Savjet eksperta

Savjeti za uštedu energije

Zatražite savjetovanje

Hidrauličko usklađenje

Neutralne studije potvrđuju: hidrauličko usklađenje grijanja povećava energetsku učinkovitost do 15 posto. Osim toga, hidrauličko usklađenje propisano je Uredbom o sustavima grijanja DIN 4701 i VOB-om (Pravilnik o građevinskih poslova i ugovorima za građevinske poslove).

Grijanje / Odzračivanje radijatora i drugi savjeti profesionalaca za uštedu

Ovako možete jednostavno i uz male troškove smanjiti svoje troškove za grijanje.

Kad grijanje počne "žuboriti" znači da toplina u radijatoru nije ravnomjerno raspodijeljena, voda više ne cirkulira kako treba pa se radijator mora odzračiti.

Nepropusne reške na prozorima i vratima su neizostavno potrebne za štedljiv rad grijanja. Iz tog razloga, prije sezone grijanja treba provjeriti brtve i zamijeniti ih, ukoliko je to potrebno.

Izolirati cijevi grijanja je jednostavno i uz prihvatljiv utrošak vremena i male troškove možete uštedjeti.

Redovito treba provjeriti funkcioniranje termostata, jer termostat koji se teško može koristiti ili se "zapekao" smanjuje snagu grijanja.

Štedljivije grijati = smanjiti troškove grijanja

Ako sobnu temperaturu smanjite za 1 °C, umanjit ćete troškove grijanja za cca. 6 %.  Najbolje da temperaturu noću smanjite za cca 5 °C. Grijanje možete smanjiti već dva sata prije odlaska na spavanje.

Ako ispred radijatora vise zavjese ili stoji namještaj, to sprječava cirkulaciju topline u prostoru. Grijanje u tom slučaju ne može razviti svoje puno djelovanje i mora se jače zagrijati. A to povećava troškove za grijanje.

Kod prozračivanja prozore nakratko (cca. 5 minuta) treba otvoriti u potpunosti, umjesto da ih se dugo drži na "kipu". Tako otvoreni prozori dopuštaju da uđe samo malo svježeg zraka, ali puštaju puno topline vani.

Dok prozračujete, isključite grijanje.

Pazite da su prozori / vrata dobro zabrtvljeni budući da u protivnom izlazi puno topline.

Zavjese, rolete i grilje bi se noću trebale zatvoriti jer se tako sprječava brzi gubitak topline te ulazak hladnoće i propuha.

soba za igranje, radna soba i dnevni boravak 20–22 °C, kuhinja i spavaća soba cca. 18 °C, hodnik 15 °C

Štedljiva potrošnja vode = smanjenje troškova za grijanje

Upotreba štedljive "tipke" na vodokotliću smanjuje potrošnju vode. Konvencionalni vodokotlić troši tri puta više vode od vodokotlića s tipkom za štednju (1x ispiranje potrošnja od cca. 9 litara).

Slavine koje kapaju odmah biste trebali popraviti, jer u protivnom dolazi do jako velike potrošnje vode.

Preporučljiva je upotreba štedljivih glava za tuširenje i armatura.

Kupka u punoj kadi povećava potrošnju vode i energije tri puta.

Kod pranja zubi treba koristiti šalicu i slavinu zatvoriti tijekom pranja.

Štedite vodu kada perete rublje

Perilicu rublja treba uvijek napuniti do kraja, izbjegavati predpranja i prati na 60 °C umjesto na 90 °C. Predpranje je potrebno samo ako je rublje jako zaprljano.

Koristite programe za uštedu energije, ako vaša perilica za rublje ili posuđe ima tu opciju.

Sušilica rublja ima dvostruku potrošnju energije od perilice rublja pri istoj količini rublja. Stoga, ako je moguće, rublje treba sušiti u prostoriji za sušenje ili na svježem zraku.

Redovito i stručno održavanje osigurava besprijekoran rad grijanja
 

Redovito održavanje produljuje vijek trajanja vašeg grijanja te osigurava siguran i besprijekoran rad. Samo se tako korištena energija može koristiti učinkovito i uz male emisije štetnih tvari. Tako se čuva okoliš i štede troškovi za grijanje - uz konstantan komfor grijanja i tople vode.

Kotao, plamenik i regulacija tvore sličan sustav kao npr. motor automobila. Kada bi vaš automobil imao ista vremena rada kao vaš kotao, prelazio bi godišnje 100 000 kilometara. A za svakog vlasnika automobila je samo posebi razumljivo da automobil u redovitim razmacima odveze na servis. Vaše grijanje bi se stoga, slično kao i vaš automobil, trebalo servisirati najmanje jednom godišnje.

Više od pet milijuna grijanja u Njemačkoj se uopće ne servisira, odnosno samo u slučaju da nešto ne radi kako treba. No, redovito servisiranje je jedna od obveza operatora sustava za grijanje i pripremu tople vode (§ 11. st. 3. EnEV).

Pregled prednosti redovitog održavanja

  • Veći stupanj djelovanja i produljeni vijek trajanja grijanja u povezanosti s većom sigurnosti rada
  • Ušteda troškova grijanja i pošteda resursa uslijed učinkovitog korištenja energije (stručnjaci navode da potencijal za uštedu iznosi otprilike 5 do 7 %)
  • Konstantno visok komfor grijanja i tople vode
  • Proizvodnja energije uz smanjenu emisiju CO2 kroz štedljivi i ekološki rad

Za održavanje je potrebno stručno znanje - to znači redovito održavanje je kod vašeg stručnog instalatera grijanja u najboljim rukama, jer profesionalac za servis će standardno i stručno sve komponente sustava pregledati glede onečišćenja ili istrošenosti. To obuhvaća i kontrolu funkcija relevantnih za sigurnost kao i regulacijskih funkcija.

Preporučuje se godišnji pregled sustava na temelju ugovora o održavanju, jer to u konačnici pomaže u uštedi troškova, ne samo zbog boljeg stupnja djelovanja nego i zbog toga što ispad rada grijanja operatora sustava obično više košta od preventivnog održavanja.

Opsežne informacije i stručno savjetovanje dobit ćete kod svog stručnog Viessmann partnera u vašoj blizini.