Savjet eksperta

Grijanje na pelete – pregled funkcije, subvencioniranja i prednosti

Zatražite savjetovanje

Kao poseban oblik grijanja na drva, grijanje na pelete spaja čistu tehnologiju grijanja kotla za grijanje na drva s jednostavnošću upotrebe zidne plinske grijalice. Također je dostupan u mnogim rasponima performansi i stoga se može prilagoditi gotovo svim zahtjevima za toplinom.

Ustroj u funkcija grijanja na pelete

Grijanje na pelete dostupno je u poluautomatskoj i potpuno automatskoj verziji. Kod poluautomatskog grijanja na pelete vlasnici sustava moraju ručno puniti pelete u spremnik. Oni odatle dopiru do komore za izgaranje na doziran i kontinuiran način. Potpuno automatizirana verzija čini ovaj posao nepotrebnim. Umjesto toga, gorivo ide izravno iz skladišne prostorije u kotao putem transportnog sustava – bez ikakve intervencije vlasnika sustava.

Uz prostoriju za skladištenje ili spremnik i transportni sustav, stvarni kotao na pelete sastoji se od stabilnog kućišta, komore za izgaranje izrađene od materijala otpornog na toplinu, umetnog vijka, sustava za izbacivanje pepela i izmjenjivača topline. Učinkovito izgaranje i posebno visoka učinkovitost postižu se zrakom za izgaranje pomoću lambda podržane primarne i sekundarne regulacije zraka.

Prije nego što proces izgaranja može započeti, peleti se transportiraju u komoru za izgaranje. Nakon što se komora za izgaranje napuni, automatski proces paljenja započinje izgaranje. Ugrađena lambda sonda i osjetnici temperature dimnih plinova prate proces izgaranja i osiguravaju optimalno i potpuno sagorijevanje peleta. Rezultirajuća toplina upotrebljava se za zagrijavanje integriranog izmjenjivača topline, koji zauzvrat prenosi toplinu u krug grijanja. Kako izgleda proces izgaranja detaljno je objašnjeno na stranici Način rada grijanja na pelet.

Sastavni dijelovi potpuno automatiziranog sustava grijanja na pelete također uključuju transportni sustav. U praksi se često upotrebljavaju dvije varijante, pužni transporter i sustav vakuumskog usisavanja. Pužni transporter ima oblik svrdla i svojim rotirajućim kretanjem transportira pelete iz skladišta do kotla za pelete. U pravilu se postavlja na pod i zbog svog dizajna nije jako fleksibilan. Da bi gorivo nesmetano stizalo do sustava grijanja na drvene pelete, razmak između njih mora biti mali.

Vakuumski usisni sustavi su, s druge strane, fleksibilniji u upotrebi. Peleti se usisavaju putem usisne turbine i putem usisnih vodova dolaze do kotla na pelete. Veći skladišni prostori mogu imati i nekoliko usisnih točaka, što znači da je dotok goriva uvijek zajamčen, čak i kod velikih toplinskih opterećenja. Vakuumski usisni sustavi mogu pokriti znatno veću udaljenost i stoga su prikladni za primjene gdje su skladište i kotao za grijanje udaljeni jedan od drugog.

Grijanje na pelete ili kotlovi na pelete još uvijek se često miješaju s pećima na pelete. Postoji ključna razlika između ove dvije vrste: kotao na pelete obično se upotrebljava kao centralno grijanje i opskrbljuje cijelu zgradu toplinom za grijanje i potrošnu toplu vodu. Peć na pelete, s druge strane, obično radi kao kamin, osim ako ne radi na vodu. Često se postavlja u stambenom prostoru i pruža komfor sa svog mjesta postavljanja s visokim udjelom zračenja topline. Ovaj se učinak pojačava ostakljenim vratima ložišta koja omogućuju jasan pogled na izgaranje. Međutim, ako peć na pelete radi na vodu, ona također može podržavati grijanje.

Savjeti za kupnju i subvencije za sustave grijanja na pelete

Komforno i ekonomično dva su pridjeva koja vrlo točno opisuju grijanje na pelete. Ono kombinira izuzetno komforan rad plinske grijalice s čistom i ekonomičnom tehnologijom modernog grijanja na drva. Međutim, vlasnici kuća trebali bi razmotriti nekoliko točaka prije kupnje sustava grijanja na pelete. U njih spada potreba za grijanjem, potreban prostor, transportna tehnologija i na kraju, ali ne manje važno, financijski preduvjeti. Sljedeći odjeljak pruža savjete za dugotrajan i ekonomičan rad.

Učinkovitost sustava grijanja uvelike ovisi o tome odgovara li ili ne potrebama grijanja zgrade koja se grije. Ako je učin prenizak, sustav grijanja bi morao dugo raditi pod punim opterećenjem. U najgorem slučaju, ne može isporučiti željene temperature i dolazi do smanjenja komfora. Ako je sustav grijanja međutim dizajniran da bude prevelik, to će dugoročno uzrokovati nepotrebno visoke troškove grijanja. Ekonomičan rad više ne bi bio moguć. Kada vlasnici kuća kupe sustav grijanja na pelete, prvo što trebaju učiniti je utvrditi svoje potrebe za grijanjem.

U osnovi, neobnovljene stare zgrade imaju veću potrebu za toplinom nego nove zgrade. U skladu s tim treba projektirati novi sustav grijanja na pelete. Najučinkovitiji je način angažirati iskusnog stručnjaka da obavi ovaj zadatak. On upotrebljava takozvani izračun opterećenja grijanja da bi se odredila snaga potrebna za zagrijavanje zgrade na dopuštenu i ugodnu temperaturu. U svom proračunu također uzima u obzir prijenosne i ventilacijske gubitke kao i dodatnu snagu grijanja. Na taj je način puno brže pronaći pravi sustav grijanja na pelete.

 

Ovisno o modelu, kotlovi na pelete prilično su kompaktni i zahtijevaju samo nekoliko četvornih metara za postavljanje. Da bi sustav grijanja na pelete automatski opskrbljivao prostorije toplinom i toplom vodom, potrebni su mu peleti i pripadajući transportni sustav. Oba zauzimaju različite količine prostora i treba ih uzeti u obzir prije kupnje. Popularno su rješenje za skladištenje peleta platneni spremnici koji se postavljaju u prostoriju zajedno s pripadajućom čeličnom konstrukcijom. Alternativno se upotrebljavaju podzemne cisterne. U oba slučaja mora postojati dovoljno prostora. Svi koji su se dosad grijali na lož ulje, a željeli bi stari sustav grijanja zamijeniti grijanjem na pelete mogu upotrijebiti i postojeće spremište.

Postoje dvije mogućnosti transporta peleta iz skladišta u kotao za grijanje: kod poluautomatiziranih uređaja nedaleko od kotla nalazi se spremnik za pelete koji vlasnik mora ručno puniti. Međutim, ako vlasnici kuće žele kupiti potpuno automatizirani sustav grijanja na pelete, bitan je transportni sustav. Ovisno o tehnologiji, rotirajući puž ili usisna turbina dovode gorivo na željeno mjesto. Koja je tehnologija najbolja ovisi o prostornim uvjetima. Transport je detaljno objašnjen u odlomku Transport i skladištenje peleta.

Ako vlasnici kuća žele kupiti sustav grijanja na pelete, topli ljetni mjeseci pravo su vrijeme. Potrebe za grijanjem i toplom vodom u tom su razdoblju znatno manje nego zimi. Osim toga, zahvaljujući dugom vremenskom razdoblju, imate bolje mogućnosti planiranja.

Peleti kao gorivo

Slika: © FabrikaSimf / Shutterstock.com

Peleti su najkomprimiraniji oblik drvne energije visoke gornje ogrjevne moći. Za proizvodnju peleta prema normama DIN-Plus ili ÖNORM upotrebljavaju se 100 posto prirodni ostaci drva. Ta sirovina nastaje kao strugotina pri blanjanju ili pijenju kao nusproizvod u velikim količinama u industriji za preradu drva.

Sitnozrnati ostaci drva zbijaju se pod visokim tlakom i peletiraju tj. prešaju u cilindrični oblik. Sirovina se skladišti i transportira u suhom stanju. Apsolutno suho skladištenje neophodno je. Jedino tako možete osigurati savršeno i učinkovito izgaranje kod grijanja na drvene pelete.

Drveni peleti nude se pakirani ili rasuti. U rasutom se obliku drvni peleti transportiraju u kamionima s pumpom i upuhuju u skladišni prostor preko crijevnog sustava.

Za postizanje što boljeg rezultata, osim učinkovite tehnologije izgaranja vrlo je važna kvaliteta goriva. Peleti loše kvalitete brzo izgaraju i u najgorem slučaju oštećuju kotao za grijanje. Ako vlasnici sustava žele kupiti pelete, ne trebaju se fokusirati samo na cijenu. Visokokvalitetni peleti imaju glatku i sjajnu površinu. Nadalje, dobri peleti otporni su na abraziju i ostavljaju malu količinu mrvica u pakiranju.

Još je jedna značajka kvalitete boja. Peleti bi trebali biti ujednačene boje. Upečatljivi prijelazi boja, s druge strane, ukazuju na lošu kvalitetu upotrijebljenih strugotina. Visokokvalitetni peleti također imaju certifikat DIN Plus ili EN Plus. Da bi provjerili kvalitetu peleta u praksi, vlasnici sustava mogu zatražiti od dobavljača uzorak i testirati ga kod kuće.

 

Prije nego što se vlasnici kuća mogu grijati na pelete, moraju kupiti gorivo. Da ne biste morali naručivati nove pelete svakih nekoliko tjedana, stručnjaci preporučuju kupnju jednogodišnjih zaliha peleta. Kolika će u konačnici biti zaliha ovisi i o tome gdje se peleti skladište. U praksi se često upotrebljavaju platneni spremnici s pripadajućom okvirnom konstrukcijom. Mogu se jednostavno, povoljno i čisto postaviti unutar zgrade.

Druga mogućnost skladištenja su podzemne cisterne ili prazan podrum, poznat i kao skladište. Peleti transporterom dospijevaju u kotao na pelete i u njega otpuštaju svoju energiju. Pri skladištenju peleta važno je da skladišni sustav mora biti dostupan izvana. Nadalje, udaljenost do ulice ne smije biti veća od 30 metara. Inače se ne može puniti gorivom pomoću vozila sa silosom.

Osim toga, važno je osigurati da peleti ostanu suhi. Ako je vlažnost previsoka, gorivo može nabubriti ili se slijepiti, što negativno utječe na svojstva gorenja. Ako nema dovoljno mjesta za skladište peleta, vlasnici kuća mogu postaviti mali spremnik pored kotla na pelete i puniti ga ručno.

Prednosti grijanja na pelete

Automatski rad, visoka učinkovitost i atraktivne mogućnosti subvencioniranja: svatko tko odabere potpuno automatski sustav grijanja na pelete tvrtke Viessmann ima brojne prednosti. Grijanje na pelete zapravo spaja prednosti dvaju sustava grijanja: grijanja na drva i grijanja na plin. Dok se grijanje na drva odlikuje čistim i ekološki prihvatljivim načinom rada, plinsko grijanje postiže vrlo visoku razinu radnog komfora. Ovo spajanje jedna je od glavnih prednosti grijanja na pelete. Vlasnici kuća također imaju koristi od drugih prednosti kada se odluče za grijanje na pelete. Sljedeći kratki pregled detaljno objašnjava koje su to:

 • visok sadržaj energije
 • čisto izgaranje
 • obnovljiva sirovina
 • CO₂ neutralno izgaranje
 • stabilne cijene peleta

Drveni peleti proizvode se od nusproizvoda piljenja i industrijskih drvenih ostataka. U složenom procesu, komprimirani komadi dovode se do konzistentne veličine, čime se omogućuje potpuno automatski rad. Osim standardizacije, proces također znači da je energetski sadržaj peleta vrlo visok u usporedbi s cjepanicama ili drvnom sječkom. Osim toga, u komprimiranim komadima gotovo da i nema nezapaljivih tvari zbog čega je izgaranje izuzetno čisto.

Zahvaljujući sustavu grijanja na pelete tvrtke Viessmann i odgovarajućoj kvaliteti peleta ostaje samo malo pepela. Kutiju za pepeo obično treba ručno isprazniti jednom ili dva puta godišnje. Izgaranjem peleti ne stvaraju neugodne mirise u zgradi. Pepeo se također može odložiti u kućni kompost.

 

Prednosti grijanja na pelete leže prvenstveno u samom gorivu. Sirovina za pelete obično dolazi iz regije, što eliminira potrebu za dugim transportnim rutama tijekom kojih se ispušta puno CO₂. Kada se njime pravilno upravlja, drvo je dostupno u izobilju i dugoročno je pouzdan izvor energije – potpuno različito od dvaju fosilnih izvora energije, sirove nafte i prirodnog plina, od kojih se neki proizvode uz veliki utrošak energije.

Prednosti se očituju i kod izgaranja. Time se oslobađa onoliko CO₂ koliko je drvo prethodno apsorbiralo iz zraka tijekom svog rasta. Rad sustava grijanja na pelete u obiteljskoj kući značajno doprinosi izbjegavanju proizvodnje nekoliko tona ugljičnog dioksida svake godine.

Prednosti grijanja na pelete još se bolje vide kada ga usporedite s drugim vrstama grijanja poput grijanja na ulje i plin. Posebno je cijena nafte podložna ekonomskim i političkim fluktuacijama, što otežava dugoročno planiranje. Cijene peleta također su povezane s ekonomskim kolebanjima. Međutim, ona se događaju samo regionalno. Jedno je sigurno: cijene peleta posljednjih su godina relativno konstantne i niže su u odnosu na sirovu naftu i zemni plin. Dramatičan porast cijena ne očekuje se u dogledno vrijeme.

Sustav grijanja na pelete tvrtke Viessmann ne radi vrlo učinkovito samo monovalentno, već i bivalentno. Može se kombinirati s postojećim sustavom grijanja i ne zahtijeva visoke investicijske troškove. Može na primjer preuzeti osnovnu opskrbu grijanjem i toplom vodom, dok se postojeći kotao za grijanje uključuje samo u razdobljima vršnog opterećenja. Svi sustavi grijanja na pelete tvrtke Viessmann rade na modulirajući način i kontinuirano se prilagođavaju toplinskim zahtjevima. Ako želite upotrebljavati besplatnu sunčevu energiju, možete odabrati kombinaciju grijanja na pelete i solarne toplinske energije.

Jasna prednost: snažni i potpuno automatski sustavu grijanja na pelete tvrtke Viessmann prikladni su za čitav niz primjena. Kotlovi na pelete kao što je Vitoligno 300-C upotrebljavaju se za zadovoljenje povećanih toplinskih potreba u velikim stambenim zgradama ili poslovnim zgradama. To znači da nema ograničenja za njihovu upotrebu u praksi. Područja primjene uključuju:

 • obiteljske kuće
 • dvojne kuće
 • zgrade
 • obrte
 • općine
 • novogradnju
 • projekte modernizacije
 • stanogradnju i poduzeća

Dodatne savjete i informacije možete pronaći u vodiču za grijanje na pelete na heizung.de.