Savjet eksperta

Centralni prozračni uređaj: funkcija, projektiranje i instalacija

Zatražite savjetovanje
© 2M media / Shutterstock.com

Moderni građevinski projekti često su već opremljeni sustavima za ventilaciju prostora. S jedne strane, to zahtijeva visoku razinu energetske izolacije da bi se što učinkovitije i sigurnije regulirala vlažnost zraka u prostoriji. S druge strane, to se smatra važnim obilježjem komfora za kvalitetnu opremljenost nekretnine.

Središnji prozračni uređaji tvrtke Viessmann iznimno su energetski štedljivi: snažni izmjenjivač topline izvlači do 98 posto topline sadržane u odvodnom zraku i upotrebljava je za zagrijavanje ulaznog svježeg zraka. Time se osjetno rasterećuje kućni proračun zahvaljujući znatno manjoj potrebi za energijom. Osim toga, smanjuju se emisije CO₂, što znači da upotreba centralne ventilacije stambenog prostora također štiti okoliš. Što još karakterizira tehnologiju centralne ventilacije objašnjeno je u poglavlju Prednosti ventilacije stambenog prostora.

Način rada centralnih prozračnih uređaja

Karakteristična razlika između centralnog i decentraliziranog prozračnog sustava leži u njihovoj konstrukciji. Centralni prozračni uređaji imaju centralni ventilacijski uređaj koji kroz sustav za distribuciju zraka usmjerava svježi zrak u prostorije. Uređaji za decentraliziranu ventilaciju, pak, ugrađuju se potpuno u zid. Odatle opskrbljuju zgradu potrebnom količinom svježeg zraka.

Način rada centralnih prozračnih uređaja razlikuje se ovisno o vrsti izvedbe

Centralna ventilacija može se podijeliti u tri skupine:

  • jednostavni ispušni sustavi
  • kombinirani ispušni i dovodni sustavi
  • sustavi s povratom topline

U svojoj najjednostavnijoj konfiguraciji, iskorišteni se zrak aktivno usisava pomoću ventilatora i ispušta prema van. Odvodi za zrak takvih sustava obično se nalaze u takozvanim prostorijama za odvod zraka. To uključuje kuhinju, kupaonicu i WC koji imaju više vlage i mirisa u usporedbi sa zajedničkim prostorijama kao što su dnevni boravak ili radna soba. S druge strane, svježi zrak ulazi u kuću samo pasivno kroz ventilacijske otvore u ovojnici zgrade, spojeve prozora i proreze na vratima.

U praksi se često upotrebljavaju ventilacijski sustavi za stambene prostore koji ne samo da aktivno uvlače ispušni, već i dovodni zrak. Takozvani kombinirani sustavi ispušnog i dovodnog zraka imaju centralnu ventilaciju i sustav distribucije zraka. Ne samo da se iskorišteni zrak aktivno usisava i ispušta. Svježi zrak također aktivno ulazi u kuću. Da bi spriječili ulazak neželjenih čestica iz zraka i buke, većina sustava opremljena je filtrima.

Centralni sustav dovoda i odvoda zraka s iskorištavanjem otpadne topline također se sastoji od ventilacijske jedinice sa sustavom distribucije zraka. Ventilacijski uređaj ima dva ventilatora i izmjenjivač topline. Pomoću dva ventilatora prenosi se i zrak koji struji u zgradu i zrak koji se ispušta iz zgrade. S jedne strane, takozvani volumni protok vanjskog/dovodnog zraka usisava svježi zrak u zgradu. S druge strane, volumni protok ispušnog zraka/odvodnog zraka transportira ustajali zrak iz zgrade.

Oba volumna protoka vode se kroz izmjenjivač topline u ventilacijskoj jedinici. U hladnijim mjesecima toplina iz odvodnog zraka prenosi se na dovod zraka. Ovaj način pogona osigurava da se prozračnim uređajem što je moguće manje topline odvede izvan zgrade. Sve centralne ventilacijske jedinice tvrtke Viessmann rade na ovaj način. Način rada centralne ventilacije stambenog prostora s iskorištavanjem otpadne topline stoga je identično načinu rada centralne ventilacije stambenog prostora s otvorima za odvod i dovod zraka. Jesu li i za koje objekte prikladni centralni ventilacijski uređaji objašnjava se u poglavlju o kontroliranoj ventilaciji stambenih prostora.

Način rada centralne ventilacije stambenog prostora pomoću prozračnog uređaja

Projektiranje centralnog sustava ventilacije u starim zgradama i novogradnjama

Ako vlasnici kuća žele kupiti sustav za centralnu ventilaciju stambenog prostora, trebali bi unaprijed prikupiti opsežne informacije i razjasniti zahtjeve. Prvo pitanje o sustavu centralne ventilacije stambenog prostora trebalo bi se odnositi na vaše potrebe. To služi kao temelj za kasnije investicije. Za bolju orijentaciju razlikujemo tri različita tipa zgrada:

  • stara gradnja
  • sanirana stara gradnja
  • Novogradnja

Za precizniji proračun potrebe treba je uzeti u obzir i broj soba i stanara kao i njihovo ponašanje tijekom upotrebe. Bez obzira na područje upotrebe, projektiranje i izvedbu ventilacijskog sustava stambenog prostora vlasnici bi uvijek trebali prepustiti specijaliziranoj tvrtki. Ona može točno procijeniti koliko velik prozračni uređaj treba da bi radio što učinkovitije. Pročitajte sljedeći odjeljak da biste saznali na što bi vlasnici kuća i renovatori trebali obratiti pozornost pri odabiru odgovarajućeg ventilacijskog sustava.

U postojećim zgradama koje još nisu renovirane, svježi zrak u kuću ulazi pasivno kroz nepropusnu ovojnicu zgrade, proreze na vratima i spojeve prozora. Upotreba prozračnog uređaja u takvim zgradama ima smisla jer je rizik od razvoja plijesni još uvijek vrlo visok. Centralna ventilacija jako je rijetko opcija u neobnovljenim starim zgradama. Ona zahtijeva mnogo rada na projektiranju koji se uglavnom isplati u fazi izgradnje ili obnove. Načelno se može reći da se centralni prozračni uređaj može primijeniti u starim zgradama, ali je instalacija teža. To je zato što je potrebna intervencija u građevno tkivo zgrade. Osim toga, zračni vodovi moraju se obložiti.

Centralni prozračni uređaj često se primjenjuje u novogradnjama. Instalacija se odvija već u fazi grubih radova. Kada je gradnja završena, više se ništa ne vidi. Centralni prozračni uređaj u novogradnji stoga uvijek treba planirati unaprijed. Koncept ventilacije prema DIN 1946-6 stvoren je za stambene zgrade. Prozračni uređaj služi za osiguranje minimalne izmjene zraka koja je povezana sa zdravljem i za zaštitu zgrade. Većina investitora odlučuje se za tehnologiju centralne ventilacije u fazi izgradnje. Ovo je u pravilu korisno, ali nije apsolutno neophodno. Uz optimalno projektiranje i provedbu, decentralizirana ventilacija stambenog prostora također bi mogla učinkovito opskrbljivati novogradnju svježim zrakom.

Instalacija u kombinaciji sa sustavom za ventilaciju prostora Vitoair FS

Mogućnosti instalacije sustava za distribuciju zraka

Način rada centralne ventilacije stambenog prostora uključuje i instalaciju zračnih vodova. Postoji nekoliko mogućnosti montaže. Najpoznatije metode su:

  • instalacija u podnu konstrukciju
  • instalacija u beton
  • instalacija u spušteni strop

Ova vrsta instalacije uobičajena je u novogradnjama. Tanki zračni vodovi prvo se postavljaju izravno na neobrađeni pod, a zatim se postavlja izolacija. Podno grijanje instalira se eventualno iznad toga prije nanošenja estriha kao zadnjeg sloja. Zračni vodovi tada više nisu vidljivi. Samo podni ili stropni otvori pokazuju da je ispod njih instaliran prozračni uređaj.

Alternativa instalaciji zračnih vodova na neobrađeni pod je tzv. instalacija u beton. U tu se svrhu okrugli zračni vodovi obično polažu u čeličnu jezgru stropa tijekom grube faze gradnje. Tek se tada ulijeva beton. Ovakav je način instalacije prikladan za filigranske stropove kao i za betonske stropove koji se izvode na licu mjesta. Prednost ove instalacije je što nije potrebna dodatna podna konstrukcija. Međutim, potrebno je prethodno precizno planiranje sa statičarem.

Ovisno o visini prostora, za prozračne uređaje može biti dovoljno prostora i u spuštenom stropu. Ovdje su posebno prikladni ravni stropni uređaji Vitovent 200-C i Vitovent 300-C. Uređaji se mogu pričvrstiti izravno na strop. Zračni kanali prema pojedinim prostorijama integrirani su u spušteni strop tako da više nisu vidljivi.

Koje centralne prozračne uređaje nudi tvrtka Viessmann?

Centralna ventilacija stambenog prostora u zgradi sastoji se od ventilacijske jedinice i sustava za distribuciju zraka. Sustav distribucije zraka skriven je u podu ili integriran u zid. Vidljivi su samo otvori za zrak. Izmjenu zraka neovisno kontrolira centralna ventilacijska jedinica. 

Dostupni su različiti sustavi ventilacije

Ovisno o konstrukcijskim uvjetima i osobnim zahtjevima, mogući su različiti sustavi centralne ventilacije. Stropni uređaji poput uređaja Vitovent 200-C i Vitovent 300-C dizajnirani su na takav način da imaju vrlo malu ugradnu visinu i mogu se integrirati u spušteni strop. Zidni uređaj poput uređaja Vitovent 300-W malo je veći i može transportirati volumni protok zraka od 300 m³/h do 400 m³/h.

Svim centralnim ventilacijskim uređajima tvrtke Viessmann može se upravljati putem dvije aplikacije ViCare i ViGuide Apps. Preduvjet za to je integracija regulacijske tehnike u odgovarajući proizvođač topline i povezivanje preko Vitoconnect kutije. Ventilacijski sustav i proizvođač topline vizualno i tehnički čine središnju tehnološku jedinicu zgrade. Primjer za to je ventilacijski uređaj Vitoair FS koji se može fleksibilno ugraditi: ispod stropa, na zid ili polegnuto na vršni krov.

Svi sustavi centralne ventilacije Viessmann imaju iskorištavanje otpadne topline. Na taj način izvlače toplinu iz odvodnog zraka i zatim je predaju dovodnom zraku. To povećava učinkovitost i smanjuje troškove grijanja.

Više savjeta i informacija o tome možete pronaći u odjeljku o ventilaciji stambenog prostora na heizung.de.