toplina koja postoji u prirodi izdvaja se i upotrebljava za isparavanje rashladnog sredstva koje ključa na niskoj temperaturi. Kompresor na struju komprimira nastali plin i dovodi ga na višu temperaturnu razinu. Izmjenjivač topline prenosi energiju iz zagrijanog plina u krug grijanja. Rashladno sredstvo koje je još uvijek pod tlakom, ponovno se ukapljuje i ekspandira u ekspanzijskom ventilu. Pritom temperatura naglo pada. Tada cirkulacija, a time i grijanje  dizalicom topline ponovno kreće.

Detalji ovog procesa opisuju se u odjeljku Način rada dizalice topline. Tamo ćete pronaći i dodatne informacije o električnim zahtjevima dizalice topline kao i savjete o tome kako smanjiti troškove električne energije.

Generacije dizalica topline tvrtke Viessmann od 1978. do 2022.

Generacija I

u smjeru kazaljke na satu s lijeva gore na desno dolje: toplinska crpka L08, toplinska crpka L02, toplinska crpka WWK-02, Vitocal 300 (tip BW).

Generacija II

U smjeru kazaljke na satu s lijeva gore na desno dolje: Vitocal 300 (tip WW), Vitotres, Vitocal 350, Vitocal 350 s Vitocell 100.

Generacija III

U smjeru kazaljke na satu s lijeva gore na desno dolje: Vitocal 300-G, Vitocal 200-S, Vitocal 300-A, Vitocal 200-A.

Najnovija generacija

Vitocal 250-A: visokokvalitetna toplinska crpka zrak/voda u izvedbi monoblok s temperaturom polaznog voda do 70 °C posebno za projekte modernizacije. Raspon učina: 7,3 do 8,1 kW (pri A7/W35). S generacijom regulatora One Base (E3). Vanjska jedinica u boji vitografit.

Vrste  dizalice topline razlikuju se na temelju izvora energije

Dizalice topline upotrebljavaju toplinu okoline za grijanje prostorija i vode. U tu se svrhu upotrebljavaju različiti izvori. Najbolji izvor topline za dizalicu topline u svakom pojedinačnom slučaju ovisi o lokalnim uvjetima i zahtjevima za toplinom. Dizalice topline tvrtke Viessmann dostupne su na tržištu od 1970-ih i upotrebljavaju različite izvore energije:

 • Zrak
 • tlo
 • vodu
 • otpadnu toplinu
 • ledeni spremnik

Vlasnici kuća i modernizatori imaju veliki izbor  dizalica topline tvrtke Viessmann koje zadovoljavaju sve izvore topline i svaku potrebu. S odgovarajućom tehnologijom tvrtke Viessmann svoje troškove grijanja možete zadržati na niskoj razini od prvog dana i smanjiti opterećenje okoliša. Više informacija o  dizalici topline možete pronaći na heizung.de Vodič za dizalice topline.

Toplina iz zraka

Zrak je dostupan posvuda i besplatan je. Osim toga, okolni zrak uvijek sadržava toplinu, čak i ako je vani hladno. Donja granica temperature fizikalno iznosi -273,15 Celzijeva stupnja. To znači da svaka temperatura veća od ove i dalje sadržava toplinsku energiju koja se može iskoristiti. Čak ako je to teoretski moguće, ekonomičan rad s dizalicom topline  zrak/voda može se postići samo do oko -20 Celzijeva stupnja. Dizalica topline može se postaviti unutar i izvan zgrade.  Detaljne informacije o funkciji možete pronaći na:  Način rada dizalice topline zrak/voda.

[1] Dizalica topline Vitocal
[2] Spremnik PTV-a
[3] Međuspremnik ogrjevne vode

Toplina iz zemlje (sonda)

Ogromna količina energije uspavana je u zemlji i gotovo je neiscrpna. Posebnost ovog izvora topline su relativno visoke i konstantne temperature. Od dubine od oko 10 metara nadalje one ostaju na relativno visokoj razini čak i tijekom cijele zime. Kako se dubina povećava, temperature rastu, a s njima i količina toplinske energije. Pomoću dizalice topline rasolina/voda dio te energije može se upotrijebiti za grijanje i pripremu potrošne tople vode.

Postoje dvije uobičajene metode za osiguravanje topline za dizalicu topline: zemaljski kolektori kao što su površinski i ukopani kolektori ili prostirke za apsorpciju energije postavljaju se blizu površine i apsorbiraju toplinsku energiju na svojim velikim površinama da bi je zatim prenijeli na dizalicu topline. Zemaljske sonde postavljaju se okomito ili koso u zemlju i generiraju toplinsku energiju s dubine od 40 do 100 metara. Stoga je za njih potreban manji prostor nego za zemaljske kolektore.

U usporedbi s dizalicom topline zrak/voda, dizalice topline rasolina/voda općenito postižu višu razinu učinkovitosti, bez obzira na način proizvodnje topline. Napor projektiranja veći je zbog većeg potrebnog prostora ili potrebe za službenim odobrenjem.

[1] Dizalica topline Vitocal
[2] Spremnik PTV-a
[3] Međuspremnik ogrjevne vode

Za više informacija o ovom izvoru topline pogledajte odjeljak  Način rada dizalice topline rasolina/voda.

Toplina iz podzemnih voda

Podzemna voda također je izvrstan spremnik energije koji osigurava stalne temperature veće od deset Celzijevih stupnjeva tijekom cijele godine. Da bi se toplinska energija mogla iskoristiti, neophodan je sustav bunara koji se sastoji od usisnih i odvodnih bunara. Ključni aspekt pri planiranju takve dizalice topline je zaštita vode. U nekim slučajevima nadležna tijela mogu odbiti odobrenje za  dizalicu topline voda/voda. Stoga je prije kupnje potrebno podnijeti odgovarajući službeni zahtjev.

Čak ni u područjima gdje je sustav bunara dopušten nije automatski zajamčen ekonomičan rad. Sastav vode ima odlučujući utjecaj na nesmetan i učinkovit rad dizalice topline. Ako nije moguće upotrebljavati  dizalicu topline voda-voda,  dizalice topline rasolina/voda sa spremnikom leda ili zemljanim kolektorima dobra je alternativa u praksi.

[1] Dizalice topline Vitocal
[2] Spremnik PTV-a
[3] Međuspremnik ogrjevne vode

Dizalice topline  za PTV upotrebljava se samo za pripremu tople vode. Kao izvori topline mogu se upotrebljavati i cirkulirajući i otpadni zrak. Odvojena je od stvarne instalacije grijanja i uz odgovarajuće komponente može optimalno iskoristiti solarnu energiju koju generira. Ako  dizalica topline za toplu vodu upotrebljava cirkulirajući zrak kao izvor topline, ona također odvlažuje prostoriju i tako je štiti od opasnosti od stvaranja plijesni. Ako je međutim povezana s postojećim sustavom za distribuciju zraka, može čak i kontrolirano ventilirati i odzračivati prostorije. Neophodan je aktivan dovod zraka da ne bi došlo do podtlaka.  Dizalice topline za PTV tvrtke Viessmann dizajnirane su za recirkulaciju ili rad ispušnog zraka i po izboru su dostupne s integriranim solarnim izmjenjivačem topline i solarnom regulacijom za izravnu upotrebu sunčeve energije.

Toplina iz zemlje, zraka i sunca
(sustav ledenog spremnika)

Koncept sustava ledenog spremnika kombinira zrak i geotermalnu toplinu, a može upotrijebiti i sunčevo zračenje kao izvor topline. U principu je prikladan za sve zgrade s velikim potrebama za grijanjem ili hlađenjem. Zato se prvenstveno upotrebljava u poslovnim i komunalnim objektima. Ledeni spremnik je cisterna ispunjena vodom i zakopana tik ispod površine zemlje. U njoj je spirala vodova kroz koje teče sredstvo protiv smrzavanja. Voda u cisterni služi kao izvor topline, upotrebljavajući, između ostalog, toplinu prisutnu u zemlji da bi se uvijek iznova regenerirala. Ako se ledeni spremnik kombinira sa solarnim/zračnim apsorberom na krovu, on izvlači toplinu iz okolnog zraka i sunčevog zračenja i dovodi je u spremnik. Ovaj je postupak detaljno opisan u odlomku Ledeni spremnik energije.

Ledeni spremnik za hlađenje: sustav ledenog spremnika energije može se upotrijebiti za prirodno hlađenje zgrada ljeti („prirodno hlađenje”). Da bi se to postiglo, voda u spremniku zaleđuje se na kraju perioda grijanja povlačenjem energije i prekidom regeneracije. Dobiveni led služi kao prirodni rezervoar za hlađenje.

[1] Dizalica topline Vitocal
[2] Spremnik leda

Dizalice topline nisu zanimljive samo vlasnicima obiteljskih kuća i manjih zgrada. Poduzeća, općine i industrija također se oslanjaju na ovu učinkovitu i čistu tehnologiju. Upotrebljavaju se visoko učinkoviti sustavi dizajnirani da zadovoljavaju trajno visoke zahtjeve i nude širok raspon učina. Velike dizalice topline tvrtke Viessmann pokrivaju raspon učina od 50 do 600 kW i mogu podnijeti i visoke temperature polaznog voda do 90 Celzijevih stupnjeva. Osim tla, kao izvori topline mogu se upotrijebiti i podzemne vode i odvodni zrak. Otpadna toplina također služi kao izvor energije, posebno u industrijskim primjenama. U svakom slučaju, velike  dizalice topline tvrtke Viessmann u velikoj mjeri upotrebljavaju besplatne izvore energije. Velike dizalice topline rade još učinkovitije u kombinaciji sa spremnikom leda koji kombinira prednosti različitih izvora topline. Slično većini dizalica topline u manjem rasponu učinka, mnoge velike dizalice topline također se mogu upotrebljavati za hlađenje. Detaljne informacije nalaze se u odlomku Velike dizalice topline.

Naknadno opremanje velikim dizalicama topline u bivalentnom sustavu

Suprotno uvriježenom mišljenju, dizalice topline ne upotrebljavaju se samo u novogradnjama u industriji, trgovini ili komunalnom sektoru. Vlasnici instalacija također ih mogu uzeti u obzir pri sanaciji. Velika dizalica topline tvrtke Viessmann može se jednostavno kombinirati s postojećim instalacijama grijanja. Klasične sustave grijanja na ulje ili plin moguće je nadopuniti dizalicom topline. Ona na primjer preuzima osnovno opterećenje ogrjevne topline i tople vode. Kada postoji vršno opterećenje, uključuje se plinski ili uljni kotao da bi pokrio potrebu. Ovaj oblik sustava grijanja u industriji ne samo da učinkovito smanjuje troškove grijanja, nego i smanjuje emisiju CO₂ i stoga je apsolutni plus za zaštitu klime.

Važne su sveobuhvatne faze pripreme i projektiranja

Postoji veliki izbor dizalica topline za tvrtke i općine. Svakako se moraju ispuniti određeni preduvjeti. Da biste pronašli pravu dizalicu topline za vaš pojedinačni slučaj, preporučujemo opsežnu fazu pripreme i projektiranja. Neki od kompetentnih partnera tvrtke Viessmann bit će tu da vam pomogne.

Kaskada dizalica topline tvrtke Viessmann Vitocal 300-G-Pro

Savjetovanje za dizalice topline

Prije kupnje dizalice topline najvažnije je savjetovanje. Postoje brojni stručnjaci i partneri tvrtke Viessmann među kojima možete birati.

Prije kupnje ili najma  dizalice topline potrebno je razjasniti nekoliko pitanja. U osnovi, novo energetsko rješenje trebalo bi odgovarati vama i vašem domu. U nastavku smo naveli nekoliko pitanja koja bi trebalo razjasniti unaprijed.  

 • Koju vrstu  dizalice topline biste željeli ugraditi?
 • Je li instalacija namijenjena za obiteljsku kuću ili stambenu zgradu?
 • Kolika je trenutačna potrošnja za ogrjevnu toplinu i toplu vodu u vašem kućanstvu?
 • Je li  dizalica topline namijenjena novogradnji ili postojećoj zgradi?
 • Što treba uzeti u obzir pri razvoju različitih ekoloških izvora energije?
 • Jesu li potrebe dozvole za bušenje ili postoje propisi koji se tiču udaljenosti od susjednih zgrada ili razine buke?
 • Kakav se potencijal uštede može postići u usporedbi s drugim sustavima grijanja?
 • Koje se temperature mogu postići za grijanje i toplu vodu i je li to dovoljno za vaše navike u pogledu grijanja?
 • Je li međuspremnik ili spremnik topline nužan i zašto?
 • Kako možete aktivno povećati vijek trajanja kroz redovito održavanje?
 • Koje popratne mjere treba uzeti u obzir pri projektiranju dizalice topline?
 • Koji troškovi nastaju pri nabavi i kako se oni mogu smanjiti državnim subvencijama?
 • Koliko košta učinkovit rad dizalice topline?
 • Postoje li razumne mogućnosti kombiniranja, poput dizalice topline sa solarnom toplinskom energijom?

Zajedno s lokalnim stručnjakom možete razjasniti upravo ta pitanja tijekom konzultacija o dizalici topline. Osim toga, brojni vodiči tvrtke Viessmann kao i brošure i informacijski listovi za dizalice topline nude opširne informacije o temama.

Učinski koeficijent COP – što nam on govori?

Grijanje dizalicama topline tvrtke Viessmanna znači oslanjanje na provjerenu tehnologiju i smanjenje opterećenja za okoliš. Sve uređaje karakteriziraju optimalno usklađene komponente i visok COP. COP (koeficijent učinkovitosti) označava omjer korištene topline i pogonske energije koja se upotrebljava kao trenutačna slika.

Međutim, kada se projektira sustav, mora se uzeti u obzir očekivani rad tijekom cijele godine. Da bi se to postiglo, količina oslobođene topline uspoređuje se s ukupnim električnim radom sustava dizalice topline, uzimajući u obzir komponente električne energije za pumpe, regulaciju itd. Rezultat se naziva faktorom godišnjeg učinka odnosno SCOP.

Pojednostavljeno rečeno, COP je važan parametar za dizalice topline. Što je on veći, dizalica topline radi učinkovitije. Koji drugi čimbenici osiguravaju siguran i ekonomičan rad možete saznati u odjeljku Kupnja dizalica topline.

Veliki potencijal uštede

Dizalice topline pomažu u zaštiti okoliša. Istovremeno nude mogućnost uštede troškova. Sljedeća tablica ilustrira potencijal uštede.

TehnologijaUšteda plinaSmanjenje emisija CO₂/godinaSmanjenje troškova energije/godina
Dizalica topline zrak/voda Vitocal 250-A**100 %35 %1.900 €
Dizalica topline  zrak/voda Vitocal 250-A + fotonaponska instalacija + spremnik struje**100 %100 %4.440 €
Gornja ogrjevna moć plina + hibridna  dizalica topline Vitocal 250-SH**86 %34 %1.710 €

** Navedene vrijednosti određene su simulacijama uz pretpostavku standardnih profila kućanstva za lokaciju u Potsdamu. Obiteljska kuća s četveročlanim kućanstvom (postojeće stanje s plinskim bojlerom), 150 m2 stambene površine i potrošnjom plina 2500 m3. Zaokruženi troškovi potrošnje uz primjenu standardnih vrijednosti (EID). Za izračun ekonomske učinkovitosti upotrijebljene su cijene energije Saveznog zavoda za statistiku. Troškovi ulaganja: bruto kataloška cijena tvrtke Viessmann plus nacionalni prosječni troškovi montaže (može individualno odstupati).

Napomena: naši su izračuni teorijski primjeri koji se temelje na različitim pretpostavkama i ovise o određenim okvirnim uvjetima. Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za točnost i prenosivost na konkretne instalacije. Stvarni troškovi i moguće uštede mogu odstupati i moraju se izračunati u svakom pojedinačnom slučaju na temelju specifičnosti dotične lokacije i tamošnjih općih uvjeta.

 

Dizalice topline:  Više informacija

Spektar učina dizalica topline rasolina/voda tvrtke Viessmann kreće se od 5,6 do 84,6 kW. Kratke brošure i informacijski listovi u formatu za preuzimanje kao i odgovarajuće stranice proizvoda pružaju detaljne informacije o tehničkim podacima i značajkama dizalica topline.

Toplinske crpke zrak/voda tvrtke Viessmann dostupne su u rasponu snage od 4,0 do 250 kW. Preuzmite informacijski list ili kratku brošuru da biste saznali više o tehničkim podacima i značajkama pojedinih toplinskih crpki. Dodatne informacije možete pronaći i na stranicama proizvoda Vitocal.

Spektar učina split toplinskih crpki tvrtke Viessmann kreće se od 4,0 do 12 kW. Informacijski listovi i kratke brošure pružaju dobru osnovu za donošenje odluka. Preuzmite datoteke s detaljnim informacijama o tehničkim podacima i karakteristikama toplinskih crpki ili posjetite povezane stranice proizvoda.

Da biste dobili detaljne informacije o toplinskim crpkama za toplu vodu tvrtke Viessmann, kliknite odgovarajući informacijski list i daljnje informacije o proizvodu. Tamo ćete pronaći sažetak svih tehničkih podataka i značajki.

U donjoj brošuri pronaći ćete informacije o našim velikim toplinskim crpkama u rasponu učina do 600 kW i odgovarajućim rješenjima sustava za različite primjene i različite izvore topline.

Sustavi ledenih spremnika tvrtke Viessmann upotrebljavaju se u velikim stambenim zgradama, pogonima i općinama. Ovdje saznajte više o načinu rada, područjima primjene i našoj ponudi usluga.