Savjet eksperta

Vakuumski cijevni kolektori: funkcija, prednosti i program proizvoda

Zatražite savjetovanje

Svatko tko danas ulaže u novi sustav grijanja trebao bi istovremeno planirati dopunu toplinskom solarnom instalacijom. Ugradnjom odgovarajućih solarnih kolektora pokazujete svoje odgovorno djelovanje prema okolišu održivim smanjenjem emisije CO₂. Osim toga, štedite do 60 posto godišnje potrošnje energije za pripremu tople vode. Pritom s tvrtkom Viessmann imate snažnog partnera na svojoj strani. Iza nas je 40 godina iskustva u razvoju i proizvodnji solarnih toplinskih sustava. Možete se osloniti na najvišu kvalitetu. S ovom tehnologijom osiguravate na buduću sigurnost i optimalnu interakciju svih komponenti instalacije.

Ustroj i način rada vakuumskih cijevi Vitosol

Za razliku od ravnih kolektora tvrtke Viessmann, kod vakuumskih cijevnih kolektora termalne solarne instalacije apsorber se nalazi direktno na cijevima. U prvom slučaju, cijevi kroz koje teče solarna tekućina nalaze se između dva ravna sloja apsorbera. Još je jedna posebnost aspekt vakuuma. U cijevnim kolektorima nalazi se druga cijev okružena vakuumom. To osigurava posebno učinkovitu toplinsku izolaciju. Na taj način gotovo da nema gubitka topline između apsorbera i unutarnje staklene cijevi. Apsorber se nalazi unutar vakuumskog kolektora. To ga štiti od prljavštine i vremenskih prilika. To pak omogućuje trajno visoku razinu iskorištavanja energije.

Drugi glavni element vakuumskih cijevnih kolektora Vitosol tvrtke Viessmann je izmjenjivač topline. On toplinu s apsorbera prenosi na priključeni krug grijanja. 

Vakuumski cijevni kolektor neovisan o položaju

Vakuumski cijevni kolektori i njihova funkcija: Heatpipe princip 

Srž tehnologije tvrtke Viessmann na području vakuumskih cijevnih kolektora je takozvani Heatpipe princip. Njegova je najvažnija značajka da solarni medij ne teče izravno kroz cijevi. Toplinske cijevi suho su spojene na izmjenjivač topline. Ali što se točno događa u ovoj toplinskoj cijevi i kako radi patentirani ThermProtect? 

Sunčeve zrake udaraju u apsorber. Sunčeva toplina isparava medij u toplinskoj cijevi. Čim on dospije u relativno hladnija područja kolektora tj. dalje od direktnog zračenja sunca, ta se para ponovno ukapljuje. Pritom se oslobađa energija – toplina koja se preko Duotec dvocijevnog izmjenjivača topline (Vitosol 300-TM) ili preko bakrenog izmjenjivača topline (Vitosol 200-TM) prenosi u solarnu instalaciju. U tekućem stanju, medij u toplinskoj cijevi teče natrag u suncem obasjano područje i proces počinje iznova i iznova sve dok sunce sja.

1: hladno područje, 2: toplo područje, 3: solarni medij

Ovaj se postupak prekida ako se prekorači granična temperatura od 150 Celzijevih stupnjeva. To se postiže tako što se medij više ne kondenzira ili ukapljuje u hladnijim područjima cijevi. Ovaj princip štiti instalaciju od previsokih stagnacijskih temperatura i na taj način sprječava pregrijavanje. To znači da su Vitosol 200-TM i Vitosol 300-TM također prikladni za zgrade koje su neko doba godine prazne, kao što su kuće za odmor. Ciklus ponovno počinje tek kada se dosegnu niske temperature kolektora.

1: hladno područje, 2: toplo područje, 3: solarni medij

Prednosti vakuumskih cijevnih kolektora

I Vitosol 300-TM i Vitosol 200-TM karakteriziraju sljedeća svojstva:

zaštita od pregrijavanja ili previsokih stagnacijskih temperatura pomoću značajke ThermProtect putem samoregulirajuće toplinske cijevi
visoki stupanj učinkovitosti zahvaljujući visoko selektivno prevučenom apsorberu
posebno učinkovita toplinska izolacija zahvaljujući vakuumu, gotovo da nema gubitka topline između staklene cijevi i apsorbera
iznadprosječno dugotrajno korištenje zahvaljujući materijalima otpornim na koroziju
trajno visok prinos energije zahvaljujući integraciji apsorbera u vakuumske cijevi i time zaštitu od prljavštine i vremenskih uvjeta
posebno visoka pogonska sigurnost zbog suhog povezivanja toplinske cijevi s izmjenjivačem topline i zbog niskog volumena tekućine
jednostavna montaža zahvaljujući modularnom dizajnu

Osim toga, Vitosol 300-TM posebno je prikladan tamo gdje ima malo prostora, kao što su samostojeće i obiteljske kuće s malom površinom krova. Apsorberi imaju zahvat od +/- 25 stupnjeva pri usmjeravanju. Na taj se način kolektori mogu upotrebljavati i tamo gdje ima manje sunca.

Model Vitosol 200-TM najbolje se upotrebljava za horizontalnu montažu u velike instalacije na ravnim krovovima i stambenim zgradama. Kao i Vitosol 300-TM i ovaj je model neovisan o položaju jer se njegovi apsorberi mogu zakrenuti za čak +/- 45 stupnjeva.

Program proizvoda cijevnih kolektora

Učinkovito iskorištena sunčeva toplina – cijevni kolektori tvrtke Viessmann mogu pretvoriti čak i niske razine sunčevog zračenja u korisnu toplinu. Visokoselektivno obloženi apsorberi osiguravaju veliku učinkovitost. Posebno učinkovitu toplinsku izolaciju jamči vakuum u cijevima. To znači da nema gotovo nikakvih gubitaka između staklenih cijevi i apsorbera, a kolektor može pretvoriti čak i niske razine sunčevog zračenja u korisnu toplinu. Posebice u prijelaznom razdoblju i u zimskim mjesecima, kada su vanjske temperature niske, vakuumski cijevni kolektori posebno učinkovito upotrebljavaju dostupno sunčevo zračenje.