Savjet eksperta

Pločasti kolektori: ustroj, funkcija i prednosti

Zatražite savjetovanje

Kolektori su najvidljivije komponente solarne toplinske energije. Osim vakuumskih cijevnih kolektora tvrtka Viessmann nudi i pločaste kolektore za stambene zgrade, obrte i općine. Načelno je objema varijantama kolektora zajedničko da upotrebljavaju besplatnu sunčevu energiju koja je dostupna gotovo svugdje za podršku sustavu grijanja ili za pripremu tople pitke vode.
Osim toga izrađeni su od materijala otpornih na koroziju i UV zračenje. Ustroj i način rada solarnih kolektora ipak se razlikuju. U nastavku možete saznati što čini ravne kolektore Vitosol tvrtke Viessmann tako posebnima.

Pločasti kolektori Viessmann

Ustroj i funkcija pločastih kolektora tvrtke Viessmann

Snažni pločasti kolektori idealan su dodatak svakoj instalaciji grijanja. U principu se sastoje od apsorbera i kućišta s pripadajućom pokrivnom pločom. Posebnost se ovdje vidi u detaljima: kućište pločastog kolektora tvrtke Viessmann sastoji se od aluminijskog okvira zakrivljenog u svim smjerovima. Kod modela Vitosol 200-FM to se može individualno prilagoditi u RAL boji. Okvir je standardno obojen u tamno plavu boju. Bešavni rub stakla osigurava trajnu nepropusnost i veliku stabilnost kolektora.

Poseban stakleni poklopac vrlo je proziran i propušta puno sunčeve energije. Osim toga, pločasti kolektori Vitosol imaju stražnju stijenku otpornu na probijanje i koroziju te vrlo učinkovitu toplinsku izolaciju. No, srce kolektora je apsorber – vijugava cijev kroz koju teče solarna tekućina (solarni medij). Iznad toga je upijajuća ploča s premazom ThermProtect.

Kako sunčeva svjetlost postaje toplina?

Funkcija pločastih kolektora temelji se na cirkulaciji. Kada sunčeva svjetlost dospije na površinu pločastih kolektora, ona zagrijava solarni medij koji cirkulira u cijevima. Time se toplina dobivena na ovaj način prenosi u spremnik PTV-a ili međuspremnik grijanja. Cirkulacija može započeti iznova unutar kolektora.

Za vrlo sunčanih dana pločasti kolektori mogu apsorbirati puno energije i privremeno je pohraniti u spremnik. Ako se ta energija neko vrijeme ne troši, kolektori se mogu pregrijati. To je zato što spremnik više ne može apsorbirati energiju. Inteligentni apsorbirajući sloj štiti pločaste kolektore tvrtke Viessmann upravo od toga.

Tehnologija ThermProtect koju je patentirala tvrtka Viessmann isključuje daljnji prijem energije kada se postigne određena temperatura i kada je solarni spremnik potpuno zagrijan. Iznad temperature uključivanja, kristalna struktura sloja apsorbera se mijenja, višestruko povećavajući emitiranje topline i smanjujući učin kolektora. Kao rezultat toga, temperatura stagnacije znatno je niža i sprečava se stvaranje pare. Ako temperatura kolektora ponovno padne, kristalna struktura se vraća u prvobitno stanje. Sunčeva energija se može apsorbirati kao i prije. Promjena strukture kristalne površine može se obnavljati neograničeno dugo, tj. reverzibilna je. ThermProtect također omogućuje velikodušnije dimenzioniranje cijele površine u usporedbi s konvencionalnim pločastim kolektorima.

Prednosti

Ukratko, snažne pločaste kolektore Vitosol 200-FM i Vitosol 100-FM tvrtke karakteriziraju sljedeće točke:

ThermProtect štiti od pregrijavanja pri visokim vanjskim temperaturama i malom oduzimanje topline
visoki solarni stupanj pokrivanja
prikladno za podršku grijanju i zagrijavanje pitke vode
visoka razina nepropusnosti zahvaljujući okviru zakrivljenom u svim smjerovima sa staklenom letvicom
brza i jednostavna montaža omogućena utičnim spojnicima spiralne cijevi od plemenitog čelika
pogodni su za različite varijante ugradnje: na krovu, ravnom krovu, u krovu i na fasadi
prikladni za vodoravnu i okomitu instalaciju
atraktivan dizajn s mogućnošću individualizacije uređaja Vitosol 200-FM pri odabiru RAL boje
Materijali otporni na UV zračenje i koroziju za sve komponente

Asortiman pločastih kolektora

Pločasti kolektori tvrtke Viessmann omogućavaju različite varijante montaže. Mogu se postavljati vodoravno i okomito. Također je moguća montaža na kosi krov. Ako se kotao mijenja u stambenim zgradama, kombinirani paket koji se sastoji od dva pločasta kolektora i solarnog spremnika često je idealno rješenje.