Savjet eksperta

Natural Cooling – hlađenje toplinskom crpkom

Zatražite savjetovanje
Viessmann NC kutija za Natural Cooling

Toplinska crpka nije samo iznimno ekološki prihvatljiv sustav grijanja, već je i vrlo svestrana u svojoj primjeni. Osim primarne zadaće opskrbe stambenih zgrada toplinom, također može kontrolirati temperaturu u toplim mjesecima. 

Natural Cooling – pasivno hlađenje toplinskim crpkama

Pasivno hlađenje („natural cooling”) radi u kombinaciji s toplinskom crpkom rasolina/voda ili voda/voda. Kod toplinske crpke rasolina/voda, rasolina odvodi toplinu iz kruga grijanja putem izmjenjivača topline i odvodi je prema van. Kod toplinske crpke voda/voda tu zadaću preuzima podzemna voda. Za hlađenje se upotrebljava prirodna temperatura okružja. Osim regulacije i cirkulacijske crpke, toplinska crpka je pritom isključena. Kompresor ne radi i stoga ne troši električnu energiju. Zahvaljujući tome, „natural cooling” je osobito energetski štedljiva metoda za hlađenje zgrade.

Ugodan učinak hlađenja bez neugodnih zvukova

Uz pomoć pasivnog hlađenja sobna temperatura može se smanjiti za oko tri Celzijeva stupnja. Dodatni napor potreban za montažu je minimalan i nema neugodnih zvukova tijekom rada. Pasivno hlađenje moguće je i pomoću zemaljskih kolektora i zemaljskih sondi, pri čemu zemaljske sonde daju veću učinkovitost.

Ako vlasnici instalacija žele kontrolirati temperaturu u prostorijama toplinskom crpkom, sve što im treba je tzv. NC kutija. To je potpuno unaprijed sastavljena jedinica koja kombinira sve potrebne komponente. Instalacija koju obavlja stručnjak brza je i jednostavna.