Savjet eksperta

Odzračivanje grijanja - pokazat ćemo Vam kako je to jednostavno

Zatražite savjetovanje

Kada vani postaje sve hladnije, na potez konačno dolaze radijatori. Često se pojavljuju kod prvog pokretanja uznemirujući, ponekad glasni zvukovi protoka i klokotanja. To je uzrokovano zrakom u radijatorima. Jasna indikacija toga je i kada grijanje nije u potpunosti djelotvorno i radijatori ostaju potpuno ili djelomično hladni. Ispravna mjera: odzračite radijatore. Objasnit ćemo kako je to lako.

Odzračivanje grijanja – što vam je potrebno

  • čaša, šalica ili zdjela
  • krpa
  • ključ za odzračivanje koji možete povoljno nabaviti kod instalatera grijanja ili u svakoj trgovini s građevinskom opremom.

Prije početka procesa odzračivanja najprije potpuno otvorite radijatore na najvišu razinu. Ako ste vlasnik kuće, dodatno isključite i cirkulacijsku crpku, ako je moguće. Nakon toga pričekajte oko 30 minuta, kako bi se svi mjehurići zraka mogli sakupiti u radijatorima.

Odzračivanje radijatora

  1. Postavite krpu ispod radijatora, kako bi upila vodu koja može poteći iz radijatora. Ili zavežite krpu direktno oko ventila.  
  2. Postavite ključ na ventil za odzraku i postavite pripremljenu posudu ispod ventila. Otvorite s ključićem polako ventil, ali ne kompletno. Najčešće je dovoljno samo na pola kruga otvoriti ili manje kada zrak počne istjecati. PAŽNJA: Izlazeći zrak može biti vreli, držite sigurnosni razmak.
  3. Kada se istjecanje zraka stiša i na kraju počne istjecati voda radijator je odzračen i možete ventil ponovno zatvoriti.

Ako ste ugasili cirkulacijsku crpku, nemojte zaboraviti ponovno ju uključiti i provjerite da li je tlak u krugu grijanja i dalje dostatan.  

Možda bude potrebno proces odzračivanja ponoviti više puta.