Savjet eksperta

Solarna instalacija – struja i toplina iz sunčeve energije

Samo jedan sat sunca dovoljan je za potpuno pokrivanje godišnjih energetskih potreba čovječanstva. Sa solarnom instalacijom tvrtke Viessmann, ovaj besplatni i neiscrpni izvor energije možete upotrebljavati i u vlastitom domu.

Dok solarni toplinski kolektori pretvaraju upadno zračenje u toplinu, fotonaponski solarni moduli proizvode struju. Kako funkcionira solarna instalacija? Koja je točno razlika između fotonaponske i solarne toplinske energije i kako ih najbolje integrirati u kuću?

Paneli Vitosol tvrtke Viessman

Koje vrste solarnih instalacija postoje?

66 posto vlasnika kuća željelo bi upotrebljavati i obnovljive izvore energije pri zamjeni sustava grijanja. To je bio rezultat studije koju je početkom 2019. godine objavila Njemačka udruga solarne industrije (BSW). Solarne instalacije tvrtke Viessmann nude različite mogućnosti za postizanje ovog cilja. U obzir dolaze solarne toplinske i fotonaponske instalacije.

Solarna toplinska energija pretvara energiju zračenja u toplinu

Solarni toplinski sustav tvrtke Viessmann upotrebljava slobodno sunčevo zračenje za stvaranje topline za toplu vodu i grijanje. Da bi ovo funkcioniralo, načelno se sastoji od solarnih kolektora, solarnog spremnika i cijevne mreže koja povezuje sve komponente.

Solarni kolektori termalne solarne instalacije imaju najvažniju zadaću: apsorbiraju sunčevo zračenje, pretvaraju ga u toplinsku energiju i prenose u solarni medij. Na izbor su dostupni pločasti kolektor poput Vitosol 200-FM ili vakuumski cijevni kolektori poput Vitosol 200-TM. Posebice vakuumski kolektori osiguravaju maksimalne dobitke na najmanjim površinama.

Ovisno o vrsti toplinske solarne instalacije, crpka transportira zagrijani solarni medij kroz prijenosnik topline u spremnik PTV-a ili međuspremnik ogrjevne vode. Spremnik PTV-a kao što je Vitocell 100-B/-W tvrtke Viessmann upotrebljava se kada funkcionalni način solarne instalacije služi za pripremu tople vode. Ako instalacija dodatno treba podržati grijanje, može se na primjer kombinirati s uređajem Vitocell 360-M - multivalentnim međuspremnikom ogrjevne vode s integriranim priključakom na kolektor. Oba apsorbiraju toplinsku energiju iz solarne instalacije i pohranjuju je dok ne zatreba topla voda ili grijanje prostorije. Visoku učinkovitost osiguravaju optimalno usklađena cjelokupna rješenja poput Viessmannovog solarnog pakete za pitku vodu Vitosol 141-FM.

Fotonaponski sustav proizvodi struju iz sunčevog zračenja

Funkcija fotonaponske instalacije razlikuje se od načina rada solarne instalacije za proizvodnju topline. Fotonaponski sustav pretvara sunčevo zračenje u električnu energiju. Osim solarnih ploča ili solarnih modula, sastoji se od pretvarača i dodatne jedinice za pohranu energije.

Solarne ploče poput Vitovolt 300 solarne instalacije tvrtke Viessmann sastoje se od brojnih solarnih ćelija. One se koriste fotoelektričnim učinkom za pretvaranje energije zračenja u istosmjernu struju. Inverter zatim stvara izmjeničnu struju. To je potrebno da bi se električna energija upotrebljavala u kući ili da bi se solarna struja mogla napajati u javnu strujnu mrežu. Dok su solarne instalacije prije bili dizajnirane za potonje, vlastita potrošnja sada je unosnija. To znači da vlasnici kuća moraju crpiti manje struje iz javne mreže i više uštedjeti na troškovima energije. Međutim, struja je gotovo uvijek potrebna kada je solarna instalacija ne isporučuje, primjerice navečer i noću. Sustav spremnika struje kao što je Viessmann Vitocharge rješava ovaj problem. Zahvaljujući baterijskim sustavima, solarna energija proizvedena tijekom dana dostupna je i noću. To vas čini neovisnim i pomaže značajno smanjiti troškove struje.

Za koga je isplativa solarna instalacija tvrtke Viessmann?

Upotreba fotonaponske i solarne toplinske energije uvijek ima smisla kada solarni kolektori i solarni moduli na krovu mogu prikupiti puno energije. Preduvjet za to je da:

  • ima dovoljno mjesta za kolektore i solarne panele
  • solarna instalacija na krovu pokazuje prema jugu
  • površina krova ima nagib od 30 do 40 stupnjeva
  • drveće, kuće ili planine ne bacaju sjenu na kuću

Čak i ako krov ne ispunjava sve zahtjeve, solarna instalacije tvrtke Viessmann može biti isplativa. To omogućuje dovođenje kolektora i solarnih modula do optimalnog nagiba pomoću skele. Ako su krovne površine okrenute prema istoku ili zapadu, površine kolektora i modula trebaju biti veće. Inače će dobici biti znatno manji nego kod južne orijentacije.

Povećavanje profitabilnosti putem vlastite potrošnje

Sustav za pohranu električne energije tvrtke Viessmann povećava vlastitu potrošnju vlastite struje, a time i učinkovitost fotonaponske instalacije. Kad u kućanstvu nije potrebna struja, sustav prazni spremnik električne energije. Ta se struja upotrebljava kada je to potrebno, primjerice za rad električnih uređaja. Ako se spremnik električne energije napunjen, a nije aktivno nijedno od priključenih trošila, strujom se napaja javna mreža uz naknadu.

Koje su prednosti solarnih instalacija tvrtke Viessmann?

Kada je jednom instaliran, solarni sustav tvrtke Viessmann proizvodi struju ili toplinu bez trošenja goriva. Smanjuje troškove energije u kućanstvu i ne ispušta nikakve dimne plinove štetne za klimu. Još jedna prednost: solarna instalacija na kući povećava vašu neovisnost. Vlasnici kuća sve više osiguravaju vlastitu energiju. Manje je primjetan rast cijena struje ili drugih goriva. Izazovi kao što su fluktuirajuće vrijednosti performansi zbog vremenskih prilika također se mogu optimalno ublažiti uređajima za uskladištenje energije tvrtke Viessmann. To znači da je besplatna solarna energija dostupna vlasnicima kuća čak i kada sunce ne sija. Osim toga, optimalno projektiranje pomaže u postizanju visokih dobitaka čak i u nepovoljnim uvjetima.

Pregled prednosti

Fotonaponske i solarne toplinske instalacije upotrebljavaju obnovljive izvore energije
Solarna tehnika ne uzrokuje nikakve troškove goriva
Solarna energija dostupna je besplatno
Nema emisija CO₂ ili drugih štetnih tvari
Solani paneli i kolektori dugotrajni su i ne treba ih održavati
Zahvaljujući spremnicima energije solarna energija dostupna je i noću
Smanjuju se troškovi grijanja i struje
Raste energetska neovisnost
Država subvencioniranjem podupire nabavu

Pronađite stručnog partnera društva Viessmann

Zatražite individualni savjet!

Postoje li subvencije za solarne pakete tvrtke Viessmann?

Svatko tko odabere solarnu toplinsku ili fotonaponsku instalaciju tvrtke Viessmann trenutačno dobiva atraktivne subvencije.

Kada vlasnici kuća kupe toplinsku solarnu instalaciju, dobivaju državnu subvenciju putem Federalnog financiranja učinkovitih zgrada (BEG). Subvencije se između ostalog mogu tražiti i za Viessmann solarni paket za pitku vodu Vitosol 141-FM. Važno: svatko tko želi iskoristiti državno subvencioniranje mora se prijaviti za njega prije nego što angažira naše specijalizirane partnere. To je između ostalog moguće i na stranicama BAFA-e. Ako trebate pomoć oko prijave, može vam pomoći naš stručnjak za subvencije.

Upute za zahtjev za subvencijom: informacije i pojedinosti o online zahtjevu pažljivo su prikupljene. Međutim, ne jamčimo da su podaci točni ili potpuni. Mjerodavni su samo važeći zakoni, odredbe i smjernice - pravno obvezujuće informacije mogu se dobiti od navedenih institucija. Ne postoji pravo na subvencioniranje. Iznimke mogu proizaći iz zakonskih propisa kao što su tarife za napajanje iz Zakona o obnovljivim izvorima energije i Zakona o kombiniranoj toplinskoj i električnoj energiji. Nadalje, suglasnosti izdaje samo nadležni ured za suglasnosti u okviru raspoloživih proračunskih sredstava.

Krediti, potpore i naknade za solarne pakete s fotonaponskim instalacijama tvrtke Viessmann

Kao i za solarnu toplinsku energiju, također postoje unosne mogućnosti subvencioniranja za fotonaponske pakete Viessmann Vitovolt 300. Prije svega, tu su porezne olakšice koje su od 2023. godine osigurale sniženje cijena do 19 posto. Zanimljiv je i niskokamatni kredit Kreditne unije za obnovu (KfW). Ovo je dostupno kroz program 270 KfW-a za sve koji kupuju novu fotonaponsku instalaciju. Ono što mnogi ljudi ne znaju jest da sredstva možete upotrijebiti čak i za financiranje obnove krova. Ona je potrebna kada stara krovna konstrukcija ne nosi dovoljno sigurno solarnu tehniku.

KfW također nudi kombinirano financiranje za sve koji instaliraju novu fotonaponsku instalaciju s wallboxom i spremnikom struje, a već posjeduju ili su naručili električni automobil. Dostupna su  bespovratna sredstva do 10.200 eura za koja se može prijaviti od 26. rujna 2023. putem programa 442 KfW-a.

Osim zajmova i bespovratnih sredstava, vlasnici kuća također dobivaju naknadu putem EEG-a za svaki kilovat sat električne energije koji napajaju u javnu mrežu. Ako sustav spremnika struje kao što je Vitocharge nadopunjava solarni paket tvrtke Viessmann, osim toga postoje velika bespovratna sredstva nekih njemačkih saveznih pokrajina. Najbolje je kontaktirati nadležna tijela da biste saznali koliko su ti programi trenutačno dostupni u dotičnoj njemačkoj saveznoj pokrajini. 

Program proizvoda