Savjet eksperta

Pregled niskotemperaturnih kotlova na ulje s više od 400 kW

Veće zgrade općenito imaju veće potrebe za toplinom. One se mogu ekonomično i pouzdano pokriti pomoću niskotemperaturnog uljnog kotla tvrtke Viessmann. Osim uljnih kondenzacijskih kotlova za obiteljske i dvojne kuće, tvrtka Viessmann nudi i uljne kotlove s provjerenom kondenzacijskom tehnikom i učinima od 400 do 2000 kW. Oni također oduševljavaju uobičajenom kvalitetom i iznimno jednostavnom upotrebom. Bilo da se radi o velikoj stambenoj zgradi, komercijalnom ili industrijskom objektu, novogradnji ili projektu modernizacije: Viessmann u svom portfelju ima odgovarajući niskotemperaturni uljni kotao za svaku primjenu. 

Vitorond 200: fleksibilan ustroj zahvaljujući segmentnoj konstrukciji

Još jedan niskotemperaturni uljni grijač za upotrebu u zgradama s visokim zahtjevima za toplinom je Vitorond 200. Segmentne je konstrukcije i upotrebljava se kada raspoloživi prostor otežava ili čak onemogućuje unošenje kompaktnog kotla. Zahvaljujući svojoj konstrukciji, može se rastaviti na sastavne dijelove (segmente lijeva) i lako i jednostavno sastaviti na licu mjesta pomoću alata za prešanje. Vitorond 200 posebno se prikladan za upotrebu u starijim zgradama, jer je u njima prostor često ograničen. Usprkos segmentnoj konstrukciji, niskotemperaturni kotao na ulje pokriva raspon učina od 440 do 1.080 kW, a dolazi i s tvornički opremljenom regulacijom Vitotronic.

Vitoplex 300: uljni niskotemperaturni kotao s višeslojnim konvekcijskim ogrjevnim površinama

Sa svojim višeslojnim konvekcijskim ogrjevnim površinama od posebno savijenih Triplex cijevi Vitoplex 300 kao kotao s troprolaznim sustavom osigurava posebno ekonomičan i pouzdan rad s malim sastojkom štetnih plinova. Zahvaljujući svojoj konstrukciji, međusobno ugniježđene i toplinski provodljive čelične cijevi imaju 2,5 puta veću grijaću površinu od glatkih cijevi. Također su razvijene tako da temperatura površine ostaje iznad točke rošenja tijekom prijenosa topline. Time se sprječava stvaranje kondenzata i oštećenja od korozije.

Jednostavno rukovanje pri montaži i održavanju

Vitoplex 300 osim toga ima integrirano polazno uključivanje Therm-Control. Zamjenjuje crpka za primjesu povratnoga voda ili stalno podizanje temperature povratnog voda te štedi vrijeme montaže i troškove. Da bi se olakšala montaža i održavanje, niskotemperaturni kotlovi na ulje s nazivnim toplinskim učinom većim od 620 kW opremljeni su pokrovom kotla po kojem se može hodati. Uređajem Vitoplex 300 upravlja se putem jednostavne regulacije Vitotronic sa zaslonom u boji osjetljivim na dodir.

Vitoplex 200: uljni standardni kotao za različite zahtjeve 

Kao alternativa uređaju Vitoplex 300 može se upotrijebiti i Vitoplex 200. Kompaktni čelični uljni niskotemperaturni kotao ima nazivni toplinski učin od 440 do 1.950 kW i može se prilagoditi širokom rasponu plamenika. Do 560 kW Vitoplex 200 ima i polazno uključivanje Therm-Control. Pokrov kotla po kojem se može hodati predviđen je od 700 kW. Vitoplex 200 postiže normni stupanj iskorištenja s lož uljem od najviše 89 posto. Njime se može upravljati putem digitalnog regulacijskog sustava Vitotronic lakog za rukovanje i sposobnog za komunikaciju i omogućava kompletno povezivanje sa sustavima centralnog nadzora zgrade.