Savjet eksperta

Bivalentni spremnik PTV-a za komfor i sigurnost opskrbe

Zatražite savjetovanje

U principu, bivalentni spremnik PTV-a uvijek pokriva potrebu za toplinom ili toplom vodom pomoću dva pogonska sredstva: to znači da dva izvora topline proizvode toplu vodu. Bivalentni instalacije opremljene su s dvije grijaće spirale, a time i s dva prijenosnika topline. To omogućuje jednostavno spajanje solarne instalacije za podršku pri pripremi potrošne tople vode. Drugo pogonsko sredstvo, a time i drugi proizvođač topline obično je plinski ili uljni kotao. Naravno, mogu se upotrijebiti i drugi proizvođači topline poput kotla na kruto gorivo ili toplinske crpke.

Vitodens 200-W s bivalentnim spremnikom PTV-a Vitocell 300-W

Bivalentni spremnici PTV-a i njihova funkcija

Kao što je već spomenuto, spremnik PTV-a radi u bivalentnoj izvedbi s dvije grijaće spirale i stoga je idealan za integraciju solarne toplinske energije u sustav grijanja. U cilindričnom kućištu nalaze se donji i gornji prijenosnik topline (ogrjevna spirala). Oba se opskrbljuju toplinskom energijom odvojeno od proizvođača topline.

Solarni spremnik PTV-a

Kako radi bivalentni spremnik PTV-a koji je spojen na solarnu instalaciju? Solarna tekućina zagrijana u solarnim kolektorima teče iz kolektora u donji prijenosnik topline, donju ogrjevnu spiralu. To se događa čim je temperatura u kolektorima viša nego u spremniku PTV-a. Noseći medij teče kroz donju ogrjevnu spiralu i zagrijava vodu u spremniku. Sada hladna solarna tekućina teče natrag u kolektore, gdje se može ponovno zagrijati.

Voda, neizravno zagrijana solarnom tekućinom, zatim se diže u spremniku. Od tamo se sada može uzeti odgovarajuća količina tehnološke vode.

Upotreba gornje ogrjevne spirale: dodatno grijanje

Gornji prijenosnik topline upotrebljava se kada nema solarnog prinosa dulje vrijeme - tj. kada se spremnik PTV-a ne može puniti preko solarne instalacije. Druga ogrjevna spirala koja se opskrbljuje toplinom preko središnjeg proizvođača topline kao što je uljni ili plinski kotao upotrebljava se za odgovarajuću sigurnost opskrbe. Topla ogrjevna voda teče iz kotla u ogrjevnu spiralu. Ona prenosi toplinsku energiju u bivalentni spremnik PTV-a.

Topla voda sada se može jednostavno ukloniti odozgo putem cjevovoda i transportirati do potrošnih mjesta kao što su radijatori ili slavine za vodu. Čim se sunčeva energija ponovno može iskoristiti tijekom dana, spremnik PTV-a sa solarnim priključkom puni se toplinskom energijom odozdo prema gore.

Kombinirani spremnik i međuspremnik za solarni pogon

Da bi se osigurao komfor tople vode i sigurnost opskrbe, kombinirani spremnici i međuspremnici također se mogu opskrbljivati solarnom toplinskom energijom. Bivalentni međuspremnik ogrjevne vode tvrtke Viessmann povezuje oba izvora topline i upotrebljava ih za grijanje. Ovdje se višak energije iz proizvođača topline koji privremeno nije potreban privremeno pohranjuje i sprema za kasniju upotrebu.

Kombinirani spremnik predstavlja međuspremnik s integriranom pripremom potrošne tople vode. Bivalentni međuspremnik, s druge strane, opremljen je modulom za svježu vodu koji je pričvršćen izvana. Tako se između ostalog spremnik Vitocell 100-E za spremanje ogrjevne vode može proširiti modulom za svježu vodu Vitotrans 353. Modul služi za higijensko zagrijavanje pitke vode prema protočnom principu. Takva kombinacija posebno štedi prostor. Osim toga, modul za svježu vodu omogućuje visoku učinkovitost točenja. Zahvaljujući principu protoka nije potrebno skladištenje pitke vode.

Osim toga, tvrtka Viessmann nudi spremnike za ogrjevnu vodu i spremnike PTV-a opremljene s dvije odvojene zone spremanja poput uređaja Vitocell 120-E.

Viessmann VItocell 100-W-CVUD 300 litara

Vitocell: bivalentni spremnik PTV-a za svaku potrebu

Za stambenu, komercijalnu ili komunalnu upotrebu – s volumenom spremnika od 300 do 900 litara, tvrtka Viessmann nudi odgovarajući dvovalentni spremnik PTV-a za svaku potrebu za toplom vodom. Ogrjevne spirale provedene duboko do dna spremnika pritom osiguravaju da se zagrijava cijeli volumen vode. Bivalentni spremnici PTV-a sa solarom time nude veliki komfor tople vode. On se povećava ogrjevnim spiralama velikih dimenzija. One osiguravaju ravnomjerno zagrijavanje u cijelom spremniku.

Nije ključan samo komfor tople vode. Bivalentne spremnike PTV-a odlikuje i velika energetska učinkovitost s minimalnim gubicima topline. Osim toga, zauzimaju malo prostora, a zahvaljujući modernom dizajnu mogu se postaviti i u višenamjenske prostorije. 

Kakvoća pitke vode za najveće zahtjeve

Osigurana je i kakvoća pitke vode. Modeli Vitocell 100-W, Vitocell 100-B i Vitocell 100-U opremljeni su lakiranim čelikom Ceraprotect i u skladu su sa specifikacijama norme DIN EN 12897. Zauzimaju vodeću poziciju u području emajliranih spremnika. Osim toga, tvrtka Viessmann za bivalentni spremnik PTV-a upotrebljava visokokvalitetan nehrđajući plemeniti čelik (Vitocell 300-B). On nije samo higijenski, već i siguran za prehrambene namirnice zahvaljujući visokoj kvaliteti površine.