Savjet eksperta

Koje je grijanje odgovarajuće za vas?

Želite modernizirati svoj sustav grijanja ili ga dopuniti na smislen način? Viessmann nudi rješenja sustava po mjeri za primjenu u obiteljskim kućama i zgradama. Ponuda seže od kondenzacijskih kotlova na fosilne energente do regenerativnih energetskih sustava i hibridnih rješenja. Osim toga, asortiman tvrtke Viessmann nudi i generatore topline na struju. No koji je sustav grijanja pravi za vas, kako se uz energiju mogu uštedjeti i troškovi i koje usluge Viessmann nudi za sve što je povezano s modernim grijanjem? Na ovoj stranici pronaći ćete informacije o raznim rješenjima grijanja i rješenjima sustava kao i važne aspekte koji vam mogu poslužiti kao osnova za vašu odluku o kupnji.

Vodič za projekte modernizacije tvrtke Viessmann pomoći će vam pri usmjeravanju

Modernizacija postojeće instalacije grijanja se isplati. U našem vodiču za projekte modernizacije pokazat ćemo vam koje tehničke mogućnosti imate i kako vam se to isplati uz uštede troškova grijanja i subvencije za pojedine energente.

Dobro pripremljeni za kupnju sustava za grijanje

Ako želite obnoviti svoju instalaciju grijanja, na početku vas čekaju opsežne pripreme. Projektiranje je početak i kraj svega. Prije svega, morate odgovoriti na nekoliko pitanja. Izbor tehnika grijanja je raznolik. Osim toga, grijanje mora odgovarati karakteristikama zgrade i individualnom ponašanju stanara u pogledu grijanju te njihovim potrebama.

Koji su vam kriteriji najvažniji?

 • Treba li to biti grijanje na obnovljivu energiju ili su opcija klasični energenti poput nafte i plina?
 • Koliko je prostora dostupno za skladištenje goriva ili cijele instalacije?
 • Je li poželjna kombinacija različitih sustava?
 • Koliko bi trebalo koštati grijanje?

Na početku dakle stoji ispitivanje situacije. Također preporučujemo konzultacije s kompetentnim partnerom tvrtke Viessmann. On će vas na vaš upit savjetovati o svim pitanjima vezanim uz moderno grijanje. Kako taj proces funkcionira možete saznati u našem videu.

Napomena: Video je na njemačkom jeziku. Za podnaslov na hrvatskom jeziku potrebno je kliknuti desno dolje na kotačić za postavke, uključiti titl na njemačkom jeziku te aktivirati automatsko prevođenje na hrvatski jezik.

Pronađite odgovarajućeg instalatera

Kao što je već spomenuto, odluka o sustavu grijanja nije tako laka. Ovdje se ne radi samo o osobnim preferencijama, poput odluke između fosilnih i obnovljivih energenata. Osim toga, sustav grijanja također mora odgovarati okolnostima u kući, a oni su često manje fleksibilni u postojećim zgradama nego u novogradnjama. Između ostalog mora se utvrditi kolika je potreba za toplinom. Osim toga, sustav grijanja trebao bi raditi ekonomično. Kotao ne smije biti ni premali ni prevelik. Partner tvrtke Viessmann pomoći će vam sa svim ovim problemima. To su uvijek ovlašteni inženjeri grijanja. U našem vodiču „Pronalaženje pravog inženjera grijanja” saznat ćete na što trebate paziti kada tražite partnera za svoj projekt grijanja.

Pomoću popisa za provjeru pronađite pravu instalaciju grijanja

Koje vrste grijanja postoje i odgovaraju li vašim individualnim zahtjevima? Možete upotrijebiti sljedeći popis za provjeru da biste unaprijed suzili svoj odabir. Time je put do modernog grijanja jasniji i lakši.

Plinsko grijanje osigurava toplinu u više od 40 posto njemačkih kućanstava. Njegove su prednosti tehnologija koja je isprobana i testirana desetljećima i koja posebno učinkovito rabi upotrijebljeni plin zahvaljujući kondenzacijskoj tehnologiji i maloj postavnoj površini. Plinski zidni kotlovi posebno su kompaktni. To znači da je grijanje pogodno za obiteljske kuće bez podruma ili kotlovnice, ali i za zasebne stanove u višestambenim zgradama. Da biste donijeli odluku također je važno znati sljedeće: unatoč ograničenim rezervama plina, kondenzacijska tehnika ima budućnost zahvaljujući bio plinu i mogućem primješavanju vodika. Osim toga, sustavi grijanja tvrtke Viessmann mogu se kombinirati s proizvođačima topline koji se temelje na obnovljivim izvorima energije u hibridne sustave.     

Grijanje na plin dobra je odluka ako...

 • se želite grijati provjerenom kondenzacijskom tehnikom na fosilna goriva
 • Imate ograničen prostor za tehniku
 • već imate plinski priključak ili spremnik tekućeg plina
 • želite moderno grijanje koje ima dobar odnos cijene i učina
 • želite zadržati mogućnost kombiniranja s obnovljivim izvorima energije

Kondenzacijska tehnika čini grijanje fosilnim gorivom uljem prikladnom za budućnost. Kao i kod plinskog grijanja, energija pohranjena u njemu učinkovito se upotrebljava. Za razliku od njega, potrebno je uzeti u obzir prostor za spremnik lož ulja. Koliko je to, odnosno koliki spremnik mora biti, ovisi o veličini i energetskom stanju zgrade te individualnom ponašanju grijanja. U potpuno obnovljenim postojećim zgradama, potreba za grijanjem značajno je manja nego u neobnovljenim zgradama. U principu vrijedi sljedeće: instalacija grijanja na uljni pogon tvrtke Viessmann može raditi na bio ulje i može se kombinirati s regenerativnim proizvođačima topline.      

Grijanje na plin dobra je odluka ako...

 • se želite grijati provjerenom kondenzacijskom tehnikom na fosilna goriva
 • već grijete na ulje
 • imate spremnik za ulje ili odgovarajući prostor za njega
 • želite pouzdani proizvođač topline koji ima dobar odnos cijene i učina
 • želite zadržati mogućnost kombiniranja s obnovljivim izvorima energije

Takozvana hibridna grijanja upotrebljavaju nekoliko energenata. Na taj se način mogu međusobno kombinirati fosilni i obnovljivi izvori energije, na primjer grijanje plinskim ili uljnim kondenzacijskim kotlom s toplinskom crpkom na struju. To omogućava puno fleksibilnosti. Inovativne regulacije tvrtke Viessmann osiguravaju da se automatski uvijek odabere najučinkovitiji i najpovoljniji način pogona. Kao alternativa ekonomičnom postoji ekološki pogon. Pritom sustav radi s fokusom na nisku emisiju CO2. Ako su zahtjevi zadovoljeni, opcija je i integracija fotonaponskog sustava. To vam omogućuje da sami proizvedete struju potrebnu za rad sustava grijanja.      

Hibridni sustav je dobra odluka ako…

 • se već grijete na ulje ili plin
 • se želite osloniti na održivu proizvodnju topline s drugim sustavom grijanja
 • uvijek želite automatski upotrebljavati najjeftiniju ili najekološkiju opskrbu toplinom
 • želite postati neovisniji o dobavljaču električne energije zahvaljujući fotonaponskoj instalaciji

Sustav grijanja na drva za stambenu zgradu ili obiteljsku kuću prikladan je kao jedini ili dodatni opskrbljivač toplinom u hibridnom sustavu. Jedna od najvažnijih prednosti je klimatski neutralan pogon. Pri sagorijevanju se oslobađa onoliko CO2 koliko je energent drvo apsorbiralo energije tijekom rasta. Ovu instalaciju grijanja čine zanimljivom i relativno stalne cijene goriva te mogućnost regionalne nabave. Međutim treba napomenuti da samo grijanje, uskladištenje goriva, međuspremnik i transportna tehnologija za automatski utovar zahtijevaju dosta prostora i povezani su s većim troškovima. Troškovi se mogu smanjiti državnim poticajima.         

Grijanje na drvo dobra je odluka ako…

 • se želite grijati klimatski neutralno uz obnovljivu sirovinu drvo
 • želite imati koristi od relativno stalnih cijena goriva za grijanje
 • imate ostavu za spremanje peleta ili cjepanica
 • imate dovoljno mjesta za međuspremnik kapaciteta do 1000 litara
 • državnim poticajima želite smanjiti veće troškove za regenerativni proizvođač topline

Toplinska crpka za grijanje upotrebljava energiju pohranjenu u zraku, zemlji ili vodi. Ovo je učinkovito i ekološki prihvatljivo. Budući da se izvori topline mogu iskoristiti na različite načine, ovaj način grijanja prikladan je za gotovo sve zgrade. Ako pogon geotermalne toplinske crpke nije opcija zbog geografskog položaja ili zbog prostornih razloga, moguća je alternativa toplinska crpka zrak/voda. Također je zanimljivo da se sustavi grijanja tvrtke Viessmann mogu upotrebljavati i za hlađenje ljeti. Ipak, važno je znati da iz tehničkih razloga toplinske crpke rade najučinkovitije u kombinaciji sa sustavima površinskog grijanja. To treba uzeti u obzir pri projektima modernizacije postojećih sustava grijanja. Također je potrebno planirati dovoljno prostora za međuspremnik potreban za akumulaciju topline. Veći troškovi za grijanje i instalacije mogu se smanjiti subvencijama.

Grijanje toplinskom crpkom je dobra odluka ako...

 • za grijanje želite iskoristiti slobodno dostupnu energiju iz okoliša
 • posjedujete nekretninu s mogućnostima geotermalnih kolektora, bušotina ili mjesto za ugradnju toplinske crpke zrak/voda
 • ljeti želite svoj sustav grijanja upotrijebiti i za hlađenje
 • ako imate podno grijanje ili izdašnije dimenzionirane grijaće površine
 • u kući imate dovoljno mjesta za međuspremnik kapaciteta do 1000 litara
 • državnim poticajima želite smanjiti veće troškove za regenerativni proizvođač topline

I toplina i struja mogu se proizvoditi tehnologijom gorivih ćelija. To doprinosi visokom stupnju samodostatnosti jer struju možete upotrebljavati sami ili je možete napajati u javnu mrežu. Moguće su ukupne uštede energije do 40 posto. Budući da se vodik potreban za rad sustava grijanja Viessmann dobiva iz plina, odgovarajući je priključak važan preduvjet. Također je važno da su proizvodnja struje i topline međusobno povezane. Da bi se proizvelo dovoljno struje, potrebna toplina mora biti odgovarajuće velika. Stoga međuspremnik za akumulaciju viška topline ima smisla. S takvim je spremnikom ovakvo grijanje prikladno i za obiteljske kuće s predvidivom potrebnom toplinom. Ova je inovativna tehnologija pogodna za dobivanje poticaja.  

Proizvodnja topline i struje dobra je odluka ako…

 • se grijete na plin ili imate plinski priključak
 • želite proizvoditi toplinsku energiju i struju modernim sustavom grijanja
 • želite više neovisnosti o dobavljaču električne energije
 • državnom potporom želite smanjiti veće troškove nabave

Solarna toplina upotrebljava besplatnu sunčevu energiju kao izvor topline. U srednjoj Europi toplinski solarni sustavi prikladni su za grijanje pitke vode ili za podršku grijanju. Ovdje nije moguća potpuna opskrba toplinom. Potencijal uštede ipak je uvjerljiv: moguća je godišnja ušteda od 60 posto za zagrijavanje pitke vode, a oko 35 posto za kombiniranu podršku grijanju. Zbog manjeg opterećenja fosilnih instalacija grijanja mogu se smanjiti i troškovi energije i emisije CO2. Da bi se kupnja ipak isplatila, krov mora biti nezasjenjen i orijentiran na jug, zapad ili istok. Isto vrijedi i ovdje: tehnologiju financira država.

Solarna toplina dobra je odluka ako…

 • želite upotrebljavati sunčevu energiju za grijanje vode ili podršku grijanju
 • posjedujete kuću s nezasjenjenim krovom okrenutim prema jugu, zapadu ili istoku
 • želite nadopuniti postojeći sustav grijanja obnovljivim izvorima energije
 • želite iskoristiti državne poticaje za održive proizvođače topline

Fotonaponska instalacija pretvara sunčevu energiju u struju. Ona se uz naknadu može napajati u javnu mrežu ili je može upotrijebiti korisnik, na primjer za rad sustava grijanja na struju kao što je toplinska crpka. Zbog pada naknada za napajanje u javnu mrežu i rasta cijena struje druga je opcija trenutačno puno zanimljivija. Da bi se investicija u ovakav sustav isplatila, krov treba biti okrenut prema jugu, zapadu ili istoku. Također je važno osigurati da nije u sjeni koju stvara primjerice drveće ili planine. Državna subvencija za fotonaponski sustav i spremnik smanjuje troškove nabave.  

Fotonaponski je sustav dobra odluka ako…

 • posjedujete kuću s nezasjenjenim krovom okrenutim prema jugu, zapadu ili istoku
 • želite veću neovisnost o proizvođaču struje zahvaljujući struji s krova
 • želite proizvesti vlastitu struju za rad sustava grijanja
 • želite napajati struju u javnu mrežu
 • želite smanjiti investicije poticajima za fotonaponske sustave i spremnike struje

Osim grijanja, na klimu u prostoru utječe i ventilacija prostora. Ona pomaže u uklanjanju vlage i time sprječava plijesan i posljedično oštećenje građevnog materijala. Sustavi s iskorištavanjem otpadne topline mogu dodatno rasteretiti instalaciju grijanja. To je zato što se putem njih toplina pohranjena u odvodnom zraku ne odvodi jednostavno prema van. Integrirani filteri zadržavaju finu prašinu i pelud. To je posebno olakšanje za alergičare. Načelno razlikujemo centraliziranu i decentraliziranu ventilaciju. Dok su centralne instalacije prikladnije za nove zgrade zbog složene montaže, decentralizirane instalacije također su dobro rješenje za postojeće zgrade i za ventilaciju pojedinačnih prostorija.

Sustav za ventilaciju prostora dobra je odluka ako…

 • želite vratiti dragocjenu toplinsku energiju iz odvodnog zraka putem iskorištavanja otpadne topline
 • želite postojano dobru i zdravu unutarnju klimu
 • želite spriječiti rast plijesni
 • kao alergičar želite filtrirati čestice iz zraka
 • želite spriječiti finu prašinu i buku
 • želite izbjeći propuh

Električni sustavi tople vode zagrijavaju pitku vodu samo kada je ona stvarno potrebna. To je posebno higijenski jer nema dugog stajanja u vodu. Osim toga, opskrba toplom vodom moguća je neovisno o centralnoj instalaciji grijanja. Međutim, zbog relativno visokih troškova električne energije, sustavi su posebno isplativi za prostorije koje se rijetko koriste, kao što je kupaonica za goste. Električno površinsko grijanje posebno je pogodno za novoizgrađene niskoenergetske i pasivne kuće. U njima je potreba za energijom posebno niska, kao i troškovi električne energije. Prednost je brzo zagrijavanje popločanog poda u kupaonici i kuhinji. Elektronički protočni grijači tvrtke Viessmann i električno površinsko grijanje dugoročno dopunjuju učinkovitost sustava u kombinaciji s toplinskom crpkom.

Elektronički sustavi tople vode dobra su odluka ako…

 • samo povremeno trebate toplu vodu u nekim prostorijama
 • želite grijati vodu neovisno o centralnom grijanju
 • želite grijati novoizgrađenu pasivnu ili niskoenergetsku kuću
 • vam je važno brzo zagrijavanje prostorija

Odredite vlastite mogućnosti modernizacije i uštede

Novo grijanje može biti skupo. Ipak, modernizacija sustava grijanja dugoročno štedi troškove grijanja i stoga se obično isplati nakon samo nekoliko godina. Također činite dobro za okoliš. Uz pomoć naše besplatne provjere uštede energije u zgradi saznajte koliki potencijal uštede može biti.

Jedini alat za provjeru uštede energije u zgradi koji nosi certifikat TÜV

S pomoću alata za provjeru uštede energije u zgradi tvrtke Viessmann sigurno, jednostavno i brzo možete odrediti individualne mogućnosti za modernizaciju i uštedu. To je jedini program ove vrste čiji je izračun certificirala tvrtka TÜV Rheinland. Na taj način dobivate objektivan rezultat.

Obavite kratku provjeru sada, a zatim potražite savjet od partnera tvrtke Viessmann u vašoj blizini.

Napomena: Video je na njemačkom jeziku. Za podnaslov na hrvatskom jeziku potrebno je kliknuti desno dolje na kotačić za postavke, uključiti titl na njemačkom jeziku te aktivirati automatsko prevođenje na hrvatski jezik.

Unajmite moderni sustav grijanje umjesto da ga kupujete

Usluga Viessmann Wärme nudi vam alternativu tradicionalnoj kupnji sustava grijanja. S opcijom najma ne posjedujete novi sustav grijanja, ali imate koristi od cijelog paketa koji vam osigurava bezbrižnost. Tvrtka Viessmann brine o ugradnji, održavanju i besprijekornom radu plinskih hibridnih sustava grijanja, toplinskih crpki ili plinskih kondenzacijskih kotlova u kombinaciji sa solarnom toplinskom energijom. Plaćate mjesečnu tarifu i ne morate brinuti ni o čemu drugom. Da bi se ugovorni uvjeti prilagodili individualnim potrebama, dostupne su tri različite tarife.

Povećajte komfor pametnim rješenjima za grijanje

Osim odgovarajuće instalacije grijanja i pribora, Viessmann nudi i aplikacije za upravljanje grijanjem. Na taj način možete jednostavno namjestiti željenu temperaturu kada ste vani i doći u dom koji je već topao. Jednostavnost upotrebe je na prvom mjestu u tvrtki Viessmann. ViCare i Vitotrol dvije su aplikacije koje vlasnici instalacija mogu upotrebljavati za komforno upravljanje grijanjem putem interneta. Vitofloor nudi optimalno rješenje za podno grijanje. Ako također želite saznati više o proizvodima tvrtke Viessmann ili preuzeti korisne PDF-ove, Vitoinfo je prava aplikacija za vas. Regulacija Viessmann Vitotronic osigurava savršenu interakciju svih komponenti sustava te pouzdan i ekonomičan rad.

Iskustvo kao garancija kvalitete

Nije važno koji sustav grijanja na kraju odaberete, s tvrtkom Viessmann uvijek imate snažnog partnera uz sebe. Kao jedan od vodećih međunarodnih proizvođača sustava grijanja, marka Viessmann predstavlja kvalitetu „Made in Germany” više od 100 godina. Najvažnije za vas: naše specijalizirane tvrtke nude prvoklasnu uslugu i mogu vam izraditi kompletnu ponudu za sve energente i sve uobičajene sustave grijanja.

S inovativnim grijanjem tvrtke Viessmann...

štedite do 40 % troškova energije
postajete manje ovisni o rastućim cijenama struje (npr. s fotonaponskim sustavima)
dobivate novac od države (poticaji)
smanjujete emisije CO₂ do 50 % i štitite klimu i okoliš
upravljate svojim modernim sustavom grijanja putem interneta
dobivate desetogodišnju garanciju na izmjenjivač topline od plemenitog čelika kondenzacijskog kotla
trajno se možete osloniti na svoj sustav grijanja

Savjeti o sustavu grijanja tvrtke Viessmann

Nakon kupnje sustava grijanja tvrtke Viessmann, trebali biste pripaziti na održavanje, njegu i ispravno podešavanje sustava. Da bi se osigurao nesmetan rad na duži rok, bitno je da sustav grijanja redovito servisira stručnjak. Učestalost i opseg toga varira ovisno o sustavu i modelu. Osim informacija o održavanju sustava grijanja, vodiči tvrtke Viessmann daju vam brojne informacije i savjete o grijanju i uštedi energije:

Dodatne informacije

Izravna veza sa stručnjacima za grijanje kao i iscrpan informativni materijal s tehničkim podacima asortimana proizvoda tvrtke Viessmann – iskoristite sljedeće ponude: