Savjet eksperta

Dizalice topline zrak/voda – zrak kao izvor topline

Zatražite savjetovanje

Dizalice topline zrak/voda, skraćeno i zračne dizalice topline, spadaju među najčešće vrste grijanja u Njemačkoj. Ako se vlasnici kuća odluče staviti u pogon zračnu dizalicu topline, mogu iskoristiti atraktivne državne subvencije.

Način rada dizalice topline zrak/voda

Kako dizalica topline stvara toplinsku energiju pomoću zraka može se pojednostavljeno opisati na primjeru hladnjaka. Dok hladnjak topli zrak usmjerava van, dizalica topline zrak-voda dovodi toplinu iz okolnog zraka u prostoriju. Konkretno, ventilator aktivno usisava okolni zrak i prenosi ga u zračni izmjenjivač topline (isparivač) ugrađen u dizalici topline. U njemu cirkulira rashladno sredstvo koje mijenja svoje agregatno stanje i isparava čak i pri niskim temperaturama. Da bi se ta para rashladnog sredstva podigla na razinu koja se može upotrebljavati za grijanje i pripremu tople vode, komprimira se pomoću kompresora. Detaljan opis ovog procesa možete pronaći u poglavlju Način rada dizalice topline zrak/voda.

Dizalice topline zrak/voda spadaju u najčešće primjenjivane dizalice topline. To nije samo zbog relativno niskih troškova ulaganja, već i zbog raznolikih mogućnosti ugradnje.

Kod dizalica topline u monoblok izvedbi  sve komponente važne za proizvodnju topline nalaze se u jednoj jedinici. Budući da su spojni vodovi između unutarnje i vanjske jedinice napunjeni samo vodom, takvi se uređaji mogu brzo i jednostavno staviti u pogon. Stručnjak koji obavlja radove ne mora imati licencu za rashladne uređaje. Budući da većina uređaja radi bešumno, mogu se postaviti blizu stambenog prostora.

Budući da se stare zgrade uvelike razlikuju ovisno o njihovoj starosti i povijesti, u pojedinačnim su slučajevima potrebni vrlo različiti radovi. Da bi se u staroj zgradi razumno smjestio i upotrebljavao novi sustav grijanja, prostor, dimovodni sustav, dimnjak i toplinska izolacija također će se morati obnoviti. Točne podatke može dati samo inženjer za grijanje nakon detaljnog pregleda.

Prednosti dizalice topline zrak/voda

Ovisno o perspektivi, razlikuju se prednosti dizalice topline zrak/voda. Da bismo ih mogli bolje klasificirati, korisno je razlikovati ih prema njihovim osnovnim i specifičnim prednostima.

Jedna od temeljnih prednosti dizalice topline zrak/voda je prije svega besplatan i, s ljudske točke gledišta, beskonačan izvor topline. Upotrebom ovog izvora energije vlasnici sustava postaju malo neovisniji o svom dosadašnjem dobavljaču goriva. Za razliku od lož ulja ili zemnog plina, okolni zrak nije podložan ekonomskim ili političkim kolebanjima. Osim toga, nestaju i troškovi za dimnjak i dimnjačare. Ako se vlasnici kuća odluče staviti u pogon dizalicu topline zrak/voda, mogu računati na visoku pogonsku sigurnost i povećanje vrijednosti svoje nekretnine. Druge ekonomske prednosti dizalica topline zrak/voda su atraktivne državne subvencije i pogon s malim troškovima održavanja.  

Sljedeći popis daje pregled prednosti zračne dizalice topline:  

  • Besplatan izvor topline dostupan u bilo koje doba dana
  • Relativno niski troškovi ulaganja
  • Proširivost zahvaljujući kaskadnoj funkciji
  • Nema potrebe za službenim odobrenjem
  • Pogodno kako za novogradnju tako i za projekte modernizacije
  • Moguća naknadna ugradnja

Dizalicom topline zrak/voda vlasnici sustava ne samo da dugoročno održavaju troškove grijanja na niskoj razini. Utjecaj emisije CO₂ na okoliš na ovaj se način također značajno smanjuje. Ako vlasnici kuća također dobivaju električnu energiju potrebnu za rad dizalice topline iz ekoloških izvora, instalacija čak radi potpuno CO₂-neutralno.

Zaštita okoliša važna je i na razini klimatske politike. Sa stajališta mnogih stručnjaka, energetski prijelaz može se postići uz pomoć dizalica topline. Ključna riječ: spajanje sektora, tj. inteligentno spajanje tržišta električne energije i grijanja. Već se danas sustavi zelene električne energije moraju privremeno isključiti da se ne bi ugrozila stabilnost mreže. Dizalice topline mogu taj višak električne energije uhvatiti, toplinski ga spremiti i upotrebljavati tijekom cijele godine za opskrbu toplinom.

Više zračnih dizalica topline Vitocal 350-A

Prednosti u odnosu na druge dizalice topline

Osim okolnog zraka, tlo i podzemne vode također daju toplinsku energiju iz koje dizalice topline mogu proizvoditi toplinsku energiju. Kada vlasnici kuća odlučuju o kupnji, ne smiju zanemariti prednosti dizalica topline zrak/voda u usporedbi s drugim vrstama dizalica topline. Jer one su prilično brojne.

U usporedbi s dizalicama topline za rasolinu ili  dizalicama topline voda/voda, investicijski troškovi za dizalicu topline zrak/voda relativno su niski. Jedan od razloga za to leži u razvoju izvora topline. Za razliku od dizalice topline rasolina/voda, nije potrebno ni iskopavanje tla niti duboko bušenje. Umjesto toga, vanjska jedinica dizalice topline zrak/voda može se postaviti vrlo fleksibilno. Može se postaviti na postolje ili na zidni nosač, odakle crpi toplinu iz vanjskog zraka. Ovisno o modelu, potreban prostor je oko jednog kvadratnog metra.

Napor pri projektiranju dizalice topline zrak/voda je mali, budući da je potrebno uzeti u obzir samo odgovarajući ogrjevni učin i zaštitu od buke. Službeno odobrenje nije potrebno kao što je slučaj kod dizalica s rasolinom ili dizalice topline voda/voda. Kalkulator zvuka nudi pomoć za procjenu širenja zvuka.

Moderne zračne toplinske crpke tvrtke Viessmann rade vrlo tiho i jedva se čuju tijekom rada. Ovo je rezultat dugogodišnjeg intenzivnog rada na istraživanju i razvoju. Toplinske crpke tvrtke Viessmann imaju napredni akustični dizajn u kojem su sve komponente toplinske crpke dizajnirane za smanjenje buke. Niskofrekventni šumovi koji se percipiraju kao posebno neugodni smanjeni su na minimum.

Još jedna prednost dizalice topline zrak/voda je jednostavna montaža. Ovisno o modelu, može se postaviti potpuno iznutra ili izvana. Verzija split optimalno je rješenje kada je prostor ograničen. Pritom se uređaj dijeli na unutarnju i vanjsku jedinicu, pri čemu se većina komponenti poput ventilatora, isparivača i kompresora nalazi u vanjskoj jedinici. Unutarnja jedinica sadržava samo kondenzator i hidrauličke komponente kao i regulaciju. Zahvaljujući jednostavnoj ugradnji, dizalice topline zrak/voda idealne su za projekte modernizacije.

Vitocal-300-A: vanjska jedinica dizalice topline

Moguća je i komunalna i komercijalna uporaba

Osim što je prihvatljiva za okoliš, jedna od prednosti dizalice topline zrak/voda je brza i jednostavna mogućnost upotrebe – posebno za komunalni i komercijalni sektor. Za komunalni sektor, na primjer, Vitocal 300-A nudi nazivni toplinski učin do 47,2 kilovata. Dizajniran je da optimizirano za zvuk. S 5 kaskada postiže snagu do 236 kilovata.

Asortiman:    dizalice topline zrak/voda

Dizalice topline  zrak/voda Vitocal 250-A i 252-A posebno su prikladne za projekte modernizacije, a    dizalica topline zrak/voda Vitocal 200-A za novogradnje. U usporedbi s instalacijom rasolina/voda, investicija u sustav zrak/voda je manja jer nema potrebe za polaganjem geotermalnog kolektora ili bušenjem za geotermalnu sondu. Dizalice topline mogu se postaviti unutar i izvana. Instalacija izvan kuće posebno štedi prostor. Samo se regulacija montiran na zid u kući.