Savjet eksperta

Ventilacijski uređaj – komfor i zaštita građevinske strukture

Zatražite savjetovanje
Slika: © Suriya KK / Shutterstock.com

Ventilacijski uređaj prvenstveno služi potrebnoj izmjeni zraka u stambenim prostorima. To je potrebno iz različitih razloga: s jedne strane, kvaliteta zraka treba se održavati u svakom trenutku, a s druge strane, želi se povećati komfor. U konačnici, kvaliteta zraka je i pokazatelj kvalitete života. Osim zdravstvenog aspekta, ventilacija ima još jednu važnu svrhu. U svakodnevnom životu u zgradama na različite načine nastaje vlaga. Ona se mora isušiti da bi se spriječilo oštećenje vlagom i stvaranje plijesni.

Način rada ventilacije stambenog prostora

Stručnjaci prvenstveno razlikuju prirodnu i mehaničku ili kontroliranu ventilaciju životnog prostora (KV). Provjetravanje pomoću prozora jedan je od najpoznatijih i najstarijih oblika prirodnih ili slobodnih tehnika provjetravanja. Tu je i ventilacija putem fuga, ventilacija putem krovnih priključaka i ventilacija putem okna. Proces ventilacije omogućen je prirodnim silama kao što su razlike u tlaku unutarnjeg i vanjskog zraka, toplinski uzgon i, ne manje važno, vjetar. Međutim, u mnogim zgradama tehnika prirodne ventilacije nije dovoljna da osigura zaštitu od vlage.

Tada se upotrebljava tehnika mehaničke ventilacije koja radi neovisno o vanjskim utjecajima i korisnicima. U ovom kontekstu valja objasniti četiri pojma koja igraju važnu ulogu u funkciji:

  • Vanjski zrak: odnosi se na svježi vanjski zrak koji struji ili se usisava u uređaj.
  • Dovodni zrak: nakon što vanjski zrak prostruji kroz uređaj, on se prenosi u prostorije, što se naziva dovodnim zrakom.
  • Odvodni zrak: označava količinu zraka koja se nalazi u prostoriji i koja struji prema uređaju ili se aktivno usisava tijekom procesa ventilacije.
  • Izlazni zrak: čim odvodni zrak prostruji kroz ventilacijski uređaj i izađe van, naziva se izlazni zrak.

Kada je riječ o kontroliranoj ventilaciji životnog prostora, općenito se razlikuju centralizirani i decentralizirani sustavi. Ovisno o području primjene, oba sustava imaju svoje prednosti. Oba mogu povratiti toplinu i time značajno smanjiti potrebu za toplinom ventilacije. Temeljna razlika između ventilacijskih sustava leži u njihovom ustroju. Koji je ventilacijski sustav najprikladniji za koju zgradu saznat ćete uz stručne savjete. 

Kako funkcionira centralni ventilacijski uređaj?

Kod centralnog sustava za ventilaciju prostora jedan uređaj opskrbljuje prostorije svježim zrakom. U tu se svrhu u zid ili strop ugrađuje centralni ventilacijski uređaj. Ventilacija se odvija putem povezanog sustava za distribuciju zraka koji je obično skriven u podnoj ili stropnoj konstrukciji. U najjednostavnijoj vrsti izvedbe takav ventilacijski uređaj ima samo ispušni sustav koji iskorišteni zrak odvodi prema van. Svježi zrak ulazi u kuću samo pasivno kroz nepropusni ovoj zgrade, proreze na vratima, spojeve prozora ili vanjske ventilacijske otvore.

Alternativno, s jedne strane dovodni zrak dolazi do dovodnih prostorija (dnevni boravak, dječja soba ili spavaća soba), a s druge se strane odvodni zrak odvodi iz odvodnih prostorija (kuhinja, kupaonica ili WC). Centralni sustavi uglavnom se upotrebljavaju u novogradnjama jer je potrebno više ulaganja tijekom projektiranja. Ipak, mogu se upotrijebiti i u starijoj gradnji. Tijekom projekta modernizacije, primjerice, instalacija se može smjestiti u spušteni strop.  

Kako funkcionira decentralni ventilacijski uređaj?

Za razliku od centralne instalacije, ni jedan uređaj ne opskrbljuje cijelu stambenu jedinicu. Umjesto toga, upotrebljava se nekoliko ventilacijskih uređaja za opskrbu pojedinih prostorija svježim zrakom. Uređaji se obično ugrađuju izravno u vanjski zid prostorija koje se napajaju. Nije potrebno polagati cijevi za zrak. Decentralizirani sustavi stoga su posebno prikladni za projekte modernizacije jer zahtijevaju samo bušenje jezgre u vanjskom zidu i dovod struje. Decentralna ventilacija prostora može se instalirati i u novogradnju. Ova je opcija posebno zanimljiva za stambene zgrade (samo određene prostorije) ili u iznajmljenim stanovima u sklopu obiteljske kuće.  

Ovisno o vrsti izvedbe, razlikuje se kontinuirani pogon i protutaktni pogon. Ventilacijski uređaj s protutaktnim pogonom radi naizmjence u načinu rada odvodnog zraka ili dovodnog zraka. Za montažu takvog sustava potrebna su dva uređaja s dva zidna otvora. Oba uređaja odgovaraju putem zajedničkog upravljača. U instalacijama s kontinuiranim radom, oba zračna toka prolaze kroz jedan uređaj bez prekida. Za ugradnju takve instalacije potreban je samo proboj zida ili bušenje jezgre.

Detaljne informacije o razlikama i sličnostima između centralizirane i decentralizirane tehnologije ventilacije možete pronaći u odjeljku Usporedba centralizirane i decentralizirane ventilacije stambenog prostora.

Sustav za ventilaciju prostora s iskorištavanjem otpadne topline  

Iskorištavanje otpadne topline posebna je tehnologija za kontroliranu ventilaciju životnog prostora. Bilo u centraliziranom ili decentraliziranom sustavu: ugrađeni izmjenjivač topline uklanja toplinu iz već zagrijanog odvodnog zraka i prenosi je na, obično hladniji, vanjski zrak koji struji izvana. Vanjski zrak mora se manje zagrijavati, što znači da su toplinske potrebe ventilacije zgrade značajno smanjene. 

Središnji dio ventilacijskog uređaja s iskorištavanjem otpadne topline je izmjenjivač topline. Križni protustrujni izmjenjivači topline upotrebljava se u centralnim ventilacijskim jedinicama tvrtke Viessmann. Oni su konstruirani na takav način da odvodni i dovodni zrak teku jedan pokraj drugoga – odvojeni jedan od drugog velikim brojem polimernih slojeva. Dva volumna protoka zraka se ne miješaju i prenosi se samo toplina. Za mnoge vlasnike kuća koji žele kupiti centralnu ventilaciju stambenog prostora, ova je funkcija vrlo važna.

Entalpijski izmjenjivač topline je križni protustrujni izmjenjivač topline koji osim topline može povratiti i vlagu iz odvodnog zraka. To se radi pomoću polupropusne membrane. Ova membrana propušta samo vlagu i toplinu, ali zadržava mirise i prljavštinu. Korištenje entalpijskog izmjenjivača topline posebno je korisno zimi, jer je vanjski zrak relativno suh.

Koje su prednosti kontrolirane ventilacije stambenog prostora?

Bez obzira na građevinske propise za stambene prostore propisane Zakonom o energetici u zgradarstvu, prednosti ventilacije stambenih prostora su brojne.

Da bi se osigurala konstantno visoka kvaliteta zraka, sav zrak u svim prostorijama mora se zamijeniti svaka dva do tri sata. Kao što je već spomenuto, to se više ne može prirodno dogoditi u novogradnjama i moderniziranim zgradama zbog gustog ovoja zgrade. Ventilacija putem prozora ne može osigurati potrebnu izmjenu zraka, osobito kada su korisnici prostora odsutni. Mehanička ventilacija stambenog prostora, s druge strane, može opskrbiti prostorije dovoljnom količinom svježeg zraka u bilo koje doba dana bez obzira na prisutnost korisnika prostora.

Klasično provjetravanje putem prozora smatra se neučinkovitim, pogotovo kada se nepravilno upotrebljava. Mnogi ljudi ostavljaju prozore nagnute, vjerujući da toplina neće izlaziti iz sobe. To međutim nije istina. Topli zrak u sobi nekontrolirano odlazi kroz prozor. To rezultira većim troškovima grijanja. Kontrolirano provjetravanje stambenog prostora s iskorištavanjem otpadne topline daje onoliko svježeg zraka koliko je potrebno, a također vraća dragocjenu energiju za grijanje.

Podcijenjena opasnost od nepravilnog provjetravanja stambenog prostora odnosi se na nedostatak uklanjanja vlage. Tijekom jednog dana nekoliko litara vode ispusti se u zrak u prostoriji u obliku vodene pare. U četveročlanom kućanstvu kuhanjem, tuširanjem, sušenjem rublja ili zalijevanjem cvijeća dnevno se proizvede do 15 litara. To uzrokuje povećanje relativne vlažnosti zraka. Ako se ne ukloni, vlaga može kondenzirati na zidnim površinama i dovesti do stvaranja plijesni, a u najgorem slučaju do oštećenja građevinske konstrukcije. Kontrolirana ventilacija stambenog prostora uklanja vlagu neovisno o korisnicima i time osigurava zaštitu građevne konstrukcije i očuvanje vrijednosti nekretnine.

Grafički prikaz pokazuje štednjak, tuš, perilicu rublja i biljku kao ilustraciju kako i koliko se stvara vodene pare koju ventilacijski sustav mora ukloniti.

Druge prednosti ventilacije uključuju činjenicu da su filtri ugrađeni u ventilacijske uređaje. Oni s jedne strane štite od onečišćenja, a s druge strane filtriraju čestice iz vanjskog zraka i tako štite stanare. Za alergičare su dostupni filtri peludi.

Sustav dovodnog i odvodnog zraka dovodi svježi vanjski zrak u prostorije dovodnog zraka i istovremeno odvodi iskorišteni zrak iz prostorija odvodnog zraka. Osim stalne izmjene zraka, neugodni mirisi iz odvodnih prostorija ne dopiru do stambenih područja.

Jedna od daljnjih prednosti kontrolirane ventilacije prostora posebno dolazi do izražaja u stanovima koji se nalaze uz prometnu ulicu te su zbog toga jako opterećeni bukom i prljavštinom. Ako prozori ostanu zatvoreni, razina buke opada. Vanjski zrak ulazi u prostorije očišćen kroz filtre.

Za prirodnu ventilaciju prozori moraju ostati otvoreni. Čak i ako su samo nagnuti, znatno je veći rizik od provale. Sa sustavom ventilacije stambenog prostora ovaj je rizik značajno smanjen. Prozori mogu ostati zatvoreni. Pravilno instaliran i reguliran ventilacijski uređaj također izbjegava propuh.

Često postavljana pitanja o kontroliranom sustavu za ventilaciju prostora

Za vas smo sakupili najčešće postavljana pitanja i odgovore na ovu temu u našem vodiču za ventilaciju stambenog prostora.

Zakon o energiji u zgradarstvu ne zabranjuje prirodnu ventilaciju poput ventilacije putem prozora. U praksi, međutim, upotreba ventilacijskih sustava pokazuje da ručna ventilacija više nije potrebna. Ako želite s vremena na vrijeme osjetiti svježi povjetarac, možete otvoriti prozore u bilo kojem trenutku.

Ovisno o tome gdje je ventilacijski uređaj instaliran i gdje su postavljeni otvori za zrak, može doći do buke u ventilacijskim uređajima. Buka se međutim značajno smanjuje pravilnim projektiranjem i podešavanjem sustava za ventilaciju prostora. Ugrađene komponente koje optimiziraju strujanje i zvuk također to osiguravaju. Dostupni su i prigušivači zvuka koji se mogu ugraditi u pojedinačne zračne kanale. Centralna ventilacija stambenog prostora obično je nešto tiša od decentraliziranog sustava. To je ipak ne čini automatski boljom.  

Budući da vanjski zrak nije bez prašine i nečistoća, svi ventilacijski sustavi tvrtke Viessmann imaju ugrađene filtre za vanjski zrak. Ovisno o području primjene, upotrebljavaju se filtri različitih klasifikacija. U pravilu su to ili grubi ili fini filtri. Potonji se također nazivaju filteri peludi. Da bi se zaštitio sustav distribucije zraka na strani odvodnog zraka, u ventile u kupaonici, kuhinji i WC-u ugrađuju se tzv. filtri odvodnog zraka. Oni pouzdano sprečavaju ulazak naslaga prljavštine u ventilacijsku jedinicu i sustav distribucije zraka. Ventilacijski uređaji imaju indikator promjene filtera koji pokazuje kada je potrebna promjena filtera. Ako je potrebno, sustav za distribuciju zraka također se može očistiti. 

U energetski učinkovitu kuću svježi zrak gotovo i ne ulazi pasivno. Ventilacijski uređaji projektirani su tako da u zgradu trajno dovode onoliko zraka koliko je potrebno. Zato ventilacijski uređaj treba raditi 24 sata dnevno. Ako su stanari odsutni, sustav može raditi i na smanjenom stupnju.

Preuzimanja i poveznice za ventilaciju stambenog prostora tvrtke Viessmann

U donjoj brošuri pronaći ćete sve što trebate znati o sustavu za ventilaciju prostora. Saznajte više o posebnostima i opsegu funkcija centralnih i decentraliziranih sustava za ventilaciju prostora. Na zadnjim stranicama pronaći ćete tehničke podatke pojedinih uređaja sažete jasno i razumljivo.