Savjet eksperta

Zašto moram nadopuniti sustav grijanja vodom?

Slika: ©Zvone / Shutterstock.com

Da bi toplina iz kotlovnice ili pomoćnog prostora došla do svih prostorija, instalacija grijanja treba određeni tlak u sustavu (kolokvijalno poznat kao tlak grijanja). Prenizak tlak može imati negativan utjecaj na ogrjevni učin. Moguće posljedice su hladne grijaće površine i neugodni zvukovi tijekom grijanja. Na kraju, ali ne manje važno, ako je tlak sustava prenizak, proizvođač topline više ne radi optimalno i stoga uzrokuje nepotrebne troškove grijanja. Iz tog je razloga važno ponovno napuniti grijanje vodom ako je tlak instalacije prenizak.

 

Kakvu ulogu ima tlak vode u grijanju?

Da biste zagrijali prostorije na ugodnu temperaturu čak i usred zime, potreban vam je proizvođač topline. Time se ogrjevna voda dovodi do potrebne temperature polaznog voda prije nego što se transportira u prostorije. Crpka grijanja odgovorna je za transport od proizvođača topline (obično na donjem katu) do radijatora (obično na gornjim katovima). Mora stvoriti određeni tlak da bi ogrjevna voda mogla premostiti ovu razliku u visini. Jedinica koja se za to upotrebljava naziva se bar. Jedan bar približno odgovara tlaku zraka na zemljinoj površini. Osim razlike u visini, dolazi do pada tlaka u samim cijevima, armaturama i grijaćim površinama koje također treba nadoknaditi.

 

Zašto u instalaciji grijanja uopće pada tlak sustava?

Krug grijanja je teoretski zatvoreni sustav. U praksi, zrak još uvijek prodire u cijevi grijanja na različite načine i stvaraju se mjehurići. Mjehurići zraka smanjuju ogrjevni učin i također uzrokuju neugodne zvukove. Da bi se oni uklonili, radijatore je potrebno svako malo odzračiti. Međutim pritom uvijek izlazi nešto vode za grijanje. To znači da sa svakim procesom odzračivanja instalacija gubi vodu, što smanjuje tlak sustava. Zbog toga grijanje treba povremeno napuniti vodom. Drugi mogući razlozi za pad tlaka u instalacijama grijanja su premali sigurnosni ventil (prilično rijetko), pogrešna ili neispravna membranska ekspanzijska posuda (MAG) ili druga propuštanja. 

Iskustvo je pokazalo da je najčešći uzrok, uz propuštanje, taj što ulazni tlak ekspanzijske posude više nije ispravan (to se provjerava i ispravlja tijekom održavanja) ili je membrana neispravna, a MAG je pun vode.

© panthermedia.net

Kako izračunati optimalni tlak sustava?

Uvijek je individualno koliki je tlak sustava ili s koliko bara treba napuniti grijanje. Međutim, formula potrebna za to relativno je jednostavna: za određivanje optimalnog tlaka sustava, razlika u visini između proizvođača topline i najvišeg radijatora mora se pomnožiti s 0,1. Rezultatu se dodaje dodatnih 0,5 bara da bi se kompenzirali svi padovi tlaka.

Formula

Tlak sustava = razlika u visini (metri) x 0,1 (bez jedinice) + 0,5 (bar)

Jedan primjer

Razlika u visini između proizvođača topline i najvišeg radijatora iznosi 10 metara. U skladu s tim, minimalni tlak sustava trebao bi biti 1,0 bar (10 x 0,1). Zajedno s vrijednošću tolerancije od 0,5 bara, to rezultira tlakom sustava od 1,5 bara.

Nadopuna ogrjevne vode u 5 koraka

Ako želite nadopuniti ogrjevnu vodu i tako povećati tlak instalacije, najbolje je da to prepustite stručnjaku. Ako se ne izvede ispravno, postoji opasnost od oštećenja instalacije grijanja zbog onečišćene vode. S druge strane, stručni partner tvrtke Viessmann točno zna na što treba obratiti pozornost pri punjenju. Treba uzeti obzir sljedeće točke:

  • Voda mora biti bistra i bez naslaga te ispunjavati zahtjeve smjernice VDI 2035
  • Također se treba pridržavati zahtjeva Odredbe o pitkoj vodi
  • Ni pod kojim uvjetima ogrjevna voda ne smije ući u krug pitke vode pri punjenju
     

Sljedeća uputa za dopunjavanje ogrjevne vode namijenjena je vlasnicima instalacije koji su već nekoliko puta izvršili ovaj posao.

  1. Isključite cirkulacijsku crpku i potpuno otvorite sve termostatske ventile. Sada možete odzračiti sve radijatore. Za objekte s više katova najbolje je početi odozdo.
  2. Provjerite tlak vode – ili na upravljačkoj ploči vašeg proizvođača topline ili na manometru. Potonji obično ima oznake koje u boji naglašavaju idealan tlak sustava.
  3. Napunite pripadajuću cijev za vodu vodom dok se ne prelije. Sada spojite instalaciju grijanja na priključak vode. Upotrijebite posebne armature za punjenje tvrtke Viessmann da biste osigurali da ogrjevna voda ne dospije u krug pitke vode.
  4. Sada otvorite oba ventila i dopunjavajte ogrjevnu vodu dok se ne postigne idealni tlak sustava. Koristite gornju formulu za izračun tlaka instalacije.
  5. Ako upravljačka ploča ili manometar pokazuju željenu vrijednost, možete zavrnuti ventile i zatvoriti slavinu. Da biste bili sigurni da nije ušao zrak, možete ponovno odzračiti radijatore.

Važno: tlak instalacije treba ostati konstantan nakon punjenja i ne smije biti manji od 1,3 bara. Ako je to slučaj, posao je bio uspješan. Ako tlak stalno pada, možda je u pitanju tehnička pogreška. U tom slučaju kontaktirajte svog pouzdanog stručnjaka za grijanje.

Koliko često treba nadopuniti ogrjevnu vodu?

Mora se odlučiti za svaki pojedinačni slučaj koliko često treba puniti grijanje vodom. Osim stanja same instalacije grijanja, ulogu igraju i drugi čimbenici poput čestog odzračivanja ili tehničkih komponenti poput ekspanzijske posude. Tijekom sezone grijanja preporučljivo je redovito kontrolirati tlak grijanja.

Sklopite ugovor o održavanju i opustite se

Bilo da dolijevate vodu za grijanje ili provjeravate sigurnosne uređaje – u mnogim slučajevima vrijedi sklopiti ugovor o održavanju s lokalnim distributerom. Stručnjak za instalacije grijanja tada će dolaziti u redovitim intervalima i osigurati da instalacija nastavi ispravno raditi. Po potrebi će podesiti tlak sustava na idealnu vrijednost.