Savjet eksperta

Uljni kondenzacijski kotao – moderna tehnika grijanja visoke učinkovitosti

Zatražite savjetovanje

Sustavi grijanja na ulje i dalje su među najčešće upotrijebljenim sustavima grijanja. To nije čudno jer je gorivo energetski bogato, a sustav se smatra sigurnim. Međutim, trenutačno u Njemačkoj postoji preko dva milijuna instalacija grijanja starijih od 25 godina. Oni svakako još uvijek pouzdano osiguravaju ogrjevnu toplinu i toplu vodu. Ipak, obično rade sa zastarjelom tehnologijom grijanja i stoga su manje učinkoviti i opterećuju okoliš. Odmak od iskušane i provjerene tehnike grijanja na ulje nije prijeko potreban. Ako se vlasnici kuća odluče kupiti uljni kondenzacijski kotao tvrtke Viessmann, aktivno doprinose očuvanju resursa i uštedi energije. Zbog visoke učinkovitosti, upotrijebljeno lož ulje učinkovitije se pretvara u toplinu.

Uljni kondenzacijski kotlovi tvrtke Viessmann već imaju ugrađeno rješenje za budućnost. Moguć je i rad s obnovljivim izvorima energije. Na ovaj način vlasnici uljnog kondenzacijskog kotla dodatno doprinose zaštiti klime i okoliša. Tvrtka Viessmann ima odgovarajući uljni kondenzacijski kotao za svaku potrebu za grijanjem. Osim kotlova za obiteljske kuće i zgrade, asortiman uključuje i kotlove za poslovne i komunalne objekte s većim toplinskim zahtjevima.

Ovako radi zagrijavanje ulja kondenzacijskom tehnikom

Izgaranjem lož ulja osim topline nastaju i vrući dimni plinovi koji se kod starijih kotlova odvode kroz dimnjak prema van. Toplina skrivena u dimnim plinovima ostaje neiskorištena. Kondenzacijski kotlovi na ulje tvrtke Viessmann upotrebljavaju takozvanu latentnu „toplinu kondenzacije”. Ona se oslobađa kada se dimni plinovi ohlade i nastala vruća vodena para kondenzira. Na taj se način do 98 posto energije sadržane u lož ulju pretvara u toplinu. Detaljni opisi ovog procesa također se mogu naći u odjeljku Način rada uljne kondenzacijske tehnike i u sljedećem videu. 

Značajke uljnog kondenzacijskog kotla Vitoladens

Uljni kondenzacijski kotlovi tvrtke Viessmann iz serije Vitoladens osvajaju naprednom tehnologijom. To osigurava visoku učinkovitost i dug vijek trajanja.  

Inox-Radial izmjenjivač topline omogućuje visoku učinkovitost

Kao što je prije spomenuto, kondenzacijska tehnika također iskorištava toplinu skrivenu u dimnim plinovima. Tijekom izgaranja nastaje para koja se u tu svrhu provodi kroz visokolegirani i gotovo neuništivi izmjenjivač topline Inox-Radial tvrtke Viessmann od nehrđajućeg plemenitog čelika. Time dolazi do kondenzacije pare. Oslobađa se toplinska energija koja se također dovodi u sustav grijanja. Izmjenjivač topline spojen je izravno na biferalne kombinirane ogrjevne površine, što omogućuje upotrebu energije gotovo bez gubitaka.

Uljni plamenik s plavim plamenom Vitoflame 300 u svim uređajima Vitoladens tvrtke Viessmann

Srce svakog sustava grijanja na ulje je plamenik. Plavi plamenik Vitoflame upotrebljava se u uređajima Vitoladens 300-C i 300-T. Posebnost plavog plamenika je da se dio dimnih plinova vraća natrag u korijen plamena plamenika. Stručnjaci to nazivaju unutarnjom recirkulacijom – povratnim vođenjem ohlađenih ogrjevnih plinova. U osnovi, plinovi uljne magle ovdje se stvaraju prije stvarnog izgaranja. To znači da uređaj radi posebno čisto, s vrlo niskim udjelom ugljičnog monoksida i dušikovog oksida u ispušnim plinovima. To poboljšava izgaranje ulja i smanjuje stvaranje čađe i dodatne emisije štetnih tvari. 

Vitoladens 300-C nije opremljen samo dvostupanjskim, već i modulacijskim plamenikom. To znači da klizno prilagođava učin potrebi. Time se često paljenje i gašenje plamenika (tzv. taktiranje) smanjuje na minimum što smanjuje trošenje pojedinih komponenti u kotlu.

Usporedba proizvoda iz asortimana Vitoladens

Vitoladens 300-C i Vitoladens 300-T mogu se fleksibilno upotrijebiti. Sljedeća tablica prikazuje posebne značajke ovih modela:

Kriteriji

Vitoladens 300-C

Vitoladens 300-T

Područje učina

10,3 do 28,9 kW (3 razine učina)

35,4 do 53,7 kW

Područje upotrebe

Modernizacija i novogradnja obiteljskih i dvojnih kuća

Modernizacija i novogradnja obiteljskih kuća i zgrada te malih gospodarskih pogona

Normni stupanj iskorištenja

do 98 %

do 97 %

Ušteda do 35 posto energije i druge pogodnosti

Vitoladens 300-C- uljni kondenzacijski kotao pored spremnika Vitocell 100-W

Pravovremenom zamjenom tehnički zastarjelog sustava grijanja visokoučinkovitim sustavom grijanja na lož ulje s kondenzacijskom tehnikom i kombiniranjem sa solarnom tehnikom krajnji korisnici mogu uštedjeti i do 35 posto energije. Matematički bi to bilo deset posto ukupne njemačke potrošnje energije uz istovremeno smanjenje emisije CO₂ za 54 milijuna tona godišnje.

Osim kondenzacijske tehnike, proizvodi Vitoladens tvrtke Viessmann imaju brojne druge sličnosti. Ističu se visokom pouzdanošću i dugotrajnim korištenjem. Osim toga, svi proizvodi iz ove serije imaju mogućnost upotrebe s mješavinom bioulja (niskosumporno lož ulje EL s dodatkom do deset posto organskih komponenti). To znači da su uljni kondenzacijski kotlovi Vitoladens također idealno opremljeni za buduće standarde.

Besplatna energija iz okoline još uvijek se ne upotrebljava dovoljno kao podrška grijanju i za zagrijavanje pitke vode. Pritom je tehnologija više nego iskušana i posljednjih je godina postala povoljna. Uz to, nabavu obnovljivih proizvođača topline država podupire subvencijama. Danas bi se svaki novi uljni kondenzacijski kotao također trebao kombinirati sa solarnim kolektorima s ciljem upotrebe besplatne sunčeve energije i s toplinskom crpkom za PTV. Ona preuzima pripremu potrošne tople vode. To znači da se upotreba resursa može značajno smanjiti, a električna energija za toplinsku crpku može se proizvoditi izravno putem fotonapona. Uljni kondenzacijski kotlovi tvrtke Viessmann već su dizajnirani za kombiniranje s energijom iz okoliša i solarnom energijom.

Asortiman solarnih kolektora

Viessmann načelno nudi 10-godišnje jamstvo za izmjenjivače topline u uljnim kondenzacijskim kotlovima. Za to je potrebno sklapanje ugovora o održavanju sa specijaliziranim partnerom tvrtke Viessmann i time obavljanje redovitih radova održavanja kao i potpuni dokaz o propisanim radovima u tom kontekstu.

Osim toga, tvrtka Viessmann nudi besplatno petogodišnje jamstvo za sve uređaje Vitoladens 300-C kupljene od 1. travnja 2019. nadalje. Ovdje je uvjet da je specijalizirana tvrtka za grijanje ili korisnik instalacije registrirao novi kotao online u prvih šest mjeseci nakon izdavanja računa.

Saznajte više o jamstvu tvrtke Viessmann

Uz besplatnu aplikaciju ViCare možete jednostavno upravljati svojim novim uljnim kondenzacijskim kotlom online putem aplikacije, čak i sa svog odredišta za odmor ili radnog mjesta. Sve što je potrebno za ovu digitalnu jednostavnost upotrebe je internetsko sučelje Vitoconnect, koje će na zahtjev postaviti vaš stručnjak za instalacije grijanja tijekom nove instalacije.

Više o aplikaciji ViCare

Povežite svoj novi uljni kondenzacijski kotao na internet putem sučelja Vitoconnect i dobit ćete produženo petogodišnje jamstvo. Osim povećane pogonske sigurnosti, aplikacija ViCare omogućuje jednostavno i praktično upravljanje uljnim kondenzacijskim kotlom – bežično i sigurno putem interneta.

*Preduvjeti za produljeno jamstvo

  • Provjerena i sigurna tehnologija nudi visoku razinu sigurnosti opskrbe.
  • Do 98 posto energije sadržane u lož ulju pretvara se u iskoristivu toplinu. 
  • Optimalna upotreba goriva smanjuje emisije štetnih tvari.
  • Ekološki otisak može se dodatno smanjiti dodavanjem organskog ulja. 
  • Moguća je kombinacija sa sustavima ekološkog grijanja kao što su toplinske crpke i solarne instalacije.
  • U kombinaciji sa sustavima grijanja na obnovljivu energiju, one su prihvatljive za financiranje.
  • Upravljanje putem aplikacije omogućuje visoku razinu udobnosti korisnika.
  • Pod određenim uvjetima jamstvene usluge mogu se produžiti.

Spremnici lož ulja Vitoset za vaš novi uljni kondenzacijski kotao

Kompletan sustav kondenzacijskog kotla na lož ulje uključuje i ekonomično, prostorno štedljivo i jednostavno skladištenje lož ulja. Za novogradnje, proširenja ili renoviranja, spremnik za lož ulje iz asortimana Vitoset uvijek je sigurno rješenje za uljni kondenzacijski kotao – u obiteljskoj kući ili stambenoj zgradi kao i za stambene komplekse, poslovne zgrade ili komunalne projekte.

Na program spremnika lož ulja