Savjet eksperta

Elektro priprema vode: decentralna, fleksibilna i učinkovita

Elektro priprema vode Viessmann Vitotherm

U tvrtki Viessmann, više od 100 godina iskustva u proizvodnji topline osnova je za svaki oblik dobiti energije. Održivi izvori sada imaju veliki prioritet: bilo za proizvodnju topline iz okoliša ili za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije.

To je dovoljan razlog da tvrtka Viessmann dosljedno proširuje kompletan asortiman proizvođača topline na elektro pripremu vode i električne sustave grijanja. To znači da korisnik dobiva sve na jednom mjestu: učinkovite energetske sustave za proizvodnju vlastite električne energije, njezino skladištenje i inteligentno korištenje za grijanje, hlađenje i ventilaciju. Usto, novi električni sustavi mogu se kombinirati s postojećim proizvođačima topline. Imaju raznovrsne mogućnosti upotrebe u modernizaciji i novogradnji.

Električni pripravljač tople vode za individualne potrebe

Topla voda osnovna je potreba koja se u svakom kućanstvu zadovoljava na drugačiji način. Može se primjerice zagrijavati u kotlu za grijanje, solarnom toplinskom sustavu ili pomoću elektro pripreme vode. Potonje ima mnoge prednosti: voda se zagrijava samo kada je to potrebno. To smanjuje troškove električne energije bez smanjenja komfora. Voda je dostupna odmah. Budući da su udaljenosti između sustava tople vode i mjesta potrošnje obično vrlo kratke, gotovo da nema gubitka topline. Daljnje prednosti pripravljača tople vode s električnim pogonom su rad gotovo bez održavanja i relativno niski troškovi nabave. Posljednje, ali ne manje važno, visoka razina jednostavnosti upotrebe i raznolikost tipova govore u prilog grijanju tople vode strujom. Sustavi tople vode dostupni su u mnogim razinama izvedbe, veličinama i bojama. Temperatura vode često se može namjestiti precizno do u jedan stupanj. Najčešći električni sustavi tople vode uključuju protočni grijač i spremnik PTV-a. 

Protočni grijač

Elektro priprema vode Vitotherm

S protočnim grijačem, još hladna voda iz slavine zagrijava se kontinuiranim protokom. Električni protočni grijači tvrtke Viessmann djelomično imaju četiri funkcije. Uz osjetnike za temperaturu utjecanja i temperaturu istjecanja, još jedan senzor protoka i motorni ventil osiguravaju da topla voda istječe iz voda precizno zagrijana do u jedan stupanj. Ovisno o modelu, brojni načini rada kao što su funkcija Eco ili elektronička funkcija otkrivanja mjehurića zraka povećavaju jednostavnost upotrebe.

Spremnik PTV-a

Zidni spremnik Viessmann Vitotherm

Za razliku od protočnog grijača, topla voda privremeno se skladišti u spremniku PTV-a. Ovisno o volumenu spremnika, ovi uređaji nazivaju se malim ili zidnim spremnicima. Mali i zidni spremnici Vitotherm tvrtke Viessmann imaju kapacitet od pet do 150 litara i stoga se mogu upotrijebiti na razne načine. Mali spremnici od pet litara prvenstveno se upotrebljavaju kao proizvođači tople vode u malim kuhinjama ili uredima. Sve što je potrebno za priključak je utičnica od 230 V. S druge strane, zidni spremnici zapremnine do 150 litara namijenjeni su električnoj pripremi tople vode u običnoj kupaonici ili gospodarskoj prostoriji. Oni čak mogu opskrbiti nekoliko potrošnih mjesta toplom vodom do točno određenog stupnja. Ostale karakteristike uređaja opisane su na stranici električni zidni grijači i električni mali grijači.

Koliko je praktično proizvoditi toplu vodu pomoću električne energije?

Na učinkovitost načelno utječu različiti čimbenici. Među ostalim, ulogu igraju strukturni preduvjeti. Ako su slavine u kući daleko jedna od druge, decentralizirana proizvodnja tople vode pomoću struje može spriječiti gubitke topline. To se mora uzeti u obzir ako se topla voda transportira na velike udaljenosti. Čak i ako je voda potrebna samo malo ili rijetko na pojedinačnim mjestima potrošnje, protočni grijač vode može biti isplativ.

Potrošnja struja važan je kriterij

U vremenima poskupljenja struje u fokusu je i potrošnja uređaja. Ona je znatno niža pri modernoj elektro pripremi vode nego pri starim modelima. Ako su potrebe za električnom energijom pokrivene i fotonaponskom instalacijom na vlastitom krovu, potencijal uštede još je veći. To čini električne pripravljače tople vode učinkovitim i klimatski prihvatljivim rješenjem za vlasnike kuća.

Grijanje i topla voda pomoću struje iz obnovljivih izvora energije

Zidni kolektor Viessmann Vitoplanar

Nije samo električni pripravljač tople vode ono što može biti prihvatljivo za klimu. Ako struja dolazi iz obnovljivih izvora energije, ovakvo grijanje također je održiv način opskrbe toplinom. To je aspekt koji je vrlo važan za tvrtku Viessmann, a također se odražava u asortimanu proizvoda. Osim električnih pripravljača tople vode, to uključuje i sustave grijanja na električnu energiju. Električni grijači Vitoplanar nude fleksibilne mogućnosti upotrebe u novoizgrađenim niskoenergetskim i pasivnim kućama kao i u tijeku modernizacije. Uz električne podne prostirke za postavljanje na estrih i ispod laminata, parketa i pločica, infracrveni grijači također su dio kompletne ponude tvrtke Viessmann. Dolaze s raspoređenim učinima i prikladni su za zidnu i stropnu montažu. Različite površine odgovaraju dotičnoj primjeni. Tako se zidni kolektor Vitoplanar EC4 odlikuje decentnim dizajnom i brojnim veličinama. Infracrvene panelne grijalice sa zrcalnom površinom dostupne su i u kupaonici ili hodniku.

Isplati se zamijeniti stari protočni grijač       

Slično zastarjelim instalacijama grijanja, mnogi protočni grijači koji su trenutačno u pogonu ne rade učinkovito. Oni zagrijavaju ulaznu hladnu vodu konstantnim, često previsokim učinom. Temperatura istjecanja tople vode ne može se direktno podešavati. Da bi se postigla željena temperatura, topla voda mora se pomiješati s hladnom vodom. Moderni, potpuno elektronički upravljani uređaji za elektro pripremu vode kao što je Vitotherm EI2 rade potpuno drugačije. Učin se regulira u ovisno o odabranoj temperaturi tople vode i količini protoka. To znači da protočni grijači vode rijetko moraju upotrijebiti svoj puni učin i stoga rade učinkovitije. Izraženo brojkama, ovi uređaji troše do 20 posto manje struje i smanjuju potrošnju vode. 

Postoji li subvencija?

Za protočne grijače s elektroničkom regulacijom možete zatražiti subvenciju. Kao dio saveznog financiranja učinkovitih zgrada (BEG), financiranje je definirano kao optimizacija grijanja. Elektronički upravljani protočni grijači vode također su navedeni u odjeljku o pripravljačima tople vode u okviru opravdanih troškova za instalacije za proizvođače topline. U svakom slučaju treba ispuniti tehničke preduvjete. Ostali detalji nalaze se u našem članku o subvencijama za instalacije grijanja.