Savjet eksperta

Solarni toplinski sustav – učinkovito i povoljno grijanje

Zatražite savjetovanje

Pomoću toplinskog solarnog sustava možete upotrebljavati besplatnu sunčevu energiju i tako smanjiti mjesečne troškove energije. Osim toga, ugradnjom odgovarajućih solarnih kolektora pokazujete svoje odgovorno djelovanje prema okolišu održivim smanjenjem emisije CO₂. Ulaganjem u takav sustav dodatno povećavate i vrijednost svoje nekretnine.

Bilo da se radi o stambenim zgradama, poslovnim zgradama ili općinama – pomoću tehnologije tvrtke Viessmann možete se pouzdati u sigurnu budućnost i optimalnu interakciju svih komponenti sustava. S više od 40 godina iskustva u razvoju i proizvodnji toplinskih solarnih sustava, možete se osloniti na našu tehničku stručnost i najvišu kvalitetu. Solarna toplinska energija idealna je i kao dodatak sustavu grijanja. Bilo da odaberete novi kondenzacijski kotao na lož ulje ili plin, sustav grijanja na drva ili toplinsku crpku, Viessmann sustavi tvrtke svi dizajnirani su za kombiniranje sa solarnom instalacijom.

Što je solarni toplinski sustav?

U principu, solarna toplinska energija predstavlja solarnu instalaciju koja se može upotrebljavati za pripremu tople vode i potporu grijanju. Budući da je solarna energija dostupna besplatno, ne štedite samo fosilnu energiju. Investicija u toplinsku solarnu instalaciju isplati se za samo nekoliko godina. Nema nikakvih troškova za energent.

Ustroj sustava na solarnu toplinsku energiju

Da bi se mogla upotrebljavati sunčeva energija potrebni su kolektori koji hvataju zrake. Viessmann Vitosol je za tu svrhu razvio cijevne i pločaste kolektore. Oni upijaju sunčeve zrake i pretvaraju ih u iskoristivu toplinu. Osim kolektora, solarni toplinski sustav sastoji se od apsorbera, solarnog kruga i solarne tekućine ili solarnog medija. Kada zrake dođu do kolektora, ta se energija u apsorberu pretvara u toplinu. Prvo se pumpa u međuspremnik ili spremnik pitke vode i odatle se distribuira kroz krug u kućanstvu, bilo kao podrška krugu grijanja ili za grijanje sanitarne vode. Toplina se najprije pomoću solarne tekućine prenosi do odgovarajućeg spremnika. Toplina zatim prema potrebi putuje iz spremnika PTV-a u obliku tople vode do potrošnih mjesta kao što je slavina ili tuš.

Mora li se solarna toplinska energija uvijek kombinirati s podnim grijanjem?

Rašireni nesporazum je pretpostavka da je solarna toplinska energija za podršku grijanju moguća samo uz podno grijanje. Mogu se upotrijebiti i klasični radijatori. Prosječni godišnji prinosi tek su nešto niži i prvenstveno su uvjetovani nešto višim temperaturama povratnog voda iz radijatora.

Razlikovanje prema mogućim namjenama

U osnovi, sunčevu energiju možete upotrebljavati na dva načina. Pojedinosti o zagrijavanju pitke vode i potpori grijanju mogu se pronaći u sljedećim odlomcima.

Shema: zagrijavanje pitke vode pomoću solarne toplinske energije

Središnji dio ovog rješenja je bivalentni spremnik PTV-a kao što je Vitocell 300-B. Kada ima dovoljno sunčeve svjetlosti, solarni medij u solarnoj instalaciji zagrijava vodu u spremniku PTV-a putem donjeg izmjenjivača topline.

Ako temperatura padne zbog oduzimanje vode, npr. pri kupanju ili tuširanju, po potrebi se uključuje kotao za dodatno zagrijavanje putem drugog kruga. Instalacija solarnih panela Viessmann Vitosol jednostavna je zahvaljujući integriranim cijevima polaznog i povratnog voda. Prednost koja također znači da su ulaganja relativno niska.

Daljnje mogućnosti kombiniranja solarne toplinske energije s proizvodima iz programa Vitocell također osiguravaju visoku razinu udobnosti pri zagrijavanju pitke vode putem solarne energije. Možete upotrebljavati bivalentne spremnike PTV-a Vitocell 100-U/W ili Vitocell 100-W, kombinirane spremnike i međuspremnike ogrjevne vode kao što je Vitocell 360-M. Nudimo odgovarajući spremnik PTV-a svaku potrebu. Svi se mogu jednostavno spojiti na solarnu toplinsku energiju.

Što biste trebali unaprijed uzeti u obzir pri projektiranju?

Osnovno pravilo za projektiranje obiteljske ili dvojne kuće glasi: ako je površina kolektora orijentirana između jugoistoka i jugozapada, može se pretpostaviti 1,5 četvornih metara površine pločastih kolektora ili 1,0 četvornih metara površine cjevastog kolektora na 100 litara skladišnog volumena. Da bi se nadoknadili smanjeni prinosi uzrokovani nepovoljnom orijentacijom ili nagibom, površina kolektora može se malo povećati. Naši kvalificirani partneri pomoći će vam u dizajniranju. 

Shema: zagrijavanje pitke vode i podrška grijanju putem solarne energije

Solarni medij zagrijan u solarnim kolektorima može se upotrebljavati i za dodatno zagrijavanje ogrjevne vode. U tu svrhu krug grijanja upotrebljava vodu u solarnom spremniku koju kontinuirano zagrijavaju solarni kolektori putem izmjenjivača topline. Regulacija provjerava može li se postići željena sobna temperatura. Ako je temperatura ispod zadane vrijednosti, kotao za grijanje također se uključuje. Solarni sustavi za zagrijavanje pitke vode i podršku grijanju imaju površinu od oko jedan četvorni metar na deset četvornih metara stambenog prostora.

Iskoristite potencijal uštede solarne toplinske energije

Zagrijavanje pitke vode nudi značajan potencijal uštede. U našim geografskim širinama solarni kolektori u kombinaciji sa spremnikom PTV-a predstavljaju najzanimljiviju alternativu kotlu za grijanje, posebno u ljetnim mjesecima. U obiteljskoj kući solarna energija pokriva do 60 posto energije potrebne za zagrijavanje pitke vode. Ako kombinirate zagrijavanje pitke i ogrjevne vode, moguća je godišnja ušteda do 35 % ukupne potrebne energije. Čak i u prijelaznom razdoblju, kotao za grijanje često može ostati isključen uz solarnu podršku grijanju.  

Sljedeća tablica ilustrira potencijal uštede:

TehnologijaUšteda plinaSmanjenje emisija CO₂/godinaSmanjenje troškova energije/godina
Gornja ogrjevna moć plina i kombinirani spremnik sa solarnom podrškom grijanju29 %20 %1.030 €

* Navedene vrijednosti određene su simulacijama uz pretpostavku standardnih profila kućanstva za lokaciju u Potsdamu. Obiteljska kuća s četveročlanim kućanstvom (postojeće stanje s plinskim bojlerom), 150 m2 stambene površine i potrošnjom plina 2500 m3. Zaokruženi troškovi potrošnje uz primjenu standardnih vrijednosti (EID). Za izračun ekonomske učinkovitosti upotrijebljene su cijene energije Saveznog zavoda za statistiku. Troškovi ulaganja: bruto kataloška cijena tvrtke Viessmann plus nacionalni prosječni troškovi montaže (može individualno odstupati).

Napomena: naši su izračuni teorijski primjeri koji se temelje na različitim pretpostavkama i ovise o određenim okvirnim uvjetima. Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za točnost i prenosivost na konkretne instalacije. Stvarni troškovi i moguće uštede mogu odstupati i moraju se izračunati u svakom pojedinačnom slučaju na temelju specifičnosti dotične lokacije i tamošnjih općih uvjeta.

Provjerite preduvjete prije kupnje solarne toplinske energije

Cijevni kolektori Viessmann

Prinos solarnog toplinskog sustava uvelike ovisi o lokalnim uvjetima. Osobito dobri rezultati mogući su na južno orijentiranim krovovima s nagibom od 30 do 40 stupnjeva. Ako je površina krova okrenuta prema istoku ili zapadu, vlasnici kuća mogu očekivati do 20 posto manji prinos uz sličan nagib. Međutim, nešto nepovoljniji položaj može se kompenzirati većom površinom kolektora. Osim orijentacije i nagiba krova, također je važno da bude dovoljno velik i sa što manje sjene. Ako susjedne kuće, drveće ili planine dulje vrijeme u godini bacaju sjene na krovne površine, solarni prinos se smanjuje. Uštede u troškovima energije su niže, a profitabilnost se smanjuje.

Ako želite kupiti solarni toplinski sustav, svakako trebate potražiti podršku naših kvalificiranih partnera. Stručnjaci provjeravaju lokalne uvjete i brzo određuju najbolji način za ugradnju tehnologije i njezinu integraciju u instalaciju grijanja. Također se brinu o stručnom planiranju i postavljaju solarnu instalaciju tako da dugo radi pouzdano i ekonomično.

Značajke kvalitete za solarne toplinske sustave

Da bi se kupnja sustava solarne toplinske energije isplatila, tehnologija mora pouzdano funkcionirati dugo vremena. Važna značajka kvalitete je certifikat Solar Keymark. Ovo je oznaka kvalitete za solarne toplinske proizvode koja se temelji na europskim standardima. Osigurava učinkovito funkcioniranje sustava solarne toplinske energije i također je preduvjet za trenutne državne programe financiranja. 

Solarni toplinski sustavi tvrtke Viessmann osvajaju bodove svojim visokim učinkom i dugotrajnošću. Solarni kolektori Vitosol izrađeni su od materijala otpornih na koroziju i UV zračenje. Test kvalitete prema standardu ispitivanja EN 12975 to impresivno dokazuje. Također potvrđuje dosljedno visoki toplinski učin. Patentirana temperaturna sklopka ThermProtect također pouzdano štiti instalaciju od pregrijavanja. Apsorberi novih pločastih kolektora tvrtke Viessmann kao što je Vitosol 100-FM mijenjaju svoja svojstva (strukturu površine) da bi zračili više energije. Vakuumski cijevni kolektori tvrtke Viessmann kao što je Vitosol 200-TM više ne prenose sunčevu energiju na solarni medij nakon što temperatura kolektora dosegne određenu točku. Prednost: projektiranje solarnih toplinskih sustava je lakše, a instalacijski troškovi manji. Komponente kao što su predspojne posude ili stagnacijski hladnjaci nisu potrebne. To povećava sigurnost i smanjuje ulaganja. 

Solarna toplinska energija za komercijalne procese

Solarni toplinski sustavi uvijek su posebno zanimljivi tamo gdje je toplina potrebna na relativno niskoj razini u komercijalnim procesima. S kolektorskom tehnologijom dostupnom na tržištu (s iznimkom koncentrirajućih instalacija), toplina do oko 80 Celzijevih stupnjeva može se smisleno osigurati putem solarne tehnologije na području srednje Europe.

Alternativna rješenja za velike zahtjeve

U nekim područjima industrije bitna je procesna toplina s vrlo visokim temperaturama. To uključuje proizvodne industrije za hranu, gnojiva, građevinski materijal kao i farmaceutska poduzeća i bolnice. Za velike potrebe grijanja tvrtka Viessmann ima nekoliko rješenja za proizvodnju topline, pare, električne energije ili hladnoće. Fosilna goriva poput nafte i plina i obnovljivi izvori energije poput drva i bioplina također se mogu upotrebljavati kao energenti. Velike toplinske crpke najprikladnije su za proizvodnju topline upotrebom topline iz okoliša. Kod istovremene proizvodnje električne i toplinske energije, dobar su izbor kogeneracijski uređaji na plin.

Program proizvoda

Sa širokim rasponom ravnih i vakuumskih cijevnih kolektora, Viessmann nudi fleksibilna i individualna rješenja za svaku primjenu.