Savjet eksperta

Pripravljač tople vode za opskrbu u skladu s potrebom

Zatražite savjetovanje

Potrebe za toplom vodom vrlo su različite u svakom kućanstvu. Najvažniji čimbenici su broj ukućana s jedne strane i njihove navike kupanja i tuširanja s druge strane. Primjer: ako tri člana obitelji ujutro idu na posao i u školu u isto vrijeme, velika količina tople vode za tuširanje mora biti dostupna u kratkom vremenskom razdoblju. Ako samo jedan ukućanin treba toplu vodu u istom vremenskom razdoblju, potreba se u pravilu mijenja.

Ako se volite redovito kupati, također vam je potrebno dovoljno tople vode za punu kadu. I na kraju, pripravljač tople također bi trebao davati dovoljnu količinu vode ako se, na primjer, u stambenim zgradama topla voda istovremeno pušta na različitim mjestima u kući.

Pripravljači tople vode Viessmann Vitocell ispunjavaju ovaj zahtjev u svakom pogledu i također ispunjavaju visoke zahtjeve za opremu. Uređaji se pritom mogu kombinirati s različitim proizvođačima topline. Pripravljači tople vode Vitocell jednako su prikladni za bivalentni pogon s kondenzacijskim kotlom kao i za pogon s ekološki prihvatljivom dizalicom topline ili kotlom na kruta goriva. U svakom slučaju, preporučljivo je ugraditi solarnu instalaciju za uštedu energije i besplatno grijanje vode.

Priprema potrošne tople vode za svaku potrebu

Topla voda može se proizvoditi na različite načine. Ako se priprema potrošne tople vode odvija centralno, nužan je priključak na postojeću instalaciju grijanja. U ovom slučaju proizvođač topline ne služi samo za grijanje prostora. Također osigurava dostupnost tople vode u svako doba dana.

Osim toga postoji i mogućnost decentralizirane pripreme potrošne tople vode. U tu se svrhu često upotrebljavaju električni sustavi tople vode kao što je Viessmann Vitotherm. Oni nisu povezani s instalacijom grijanja i lako se mogu naknadno ugraditi. Pritom nije važno jesu li uređaji spremnici PTV-a ili protočni bojleri ili grijači tople vode.

Grijač vode prema principu protočnog grijača

Uz centralizirano i decentralizirano zagrijavanje pitke vode može se upotrebljavati i modul za svježu vodu Viessmann Vitotrans 353. Ovi moduli dopunjuju međuspremnike ogrjevne vode u proizvodnom programu Vitocell. Procesna voda zagrijava se komforno i higijenski putem principa protočnog grijača. Voda za piće se ne skladišti. Umjesto toga, svježa voda zagrijava se do željene razine temperature upotrebom energije iz međuspremnika ogrjevne vode. On se može kombinirati s raznim sustavima.

Spremnik PTV-a za povećavanje učinkovitosti

Spajanje spremnika PTV-a na postojeću instalaciju grijanja ima smisla iz ekonomskih i ekoloških razloga. Jer ako se toplina proizvodi pomoću sunčeve energije iz besplatne sunčeve energije, ne moraju se sagorijevati (fosilna) goriva, što znači da je priroda rasterećena. Bilo da radi s klasičnim kotlom za grijanje ili u kombinaciji sa solarnom toplinskom instalacijom: kao pružatelj potpune usluge, tvrtka Viessmann ima pravi pripravljač tople vode za svaku potrebu.

Različite izvedbe spremnika PTV-a tvrtke Viessmann

Spremnici PTV-a tvrtke Viessmann odlikuju se velikom učinkovitošću, različitošću i jednostavnom montažom. Uređaji su dostupni u različitim verzijama:

Ovisno o modelu, volumen spremnika kreće se od 120 do 1000 litara. Spremnici PTV-a tvrtke Viessmann stoga nisu prikladni samo za upotrebu u obiteljskim kućama, već i u zgradama s velikom potrebom za toplom vodom.

Bivalentni spremnici PTV-a za solarne instalacije

Bivalentni spremnik PTV-a je obavezna komponenta solarne toplinske instalacije. On apsorbira toplinu koju stvara instalacija i predaje je vodi. Bivalentni spremnici PTV-a tvrtke Viessmann imaju po dvije zasebne grijaće spirale i zagrijavaju vodu i preko solarne instalacije i preko kotla za grijanje. Time se uvijek osigurava željena razina temperature. Spremnici su po izboru izrađeni od čelika s pocakljenjem Ceraprotect (Vitocell 100-V, Vitocell 100-W, Vitocell 100-B, Vitocell 100-U) ili od nehrđajućeg plemenitog čelika (Vitocell 300-V, Vitocell 300-H, Vitocell 300-B).

Unutarnja površina pripravljača tople vode u znatnoj mjeri utječe na higijenu zagrijavanje pitke vode. Stoga se Viessmann oslanja na dva koncepta kvalitete: na pocakljenje Ceraprotect za pouzdanu, dugotrajnu zaštitu od korozije u obitelji proizvoda Vitocell 100. i na nehrđajući plemeniti čelik za najviše higijenske zahtjeve u obitelji proizvoda Vitocell 300.

Međuspremnik ogrjevne vode za učinkovitu uporabu toplinske energije

Zadatak međuspremnika ogrjevne vode je privremeno pohraniti višak energije koji proizvede proizvođač topline i vratiti ga natrag u sustav grijanja samo kada je to potrebno. Krugovi grijanja ili pitka voda mogu se grijati pohranjenom energijom. Međuspremnici ogrjevne vode poput uređaja Vitocell 120-E ili Vitocell 140-E također su tvornički pripremljeni za bivalentni pogon s toplinskom crpkom ili solarnom instalacijom. Uređaji imaju volumen do 2000 litara.

Pripravljači tople vode u dva energetska razreda

Prema zadanim postavkama, većina spremnika PTV-a sa volumenima spremnika koji zahtijevaju označavanje (do 500 litara volumena spremnika) postiže energetski razred B. Alternativno možete birati između energetskog razreda A ili B za odabrane vrste spremnika. Spremnici klase A toplinski su izolirani dodatnom vakuumskom pločom i smanjuju gubitke topline, a time i troškove energije.

Viessmann Vitocell program spremnika za komunalne i komercijalne potrebe

U asortimanu proizvoda Vitocell pronaći ćete odgovarajući spremnik PTV-a za komunalne i poslovne potrebe. Ovisno o primjeni i mogućnostima ugradnje, odaberite spremnik PTV-a iz široke palete proizvoda. Pripravljači tople vode tvrtke Viessmann za komunalnu primjenu mogu se upotrebljavati na mnogo različitih načina u sustavima grijanja s brojnim proizvođačima topline i potrošačima topline zahvaljujući nekoliko priključaka polaznog i povratnog voda kao i dodatnim priključcima za mjerna mjesta. Za veće potrebe za pitkom vodom, nekoliko spremnika PTV-a (Vitocell 100-V) može se spojiti preko sabirnog voda u baterije spremnika.