Savjet eksperta

Međuspremnik ogrjevne vode – upotreba topline s vremenskom odgodom

Zatražite savjetovanje
Međuspremnik ogrjevne vode s modulom za svježu vodu tvrtke Viessmann

U principu, međuspremnik skladišti nepotrebnu toplinsku energiju za kasniju potrošnju prema potrebi. Međuspremnici ogrjevne vode uglavnom se upotrebljavaju tamo gdje toplina nije stalno potrebna u istoj količini. Na primjer, vršna vremena za grijanje i toplu vodu u prosječnom kućanstvu su jutarnji i večernji sati. Ipak, solarni toplinski sustav za podršku grijanju i proizvodnju tople vode najveće prinose bilježi sredinom dana. Kotao na plin ili kruto gorivo bi se, pak, stalno palio i gasio. Međuspremnik smanjuje ovo taktiranje i neravnomjernu proizvodnju topline. Čini toplinu dostupnom prema potrebi i osigurava da proizvođač topline stalno radi na optimalnoj razini snage.

Tvrtka Viessmann nudi širok asortiman međuspremnika za toplu vodu i grijanje. Oni su različito opremljeni s obzirom na njihove osnovne zadatke i individualne potrebe. Asortiman uključuje rješenja za stambene zgrade kao i za komercijalne i komunalne primjene.  

Ustroj omogućuje optimalnu upotrebu toplinske energije

Za privremeno skladištenje toplinske energije potreban je poseban ustroj. Osnovni uvjet za spremanje ogrjevne vode je čelični spremnik. On je opremljen hidrauličkim mogućnostima priključivanja. Njihov broj može varirati ovisno o modelu i području upotrebe. Međuspremnici ogrjevne vode tvrtke Viessmann također impresioniraju svojom sveobuhvatnom toplinskom izolacijom od flisa od poliesterskih vlakana. Time se gubici topline smanjuju na minimum. Dodatna izolacija koja odgovara međuspremniku stoga nije potrebna.

Prilagodba vlastitim potrebama

Ovisno o modelu i okolnostima, međuspremnici tvrtke Viessmann također imaju priključak za električni grijač, ogrjevnu spiralu za priključivanje solarnih panela ili dodatni slojni uređaj za punjenje. Osim toga, modul za svježu vodu može se isporučiti kao dodatak ili se može integrirati spirala pitke vode ako je međuspremnik također namijenjen za opskrbu toplom vodom.

Primjer kuće s instalacijom grijanja i međuspremnikom ogrjevne vode u podrumu.

Kako radi međuspremnik?

U osnovi, međuspremnik se nalazi između proizvođača topline i potrošača topline. To znači da kotao za grijanje zagrijava vodu za grijanje koja teče kroz međuspremnik. Takozvani polazni vod proizvođača topline miješa se u međuspremniku s hladnim povratnim vodom potrošača (radijatora). Voda se dovodi do određene temperature da bi se ta zagrijana voda po potrebi pustila kao polazni vod prema radijatorima. Hladni povratni vod potrošača topline zatim teče natrag u međuspremnik vode za grijanje. Ako se time također osigurava toplina za pripremu tople vode, potrošači uključuju ne samo radijatore već i potrošna mjesta kao što su slavine, tuševi, kade ili perilice posuđa.

U pogledu volumena, gustoća vode ovisi o temperaturi. Stoga se topla voda nalazi na vrhu međuspremnika vode za grijanje. S tog mjesta voda teče u radijatore. Hladna povratna voda iz radijatora nalazi se na dnu spremnika i odatle teče u kotao za grijanje u kojem se može ponovno zagrijati. Tako kotlovi za grijanje, međuspremnici i radijatori čine zatvoreni sustav.

Međuspremnik za dodatno zagrijavanje pitke vode

Ako želite grijati i pitku vodu pomoću međuspremnika, imate mogućnost proširenja spremnika modulom za svježu vodu Vitotrans 353. On radi prema principu protoka. To znači da pitka voda teče kroz modul pored tople ogrjevne vode koja se nalazi u međuspremniku i tako se neizravno zagrijava. Na ovaj način se pitka voda zagrijava higijenski prema individualnim potrebama u svakom kućanstvu. Spremanje tople vode više nije potrebno. Zato ovo rješenje značajno štedi prostor.

Model Vitocell 140-E može se upotrebljavati zajedno s modulom za svježu vodu. Također nudi ogrjevnu spiralu, na primjer za priključivanje solarnih kolektora. Ovaj međuspremnik tvrtke Viessmann stoga je prikladan i za bivalentne sustave grijanja – sustave u koje su integrirana dva potrošača topline.  

Međuspremnik ogrjevne vode tvrtke Viessmann

Međuspremnik s dodatnim sustavom za punjenje po slojevima

Kao što je već spomenuto, gustoća vode mijenja se ovisno o temperaturi. Topla voda je lakša u odnosu na svoj volumen i stoga se diže u stojećoj posudi. U pravilu zbog ovog učinka dolazi do miješanja u međuspremniku. Ako je takav spremnik, kao što je Vitocell 160-E opremljen uređajem za punjenje po slojevima, hladna povratna voda ostaje na dnu, dok se topla voda uvijek može uzimati odozgo. To ima veliku prednost jer spremnik ne mora biti potpuno opterećeno toplinskom energijom tako da potrošna mjesta kao što su tuševi ili kade mogu upotrebljavati toplu vodu.

Uz Vitocell 160-E s modulom svježe vode, ovaj dodatak sa sustavom punjenja po slojevima dostupan je i za multivalentni međuspremnik ogrjevne vode Vitocell 360-M.

Multivalentni međuspremnik ogrjevne vode tvrtke Viessmann

Multivalentni međuspremnici ne kombiniraju samo ogrjevnu vodu i pripremu tople vode. Oni se osim toga mogu puniti toplinom iz nekoliko proizvođača topline.

Ako na primjer toplinska crpka isporučuje premalo topline za trenutačne potrebe, upotrebljava se dodatni proizvođač topline. To je slično ako međuspremnik spojite na solarnu toplinsku instalaciju. Pritom kompaktno rješenje koje štedi prostor nudi Vitocell 340-M – međuspremnik sa zagrijavanjem pitke vode putem elastične valovite cijev od nehrđajućeg plemenitog čelika bez naprezanja. Ova je cijev spiralno integrirana u spremnik i kroz nju teče svježa pitka voda. Puni se toplinom iz tople ogrjevne vode. To znači da nema potrebe za posebnim spremnikom za pitku vodu. Grije se po potrebi. Ova činjenica i upotreba plemenitog čelika osiguravaju higijensko zagrijavanje pitke vode bez stvaranja legionele. Integrirana čelična ogrjevna spirala također omogućuje spajanje solarnih kolektora.

Osiguravanje neometanog pogona

U okviru održavanja sustava grijanja provjerava se i funkcija međuspremnika ogrjevne vode. To osigurava besprijekoran pogon. Tijekom vizualne kontrole, stručnjak za grijanje provjerava ima li na međuspremniku, crpkama i ventilima oštećenja, korozije, onečišćenja ili propuštanja. Ovo je prije svega mjera opreza. Fokus je ovdje na sučeljima između komponenti tako da su međusobno optimalno usklađene. U principu, međuspremnik tvrtke Viessmann zahtijeva malo održavanja.

Odzračni ventili olakšavaju održavanje

Proizvođači topline, međuspremnici i potrošači topline predstavljaju zatvoreni sustav. Međutim, može se dogoditi da zrak ipak uđe u ovaj sustav. Za ovaj slučaj asortiman Vitocell tvrtke Viessmann ima ugrađene odgovarajuće odzračne ventile. Tako partner tvrtke Viessmann na jednostavan način može odzračiti međuspremnik.

Kvaliteta ogrjevne vode osigurava niske troškove

Međuspremnik sadržava ogrjevnu vodu siromašnu kisikom. Stoga u pravilu nije potrebna dodatna zaštita od hrđe. Ako voda odgovara određenoj kvaliteti i specifikacijama (prema smjernici VDI 2035 – zahtjevi za kvalitetu ogrjevne vode), međuspremnik nije potrebno dekalcificirati. Kod spremnika PTV-a to je ponešto drugačije. Ovdje vodovodna voda teče preko vrućih izmjenjivača topline. Ovisno o tvrdoći vode može se stvoriti kamenac. Partner tvrtke Viessmann odgovoran je i za njegovo uklanjanje.