Savjet eksperta

Toplinska crpka sa solarnom instalacijom za veću učinkovitost

(Slika: © MAXSHOT.PL / Shutterstock.com)

Povećajte učinkovitost i smanjite troškove grijanja: ako kombinirate toplinsku crpku i solarnu instalaciju tvrtke Viessmann, možete postići oboje. U tom slučaju možete upotrebljavati besplatnu sunčevu toplinu za grijanje i toplu vodu sve dok sunce sja. Ako visokoenergetsko zračenje nije dovoljno, priključuje se grijanje iz okoliša i čini besplatnu energiju iz zemlje, zraka ili podzemnih voda iskoristivom za grijanje. Saznajte zašto se takav sustav isplati i koje opcije postoje za kombiniranje solarne instalacije i toplinske crpke.

Hibridni sustav grijanja smanjuje potrošnju električne energije

Dok toplinske crpke upotrebljavaju električnu energiju da bi iskoristile toplinu iz okoliša za grijanje, solarne instalacije rade gotovo potpuno bez troškova potrošnje. To je moguće zahvaljujući besplatnom zračenju sunca. Kolektori je pretvaraju u toplinsku energiju prije nego što solarna tekućina prenese toplinu u spremnik u kući. Ako je ispravno dimenzionirana, toplinska crpka sa solarnom instalacijom tvrtke Viessmann može se ljeti gotovo potpuno rasteretiti. U međuvremenu tijekom ostatka godine solarna toplina osigurava veću učinkovitost. Vitosol 200-FM pločasti kolektori ili Vitosol 200-TM vakuumski cijevni kolektori pretvaraju veliki dio dolaznog zračenja u iskoristivu toplinu.

Kombiniranje toplinske crpke i solarne instalacije

Ako želite kombinirati toplinsku crpku i solarnu instalaciju, postoje razne mogućnosti. Uglavnom je uobičajeno upotrebljavati solarnu toplinu za zagrijavanje ogrjevne ili pitke vode. Također je moguće izravno zagrijavati izvor energije iz okoliša.

Upotreba solarne topline za toplu vodu ili grijanje

Kao dio povezivanja, solarna toplina prenosi se na vodu za piće ili ogrjevnu vodu u spremniku tople vode ili međuspremniku. Pretvorba je relativno jednostavna i može se realizirati i s drugim proizvođačima topline kao što su sustavi grijanja na plin ili pelete. Moguće su sljedeće opcije instalacije:

  • pripravljač tople vode: toplina iz kolektora zagrijava pitku vodu u spremniku PTV-a. Time se smanjuje potreba za energijom za grijanje za oko pet posto. Na taj se način može pokriti do 60 posto godišnje potrebe za toplom vodom.
  • Podrška grijanju: solarna toplina zagrijava ogrjevnu vodu u međuspremniku i pogoduje grijanju prostorije. S velikim kolektorima potrošnja energije za grijanje pada oko 20 posto. Za učinkovit rad posebno je važna komunikacija između toplinske crpke i solarne instalacije putem zajedničke regulacije. To se osigurava toplinskom crpkom tvrtke Viessmann i solarnom instalacijom. 

Savjet: saznajte više o kombinaciji u našem vodiču na temu „Toplinska crpka i međuspremnik”. 

Zagrijte izvor energije iz okoliša sunčevom toplinom

Solarna toplinska energija također se može upotrijebiti za podizanje temperature izvora topline iz okoliša. Posebno je učinkovita kombinacija toplinske crpke rasolina-voda poput uređaja Vitocal 300-G ili Vitocal 200-G sa solarnom instalacijom u ledenom spremniku Vitoset. Sadržava vodu koja se zaleđuje kada toplinska crpka rasolina-voda oduzima toplinu i oslobađa energiju kristalizacije. Za usporedbu: pri prelasku iz tekućeg stanja u kruto stanje oslobađa se ista količina energije koja je potrebna da se litra vode zagrije od nula do 80 Celzijevih stupnjeva. Osim energije iz zraka, takozvani solarni apsorberi zraka predaju i sunčevu toplinu sustavu grijanja iz okoliša. Kada to više nije potrebno, ubrzavaju proces regeneracije spremnika. Led se ukapljuje prije ponovnog početka ciklusa.

Povezivanje toplinske crpke sa solarnom i fotonaponskom instalacijom

Želite li dodatno smanjiti troškove energije? Povežite toplinsku crpku sa solarnom i fotonaponskom instalacijom. Dok solarna instalacija grijanja osigurava nižu potrošnju električne energije, dio nje pokrivate sami pomoću fotonaponskog sustava Vitovolt. Trebate manje struje iz javne mreže i grijete se povoljnije. To još bolje funkcionira s fotonaponskim spremnikom Vitocharge VX3koji osigurava električnu energiju čak i kada sunce više ne sija. Detaljnije objašnjenje nalazi se u dijelu Toplinska crpka i fotonaponska instalacija.

 

Atraktivno subvencioniranje za cjelovito rješenje 

Ako povežete toplinsku crpku sa solarnom instalacijom, dobit ćete sredstva za oba proizvođača topline iz Federalnog fonda za učinkovite zgrade (BEG). Također je zanimljivo da se osnovna stopa financiranja može povećati kroz bonuse. Sveobuhvatne informacije o zahtjevima i trenutačnim stopama subvencioniranja možete pronaći u sljedećim odjeljcima:

  • Subvencioniranje toplinske crpke
  • Subvencioniranje solarne instalacije

Ako želite podršku u subvencioniranju svog novog energetskog sustava, možete je dobiti od Viessmannovog stručnjaka za subvencioniranje.