Savjet eksperta

Grijanje na drva – funkcija, prednosti, pregled asortimana

Zatražite savjetovanje

Uz današnje cijene energenata i s obzirom na ukupnu investiciju, sustav grijanja na drva dobra je alternativa grijanju na ulje ili plin. Odgovoran odnos prema okolišu nije jedini argument za grijanje na prirodnu sirovinu drvo. Drvo je kao gorivo u kućanstvu vrlo isplativo i nije podložno većim oscilacijama u cijeni. Stoga je grijanje na drva idealno za sve koji mogu nabaviti vlastito gorivo, primjerice iz lokalne šumarije. Ova je tehnologija komforna, štedi energiju i sigurna je za upotrebu u privatnom, poslovnom i komunalnom sektoru.

Ustroj i funkcija grijanja na drva

Kotlovi na drva izgaraju cjepanice. Za razliku od kamina u kojem drvo postupno izgara odozgo, u modernim kotlovima za rasplinjavanje drva to se događa odozdo. Tehnologija rasplinjača temelji se na upotrebi dvaju komora za izgaranje koje se razlikuju po funkciji. Tijekom tzv. stupnjevitog izgaranja, slojeviti komadi drva prvo se suše u prvom ložištu i pretvaraju u drvni plin. Gorivi plinovi koji izlaze iz cjepanica zatim se učinkovito izgaraju na vrlo visokim temperaturama u drugoj komori za izgaranje uz dodatak dodatnog zraka za izgaranje.

Moderno grijanje na drva upotrebljava mnogo energije drva za grijanje i rasterećuje okoliš sagorijevanjem s malo prašine. Osim prostornog odvajanja pojedinih faza izgaranja, to je moguće i zahvaljujući učinkovitoj regulaciji dovoda zraka za izgaranje. Regulacija s lambda sondom kontinuirano prati sastav dimnih plinova i optimalno prilagođava dovod zraka za izgaranje.

Sustavi grijanja na drva prirodno zahtijevaju više ručnog rada nego sustavi grijanja na plin ili ulje. Drvo se u pravilu mora staviti u kotao i ručno zapaliti. Nakon spaljivanja pepeo se mora zbrinuti. Da bi osigurali da učin instalacija ostane dosljedno visok, vlasnici kuća također moraju redovito uklanjati ostatke izgaranja iz prijenosnika topline.

U modernim uređajima, način rada sustava grijanja na drva olakšava sve te procese. Paljenje se može kontrolirati automatski i ovisno o vremenu, dok automatsko uklanjanje pepela štedi puno vremena. Prijenosnici topline ispušnih plinova u modernim kotlovima na drva također se čiste pritiskom na gumb.

Nakon što se drvo u kotlu na drva zapali, proces se teško može zaustaviti. Da bi se osigurala visoka učinkovitost, proizvođači topline kombiniraju se s međuspremnikom. On apsorbira toplinsku energiju i otpušta je u sustav grijanja ili sustav za pripremu tople vode kada je to potrebno. Grijanje na cjepanice uvijek radi u optimalnom rasponu performansi i smanjuje se potrošnja goriva.

Zahvaljujući međuspremniku, način rada sustava grijanja na drva također se može kombinirati s drugim proizvođačima topline. Na primjer, čest je zajednički rad s postojećim sustavom grijanja na plin ili ulje. Dok kotao na drva prvenstveno osigurava dovoljno topline u kući, dodatni uređaji za grijanje daju sigurnost. Oni se aktiviraju kada su vlasnici kuće odsutni i ne mogu sami dodati drva.

Savjeti koji pomažu pri kupnji sustava grijanja na drva

Ako vlasnici kuća žele kupiti sustav grijanja na drva, moraju uzeti u obzir nekoliko točaka. Instalacija bi trebala biti dovoljno velika da osigura dovoljno topline u kući. Osim što punjenje sustava grijanja traje neko vrijeme, potrebno vam je dovoljno prostora u vrtu za skladištenje drva za ogrjev. Osim toga, državne subvencije također smanjuje troškove nabave. Da bi vlasnici kuća imali koristi od tog novca, važno je imati odgovarajući sustav grijanja i ispravno podnijeti zahtjev za sredstva. Na sva vaša pitanja o ovoj tehnici grijanja odgovorit ćemo na individualnom, neobvezujućem specijalističkom savjetovanju.

Ispravan učin sustava grijanja na drva

Ako su se investitori ili vlasnici kuća odlučili za grijanje na drva, važno je pravilno projektiranje prije ugradnje tehnologije. Odlučujući čimbenik za funkcionalnost, komfor i cijenu kupnje sustava grijanja na drva je učin.* On treba biti dovoljno velik da kotao može nadoknaditi gubitak topline u ovoju zgrade i osigurati ugodne temperature u svim prostorijama. Dok pojedinačni izračun daje točne rezultate, orijentacijske vrijednosti pomažu u grubom projektiranju sustava grijanja. One ovise o starosti zgrade i izgledaju ovako. Ako je godina izgradnje:

 • prije 1970., ogrjevni učin iznosi 150 do 170 W po kvadratnom metru
 • između 1970. i 1980., ogrjevni učin iznosi 100 do 150 W po kvadratnom metru
 • između 1980. i 1990., ogrjevni učin iznosi 75 do 100 W po kvadratnom metru
 • između 1990. i 2000., ogrjevni učin iznosi 50 do 75 W po kvadratnom metru
 • nakon 2000., ogrjevni učin iznosi 15 do 50 W po kvadratnom metru
 • Važno je znati da učin može biti niži, osobito u starim zgradama, ako je vlasnik kuće već izvršio energetsku obnovu.

*Odgovarajući kotao za grijanje na drva definira se gornjim ložištem. Ako, na primjer, zimi želite zagrijati kotao samo jednom dnevno da biste zagrijali svoju zgradu, gornje ložište kotla za grijanje na drva mora odgovarati toplinskim potrebama zgrade. Što je veće gornje ložište kotla, to više drva stane u njega i veća je količina predane topline. Učinak kotla utječe na brzinu izgaranja drva u kotlu. Ako se zimi kotao može grijati dva puta dnevno, dovoljno je manje gornje ložište.

Drvo kao gorivo – ispravno skladištenje

Drvo je obnovljiva sirovina koja se nalazi i u lokalnim šumama. Smatra se CO₂ neutralnim i znatno manje opterećuje okoliš od izgaranja nafte ili plina. Kada sagorijeva u kotlu na drva, ovo ekološko gorivo ne oslobađa gotovo ništa više ugljičnog dioksida nego što se uspjelo pretvoriti u kisik tijekom njegova rasta. Dodatne informacije o drvu kao gorivu prikupili smo u članku Gorivo biomasa.

Savjeti za skladištenje goriva za kotlove na drvo

Da bi sustav grijanja na drvo postigao najbolji učinak pri izgaranju, gorivo mora biti kvalitetno. To se u biti odnosi na preostalu vlagu koja prema prvoj Saveznoj odredbi o zaštiti od imisija ne smije biti veća od 25 posto. Ako vlasnici kuća spaljuju mokro drvo, ono upotrebljava velik dio oslobođene energije za isparavanje vode koju sadrži. To stvara veću potrošnju i povećanje emisije onečišćujućih tvari iz kotla na drva. Osim toga, pogon s mokrim drvetom može oštetiti dimnjak. Vrijednosti od 15 do 20 posto preostale vlage osiguravaju ekonomično i čisto izgaranje. Udovoljava li drvo ovom zahtjevu može se ispitati pomoću mjerača vlage.  

Budući da drvo za ogrjev pri skladištenju ispušta puno vode u okoliš, stručnjaci savjetuju da ga ne skladištite u zatvorenom prostoru. Pogotovo ako dotične prostorije nisu dovoljno prozračene, vlaga ostaje unutra. Kondenzira se na hladnim zidovima i može nastati plijesan. 

Uz ove savjete, vaše će se drvo za ogrjev brzo osušiti

Da bi se gorivo brzo osušilo, važno je pravilno skladištiti ogrjevno drvo. Sljedeći popis daje pregled najvažnijih savjeta:

 • drvo za ogrjev dovoljno rascijepite prije skladištenja
 • podkonstrukcija od paleta ili balvana štiti od vlage koja se diže
 • vjetrovita i sunčana vanjska mjesta prikladna su za skladištenje
 • cjepanice je najbolje slagati unakrsno jednu na drugu
 • hrpe drva trebaju biti udaljene više od deset centimetara od drugih hrpa ili zidova
 • cerade ili jednostavni krovovi štite od kiše i snijega odozgo
 • za optimalnu ventilaciju, bočne stranice hrpe trebaju ostati slobodne

Prednosti za vlasnike i okoliš

Kotlovi na drva jeftini su, održivi i ekološki prihvatljivi. Međutim, uvijek zahtijevaju određeni ručni napor. U razdoblju grijanja moraju se svakodnevno puniti. Ako je vanjska temperatura vrlo niska, možda ćete ih morati puniti dva puta dnevno. Osim toga, potrebno je dovoljno prostora za skladištenje goriva. U nastavku smo još jednom saželi prednosti ovog sustava grijanja. 

 • Upotreba regionalno dostupnih i obnovljivih sirovina
 • Drvo je podložno malim fluktuacijama cijena i jeftinije je od nafte ili plina
 • CO₂ neutralno izgaranje štiti okoliš
 • Ova je tehnika grijanja iskušana, sigurna i učinkovita