Savjet eksperta

Plinski kondenzacijski kotlovi i grijači za različite potrebe

Zatražite savjetovanje

Za komfornu proizvodnju topline s prirodnim plinom tvrtka Viessmann nudi različite tehnologije koje zadovoljavaju različite potrebe i situacije. Asortiman također uključuje plinske sustave grijanja za novogradnje i postojeće zgrade kao i za višestambene i obiteljske kuće. Također se mogu implementirati veliki projekti u stambenoj industriji, u komercijalnom i komunalnom sektoru.

Kompaktni plinski kondenzacijski grijači kao ušteda prostora

Plinski kondenzacijski grijači posebno su prikladni za upotrebu u novogradnji i malim stanovima. Radi se o iznimno kompaktnim zidnim uređajima koji se mogu postaviti u gotovo svaku prostoriju. Upotrebljavaju se ili za pripremu tople vode ili za dogrijavanje. Ako je u pitanju ovo zadnje, nazivaju se kombinirani grijači. Obje varijante rade po principu protoka. U pravilu nemaju spremnik i zagrijavaju vodu samo kada je to potrebno. S druge strane, vrlo brzo reagiraju na promjenjive zahtjeve. Nedostatak pripreme tople vode po principu protoka je taj što topla voda nije odmah dostupna. Da bi spriječili da voda iz slavine teče dugo dok se ne zagrije, neki plinski kondenzacijski grijači imaju integrirani mali spremnik.   

Plinski kondenzacijski kotlovi za više učinkovitosti pri velikom potrebom za toplom vodom

Plinski kondenzacijski kotlovi zauzimaju malo više mjesta. To je uglavnom zbog činjenice da imaju veći spremnik u kojem se proizvedena topla voda održava na konstantnoj temperaturi kroz dulje vremensko razdoblje. Ovo je posebno učinkovito kada su redovito potrebne veće količine.

Ako se za proizvodnju pitke vode treba priključiti solarna instalacija, preporučuju se plinski kondenzacijski kotlovi s integriranim solarnim izmjenjivačem topline. Montira se na međuspremnik ili u blizini mjesta potrošnje i zagrijava pitku vodu. U takvim kombiniranim sustavima nema miješanja ogrjevne i pitke vode. Podni uređaji već su projektirani za bivalentni pogon. To znači da se lako mogu kombinirati s drugim proizvođačem topline da bi se pokrila potreba za toplinom. Tehnički su plinski kondenzacijski grijači i kotlovi tvrtke Viessmann najsuvremeniji uređaji koji pokrivaju raspon snage od oko dva do 100 kilovata (kW). To znači da su u mogućnosti učinkovito i pouzdano u svakom trenutku opskrbljivati toplinom obiteljske kuće, dvojne objekte i male stambene zgrade.

Kondenzacijski kotlovi s plinom postoje i u većim dimenzijama. Prvenstveno se upotrebljavaju u zgradama s visokim zahtjevima za toplinom. Obično su to stambene, javne i poslovne zgrade. Zahvaljujući kaskadnoj funkciji, nekoliko uređaja može se brzo spojiti u jednu jedinicu i pouzdano osigurati toplinu i u ovom području. 

Povezivanje zaštite klime i financijske olakšice

Plinski kondenzacijski grijač Vitodens-343-F

Samo u Njemačkoj još uvijek radi oko dva milijuna instalacija grijanja starijih od 25 godina. Zamjenom ovih kotlova za grijanje visokoučinkovitim plinskim kondenzacijskim kotlovima, krajnji bi korisnici uz moderno plinsko grijanje mogli uštedjeti mnogo energije – do 35 posto u kombinaciji sa solarnom tehnikom. Matematički, to bi bilo deset posto ukupne njemačke potrošnje energije uz istovremeno smanjenje emisije CO₂ za 54 milijuna tona godišnje.

Uštede su moguće zahvaljujući visoko učinkovitom iskorištavanju energije kondenzacijske tehnike. To je zato što se energetski sadržaj goriva gotovo u potpunosti pretvara u toplinu. Tko se grije primjerice grije na plinski kondenzacijski kotao, dugoročno će troškove grijanja zadržati na niskoj razini i pritom rasteretiti okoliš. Jer manje izgaranja znači i manje emisije CO₂.

Svi plinski kondenzacijski kotlovi tvrtke Viessmann ispunjavaju europske zahtjeve za učinkovitu kondenzacijsku tehniku. U postocima, 98 ili više posto potrošene energije pretvara se u toplinu. S ovom nenadmašno visokom razinom učinkovitosti, svaki operater takvog plinskog grijanja aktivno doprinosi zaštiti klime i okoliša.

Ovako funkcionira plinsko grijanje pomoću kondenzacijske tehnike

Kao što je već spomenuto, upotreba energije posebno je učinkovita kod kondenzacijske tehnike. Ona ne upotrebljava samo toplinu koja se stvara kao mjerljiva temperatura ogrjevnih plinova tijekom izgaranja (ogrjevna moć), već i njihov sadržaj vodene pare (gornja ogrjevna moć). Ona „sadržava” skrivenu toplinu koja se u starijim sustavima grijanja odvodi van kroz dimnjak. To je moguće zahvaljujući propuštanju ispušnih plinova koji nastaju izgaranjem kroz izmjenjivač topline dok se vodena para sadržana u njemu ne kondenzira. Kondenzacijom se stvara toplinska energija koja se upotrebljava za predgrijavanje vode za grijanje.

Detaljan opis tehnike grijanja također možete pronaći u poglavlju Plinska kondenzacijska tehnika. Sveobuhvatne informacije možete pronaći i na heizung.de Vodič za plinsko grijanje.

Zidni plinski kondenzacijski grijač tvrtke Viessmann Vitodens 200-W

Pouzdana tehnika grijanja usmjerena na budućnost već danas

Zahtjevi za tehnologijama grijanja koje štede resurse postaju sve glasniji. Novi plinski kondenzacijski kotlovi i grijači ne bi trebali biti samo čisti, već i raditi održivo. Kao odgovor na to, tvrtka Viessmann već je ugradila budućnost u svoje plinske kondenzacijske grijače. Zahvaljujući regulaciji izgaranja, plinski kondenzacijski kotlovi i grijači automatski se prilagođavaju različitim vrstama plina – uključujući i onima s dodatkom bioplina. Osim toga, proizvodi su trenutačno prikladni za upotrebu do 20 posto vodika u mješavini prirodnog plina. Željeli bismo još povećati ovaj udio.

 

Prednosti plinskih kondenzacijskih grijača i kotlova 

Kondenzacijska tehnika sada je standard u novim plinskim grijačima. Ako se vlasnici sustava odluče za ovu tehniku, imaju brojne prednosti:

Energija sadržana u gorivu gotovo se bez gubitaka pretvara u toplinu
Učinkovito izgaranje smanjuje troškove grijanja i emisije CO₂
Provjerena tehnologija osigurava visoku pogonsku sigurnost i smanjuje rizik od neočekivanih kvarova
Moguća je kombinacija s obnovljivim sustavima grijanja

Još jedan argument u korist odabira plinskog kondenzacijskog kotla je da se energija ne mora skladištiti u kući. Ako postoji priključak za plin, spremnik nije potreban. Kompaktni plinski kondenzacijski grijači i plinski kondenzacijski kotlovi također štede prostor.

Stambena zgrada s plinskim kondenzacijskim grijačem tvrtke Viessmann u podrumu i solarnom toplinskom instalacijom na krovu

Jednostavna kombinacija s obnovljivim sustavima grijanja

Kao što je već spomenuto na početku, visoka kompatibilnost jedna je od prednosti plinske kondenzacijske tehnike. U praksi to znači da je većina plinskih kondenzacijskih kotlova tvornički pripremljena za kombinirani pogon. Iznad svega se kombinacija plinskog kondenzacijskog kotla i solarne toplinske energije pokazala vrlo ekološkom i ekonomičnom. U ovoj konstelaciji solarna toplinska energija preuzima pripremu potrošne tople vode upotrebljavajući besplatnu sunčevu energiju. Na taj način plinski kotao mora manje raditi. Time se također smanjuju troškovi grijanja.

Druga je mogućnost kombinacija s toplinskom crpkom. U ovom bivalentnom pogonu, toplinska crpka ne samo da osigurava toplu vodu tijekom cijele godine, već djeluje i kao grijač. Ako dođe do vršnog opterećenja kada su vanjske temperature vrlo niske, uključuje se plinski kotao.

Također je moguć pogon plinskog kondenzacijskog kotla s grijačem na biomasu. Bilo da se radi o kotlovima za grijanje na drva, kotlovima na pelete ili kotlovima na drvnu sječku: i ovdje je plinski kotao potrebno uključiti samo ako postoji neočekivano visoka potreba za toplinom.

Usluge i servis tvrtke Viessmann

Rukovanje putem aplikacije, produljena jamstva ili ugovaranje grijanja – saznajte više o širokom spektru usluga tvrtke Viessmann.

 

S aplikacijom ViCare možete jednostavno upravljati plinskim grijačem tvrtke Viessmann i štedjeti energiju - u bilo koje vrijeme, s bilo kojeg mjesta. Tako ćete uvijek imati pregled nad statusom instalacije.

→ Informacije i preduvjeti za aplikaciju ViCare

 

Svatko tko svoj novi plinski grijač tvrtke Viessmann uključuje putem internetskog sučelja Vitoconnect dobiva produženo jamstvo od pet godina. Aplikacija ViCare tada se može upotrebljavati za jednostavno i praktično upravljanje plinskim grijanjem putem interneta.

→ *Preduvjeti za garanciju

 

Asortiman

Bilo da se radi o plinskim kondenzacijskim kotlovima, podnim uređajima s integriranim solarnim izmjenjivačem topline ili kaskadnim grijačima za velike potrebe za toplinom: tvrtka Viessmann nudi odgovarajući plinski kondenzacijski kotao za širok raspon potreba.