Savjet eksperta

Plinsko grijanje – pouzdano i fleksibilno primjenjivo

Zatražite savjetovanje

Viessmann nudi plinsko grijanje, plinske zidne kotlove i hibridno plinsko grijanje za stanove u vlasništvu, jednoobiteljske kuće ili velike projekte iz stambenog gospodarstva – i u novogradnji i u okviru modernizacije. Komforno grijanje zemnim ili tekućim plinom zadovoljava različite potrebe zahvaljujući najmodernijim tehnologijama.

Kompaktnost, svestranost i učinkovitost

Vlasnici jednoobiteljskih, dvoobiteljskih i malih višeobiteljskih kuća najviše profitiraju od raznovrsnog programa koji Viessmann nudi u području stambenih zgrada. Bez obzira na to odluče li se za kompaktan kondenzacijski uređaj kao plinski zidni kotao ili samostojeći plinski kotao za grijanje sa solarnim izmjenjivačima topline, Viessmannovo plinsko grijanje uz nazivne toplinske učine do 80 kW može u svakom trenutku učinkovito i sigurno zadovoljiti njihove potrebe za grijanjem i toplinom

Detaljne informacije o plinskim kondenzacijskim kotlovima navedene su u odjeljku Plinsko grijanje kondenzacijskom tehnikom.

Kondenzacijska tehnika ne škodi okolišu

Svi Viessmannovi sustavi za plinsko grijanje ispunjavaju zahtjeve za učinkovitu kondenzacijsku tehniku koji se primjenjuju diljem EU-a. Do 98 posto korištene energije pretvara se u toplinu. S ovom nenadmašno visokom razinom učinkovitosti, svaki korisnik plinskog kondenzacijskog uređaja aktivno doprinosi zaštiti klime i okoliša. U usporedbi s tim, većina sustava grijanja bez kondenzacijske tehnike, npr. niskotemperaturni kotlovi za grijanje, u istim uvjetima postižu otprilike 87 posto. Inovativna tehnika kao što je novi cirko-uređaj za adsorpciju plina smanjuje potrošnju plina za otprilike 25 posto u usporedbi s uobičajenom kondenzacijskom tehnikom. Tako štedite gorivo, smanjujete emisije i imate još učinkovitije grijanje na plinski kotao.

Visoka učinkovitost

Viessmannovi plinski kotlovi s kondenzacijskom tehnikom pretvaraju do 98 posto korištene energije u toplinu. Kako to točno funkcionira i koje komponente u tome sudjeluju objašnjeno je u poglavlju Plinska kondenzacijska tehnika: funkcija i prednosti.

Shema: način na koji funkcionira plinsko kondenzacijsko grijanje

Savjeti za kupnju i preduvjeti

Da bi plinsko grijanje moglo funkcionirati, moraju biti ispunjeni određeni uvjeti. U tom je slučajno zajamčen trajno profitabilan pogon. Ovdje možete saznati koji su to preduvjeti i na što bi bilo dobro obratiti pozornost prije kupnje.

Koje je plinsko grijanje najbolje za mene?

Prije nego što kućevlasnici kupe sustav za plinsko grijanje, bilo bi dobro da se upoznaju s raznovrsnim modelima i njihovim prednostima. Kondenzacijski kotlovi danas se u pravilu smatraju vrhunskom i vrlo pouzdanom tehnologijom. Ako kućevlasnicima nisu potrebne velike količine topline, načelno se mogu odlučiti za vrlo kompaktan zidni uređaj koji se teoretski može ugraditi i u zidni ormar.

U velikim zgradama ili industrijskim pogonima upotrebljavaju se plinski kotlovi većeg raspona učina. Mogu eventualno primjenjivati kondenzacijsku tehniku i s kaskadnim funkcijama dostići nazivni toplinski učin do 2000 kW.

Stručno savjetovanje kao prvi korak u svakoj modernizaciji grijanja

Da bi novo plinsko grijanje dugoročno radilo ekonomično i pouzdano, mora biti prilagođeno potrebnoj toplini. Potrebnu toplinu najbolje je utvrditi uz stručnu pomoć. Ako želite, stručnjak će vas savjetovati i o kombinaciji s obnovljivom energijom. 

Više nema izravno potpore za plinsko grijanje

Odluče li se kućevlasnici za plinsko grijanje, trebaju uzeti u obzir i iskorištavanje obnovljivih energija. Naime, država više ne pruža izravnu potporu za plinske kondenzacijske kotlove. Potpora se daje samo za regenerativne tehnologije. 

Dodatne informacije o kupnji sustava za plinsko grijanje potražite na stranici Savjetnici za plinsko grijanje heizung.de.

Jednostavno i komforno: najam sustava za plinsko grijanje

Jeste li znali da plinsko grijanje možete i vrlo jednostavno unajmiti? Bez troškova nabave i do 15 godina potpunog jamstva. Informirajte se na stranici Viessmann Wärme.

Vitodens 333-F – kompaktni plinski kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom od 100 litara koji je izrađen od plemenitog čelika

Preduvjeti za rad sustava plinskog kondenzacijskog grijanja

Tko želi kupiti sustav za plinsko grijanje, mora i donijeti odluku u kontekstu tehnologije. Tradicionalni uređaji za grijanje mogu se primjenjivati u stambenom gospodarstvu još samo u iznimnim slučajevima. Najnovijom tehnologijom smatraju se sustavi za plinsko grijanje s kondenzacijskom tehnikom. Njih karakterizira visok učin jer u toplinu mogu pretvoriti gotovo cijelu energiju sadržanu u gorivu. Dodatne informacije o toj tehnici navedene su u odjeljku Način rada plinske kondenzacijske tehnike. Međutim, postoje određeni zahtjevi za rad sustava plinskog kondenzacijskog grijanja.

Jedna je od prednosti plinskog grijanja da vlasnici instalacija ne moraju skladištiti gorivo. Zemni plin izlazi izravno iz priključnog ventila i tako omogućuje vrlo praktičnu upotrebu – barem u većini slučajeva. Njemačka mreža za distribuciju plina duga je više od 500 000 kilometara te može zemnim plinom opskrbljivati većinu stambenih zgrada i stanova u Njemačkoj. Međutim, ne mogu svagdje postojati plinski priključci. Posebno se na ruralnim područjima može dogoditi da polaganje plinskih vodova nije moguće. Tko želi kupiti sustav za plinsko grijanje, treba se prvo raspitati kod lokalne plinare.

Kad sustav za plinsko grijanje sagorijeva tekući plin umjesto zemnog plina, nije potreban priključak na lokalnu plinsku mrežu. To su plinovi koji se pretvaraju u tekućinu pod djelomice vrlo visokim tlakom. Najpoznatije su vrste tekućeg plina butan, propan, LPG (Liquefied Petroleum Gas) i LNG (Natural Gas Liquids). Tekući plin ima veći udio energije od zemnoga. To za plinski kotao za grijanje znači da troši manje goriva, a proizvodi istu količinu topline. Želite li kupiti sustav za plinsko grijanje koji radi na tekući plin, trebate spremnik za pohranu tog goriva. Možete ga postaviti na tlu ili ga zakopati pod zemljom. Podzemni spremnici skuplji su za nabaviti i mora ih nadzirati tehnička služba TÜV.

Kondenzacijska tehnika ističe se po tome što upotrebljava tzv. kondenzacijsku toplinu. Ona nastaje kad se hlade plinovi nastali izgaranjem i vodena para ispušta skrivenu toplinu. Da bi došlo do kondenzacije, instalacija bi trebala imati što niže temperature polaznog voda. To konkretno znači da ogrjevna voda koja iz radijatora struji natrag u kotao treba biti što hladnija. Samo tako može doći do kondenzacije vrućih dimnih plinova. Za taj način rada najviše je prikladno podno grijanje i veliki radijatori.

Neki su sastojci vrućih dimnih plinova kiseli i mogu dugoročno oštetiti dimnjak. Prije nego što kućevlasnici kupe sustav za plinsko grijanje koji radi s kondenzacijskom tehnikom, moraju razmotriti prikladan sustav za odvod dimnih plinova s odobrenjem za kondenzacijsku tehniku.

Tijekom upotrebe plinskog kondenzacijskog kotla nastaje kondenzat. Odvod kondenzata mora imati izljev kroz koji on istječe. Blago kiseli kondenzat može se bez problema odvoditi u normalni kanalizacijski sustav. Kondenzat je potrebno neutralizirati prije odvoda samo ako imate veći plinski kondenzacijski kotao s nazivnim toplinskim učinom iznad 100 kW. Pritom je od ključne važnosti pH vrijednost kondenzata. Kao orijentacija u pravilu služi radni list „DWA-A 251” Njemačke udruge za vodno gospodarstvo. Detaljan opis nalazi se u odjeljku Plin kao gorivo.

Komponente sustava za odvod dimnih plinova koje su nužne za plinsko kondenzacijsko grijanje

Prednosti modernizacije plinskog grijanja

Još su aktivni mnogi sustavi za plinsko grijanje koji se temelje na zastarjeloj tehnici te su opterećenje i s ekonomskog i s ekološkog stajališta. Kućevlasnici koji moderniziraju zastarjelo plinsko grijanje profitiraju od mnogih prednosti. Ipak, da bi modernizacija prošla bez problema, treba obratiti pozornost na određene točke. Ovdje možete pročitati o prednostima i posebnostima modernizacije.

Kućevlasnici koji odaberu plinski kondenzacijski kotao aktivno doprinose štednji resursa i rasterećenju okoliša. Upotrebljavaju li usto bioplin, mogu znatno poboljšati svoju procjenu životnog ciklusa. Ta promjena ne predstavlja nikakav problem uz plinski kondenzacijski kotao društva Viessmann. Zahvaljujući regulatoru izgaranja Lambda Pro Control, plinski kondenzacijski uređaji automatski se prilagođavaju različitim vrstama plina – uključujući i one s dodatkom bioplina. Osim zemnog, tekućeg i bioplina, proizvodi Vitodens također su primjereni za 20 posto vodika u smjesi zemnog plina. Na taj način uvijek najveću moguću količinu energije pretvaraju u toplinu bez obzira na kvalitetu plina.

Još je jedna prednost modernizacije plinskog grijanja mogućnost da se kombinira sa solarnom termikom. Svaki novi sustav za plinsko grijanje može se i trebao bi se kombinirati sa solarnim kolektorima s ciljem iskorištavanja besplatne sunčeve energije. Viessmannovi plinski kotlovi pripremljeni su za priključivanje na instalaciju za solarnu termiku. Nakon samo nekoliko koraka mogu se s monovalentnog prebaciti na bivalentni rad. Instalacija za solarnu termiku tako može podržavati grijanje i potpuno preuzeti pripremu pitke vode. Viessmannova sistemska tehnika jamči optimalan sklad svih komponenti i komfornu regulaciju, koja je moguća i internetskom aplikacijom.

Kombinacija plinskog grijanja i toplinskih crpki

U bivalentnom pogonu s plinskim kotlom može sudjelovati instalacija za solarnu termiku, ali i toplinska crpka. U tom slučaju toplinska crpka preuzima i pripremu tople vode i grijanje prostorija. Ako dođe do vršnog opterećenja, uključuje se plinski kotao. Tako vlasnici instalacije griju iznimno učinkovito i štede resurse. Plinsko grijanje u starogradnji na taj se način može optimalno i ekonomično nadopuniti.

Glatko postavljanje

Budući da većina priključaka vodi izravno u kuću, instalacija plinskog grijanja zahtijeva minimalne napore. Ako se kućevlasnici odluče za takvo grijanje, kotao je moguće postaviti gotovo bilo gdje. Kompaktni plinski kondenzacijski bojleri štede prostor te se mogu brzo i jednostavno instalirati u pomoćnoj prostoriji ili podrumu. Dok se kompaktni samostojeći uređaji postavljaju na tavan ili sporedne prostorije, plinski kondenzacijski uređaji mogu se ovjesiti i u stambenim prostorijama. Čak i u kuhinjskim ormarima ima dovoljno mjesta za plinski kondenzacijski bojler.

Nije potreban skladišni prostor

Budući da se plinsko grijanje priključuje izravno u kući, kućevlasnici za njegov rad ne trebaju ni skladišni prostor ni spremnik za gorivo. Jedina je iznimka kad upotrebljavaju tekući plin umjesto zemnoga, u kojem je slučaju neophodan spremnik tekućeg plina. Njega je moguće postaviti npr. u vrtu. Uvijek je obavezan postojeći dimnjak. Kad se sustav postavlja ili montira u potkrovlju, dovoljno je imati vatrootporno krovno provođenje s malim promjerom od nekih 10 centimetara. Ako postoji kamin, dimovodna cijev može se provesti i preko krova. Radi li plinsko grijanje na temelju kondenzacijske tehnike, postoje određeni zahtjevi za dimovodne cijevi.

Ostali razlozi – povećanje vrijednosti

Povećanje vrijednosti nekretnine još je jedan razlog za modernizaciju plinskog grijanja. Nov i pouzdan plinski kotao važan je kriterij atraktivnosti baš za objekte renovirane od temelja koji se planiraju upotrebljavati kao stanovi za najam. Novi plinski kotlovi vrlo su kompaktni i štede prostor. To znači da bi se zamjenom starih kotlova oslobodilo prostora.

Slika prikazuje kompaktan Viessmannov zidni plinski uređaj u pomoćnoj prostoriji kuće

Grijanje na plin – dobra stvar za trgovinu i općine

Plinski kotao za grijanje etablirana je tehnika koja se primjenjuje u različitim područjima. U Viessmannovu portfelju nalaze se prikladna rješenja s učinima do 2000 kW za sve potrebe i svaki proračun. 

Plinski kondenzacijski kotlovi do 2000 kW za korištenje u gospodarstvene svrhe

Plinski kondenzacijski kotlovi dodatno iskorištavaju kondenzacijsku toplinu iz ogrjevnih plinova i tako postižu iznimno visoke stupnjeve djelovanja. Ogrjevni plinovi ne odvode se na otvoreno izravno kao dimni plinovi kroz dimnjak kao što je uobičajeno za konvencionalne kotlove za grijanje. Umjesto toga struje kroz izmjenjivač topline i hlade se. Pritom se sadržana vodena para kondenzira i oslobađa skrivenu kondenzacijsku toplinu. Ona se upotrebljava za grijanje ogrjevne vode. Na taj način kotao za grijanje mora manje postići da dovede temperaturu polaznog voda na potrebnu razinu. Tako plinski kondenzacijski kotlovi za primjene u gospodarske svrhe ne smanjuju samo dugoročno troškove grijanja. Za njihov rad sagorijeva se i manja količina fosilnih energenata. Za okoliš to znači značajno rasterećenje.

Viessmannova plinska kondenzacijska tehnika sofisticirana je i uvjerava površinama izmjenjivača topline Inox-Crossal od nehrđajućeg plemenitog čelika, koje su odlične za kondenzacijsku tehniku te se primjenjuju u svim kotlovima za grijanje serije Vitocrossal u rasponu učina od 80 do 1400 kilovata. Kondenzacijski kotlovi Vitocrossal uglavnom se upotrebljavaju u višeobiteljskim kućama, javnim i komercijalnim zgradama te u lokalnim toplinskim mrežama. U sklopu sveobuhvatne pripreme i projektiranja potrebno je utvrditi koji je tip kotla najprikladniji za konkretnu primjenu.

Plinski plamenik Matrix u pogonu

Pitanja i odgovori na temu grijanja na plin

Što modernizacija donosi? Koliko je energetskih troškova moguće uštedjeti s novim sustavom za plinsko grijanje? Što znači predstojeća promjena vrste plina? Je li plin kao gorivo neograničen i kako se mogu osamostaliti od promjena u njegovim cijenama? Pet najčešćih pitanja o plinskom grijanju i odgovori na njih.

Kad je riječ o kotlu s konvencionalnom tehnikom grijanja, može se očekivati ušteda od 15 posto. U slučaju starih kotlova konstantne temperature ta vrijednost pak iznosi 30 posto. Ako se kućevlasnici u okviru modernizacije grijanja odluče za kombinaciju plinskog kondenzacijskog grijanja i solarne termike, plaćat će do 35 posto manje nego prije. Preduvjet za to jest da su u sustavu međusobno usklađene komponente kotao, radijatori, crpka i cjevovodni sustav.

U nadolazećim godinama morat će se izvršiti tehnička preinaka mnogih plinskih kotlova prilikom promjene vrsta plina na zapadu Njemačke. Konkretno, L-plin se zamjenjuje energetski bogatijim H-plinom. Ako imate Viessmannov plinski kondenzacijski kotao s inteligentnim regulatorom Lambda Pro Control, promjena vrste plina ne odnosi se na vas. Regulator se automatski prilagođava novom sastavu plina i može bez promjena sagorijevati H-plin.

Kućevlasnici koji nemaju Viessmannov plinski kondenzacijski kotao s inteligentnim regulatorom Lambda Pro Control trebali bi slijediti sve dopise, upute i termine koje dobiju od svog opskrbljivača energije. Nijedan krajnji potrošač ne treba preuzeti troškove nastale kao posljedica promjene vrste plina. Detaljne informacije o toj temi potražite na stranici o promjeni vrste plina.

Tko već danas ulaže u tehnologiju sutrašnjice, osamostaljuje se od dobavljača goriva i trajno snižava troškove grijanja. Takva tehnologija danas postoji u sljedećim oblicima:

  • Solarna termika u kombinaciji s plinskim kondenzacijskim kotlovima. Solarna instalacija preuzima pripremu tople vode i može rasteretiti sustav za grijanje.
  • Plinski kondenzacijski kotao i toplinska crpka. Plinski kondenzacijski kotao uključuje se tek pri vršnim opterećenjima.
  • Sustavi za grijanje gorivim ćelijama kao što je Vitovalor 300-P s kotlom vršnog opterećenja koji se uključuje samo po potrebi

Više informacija o plinskom grijanju potražite u vodiču Plinski hibridni uređaji.

©️ MaximP / Shutterstock.com

Preuzimanja i poveznice na temu plinskog grijanja

U ovom odjeljku nalaze se sve bitne poveznice i brošure za Viessmannove plinske kotlove. Sve brošure možete besplatno preuzeti u obliku PDF-a.

U sljedećoj brošuri opisana je kondenzacijska tehnika i njezin pozitivni utjecaj na klimu i okoliš. Saznajte više o načinu na koji funkcionira ta tehnika, o velikom izboru plinskih kondenzacijskih uređaja i njihovim mogućnostima kombiniranja. U brošuri Plinska kondenzacijska tehnika također su pregledno i razumljivo sažeti najbitniji podaci pojedinih uređaja.

Biblioteka za preuzimanje: prospekti i informacijski listovi za svaki model

Viessmann nudi širok izbor modela koji zadovoljavaju sve zahtjeve. Da biste dobili detaljne informacije, jednostavno kliknite odgovarajući informacijski list i po potrebi daljnje informacije o proizvodu.

Plinski kondenzacijski zidni uređaj (cirko-uređaj)
Nazivna toplinska snaga: 1,9 do 25 kW

Kompaktni plinski kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom od plemenitog čelika
Nazivna toplinska snaga: 1,9 do 25 kW

Plinski kondenzacijski zidni uređaj
Nazivna toplinska snaga: 2,5 do 32 kW

Kompaktni plinski kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom od plemenitog čelika
Nazivna toplinska snaga: 2,5 do 32 kW

Kompaktni plinski kondenzacijski uređaj s integriranim spremnikom od 100 litara ili spremnikom PTV-a od 130 litara s cijevnom spiralom 
Nazivna toplinska snaga: 2,5 do 25 kW

Plinski kondenzacijski zidni uređaj
Nazivna toplinska snaga od 49 do 150 kW
Kao instalacija s više kotlova od 98 do 594 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 2,6 do 60 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 87 do 311 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 187 do 635 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 400 do 630 kW, kao dvokotlovska instalacija do 1260 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 800 i 1000 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 787 do 1400 kW

Plinski kondenzacijski kotao
Nazivna toplinska snaga: 80 do 318 kW, kao dvostruki kotao do 636 kW