Savjet eksperta

Spremnik PTV-a za svaku potrebu

Zatražite savjetovanje

Bilo za jutarnje tuširanje ili za opuštajuće kupanje tijekom vikenda: za većinu ljudi stalna dostupnost tople vode osnovni je aspekt životne udobnosti. Može se proizvoditi i skladištiti na različite načine. Što se tiče pripreme, u osnovi se razlikuje centralizirana i decentralizirana proizvodnja tople vode. Spremnici PTV-a Viessmann Vitocell skladište centralno pripremljenu toplu vodu kroz duži vremenski period i stavljaju je na raspolaganje po potrebi.

Usporedba centraliziranog i decentralizirane pripreme potrošne tople vode

Za centralnu pripremu tople vode neophodan je postojeći proizvođač topline. On pritom osigurava toplinu za grijanje prostora, a i za zagrijavanje potrebne tople vode. Takav grijač opremljen je spremnikom PTV-a tako da topla voda u svakom trenutku teče iz slavine po želji.

Priprema potrošne tople vode neovisno o proizvođaču topline

Za razliku od centralne pripreme tople vode, decentralizirana varijanta ne zahtijeva povezivanje s proizvođačem topline. Kod protočnog grijača topla se voda zagrijava na željenu temperaturu samo kada je to potrebno. S druge strane, mali spremnici ili spremnici ispod ploče skladište toplu vodu. Oba se obično napajaju električnom energijom i stoga se mogu postaviti vrlo fleksibilno.

Bojler za toplu vodu nudi još jednu mogućnost decentralizirane pripreme potrošne tople vode. Radi se o slabo ili toplinski neizoliranom spremniku koji sam grije vodu i također je skladišti. Zbog loše, dijelom i nepostojeće toplinske izolacije, voda se brzo hladi. Kao rezultat toga, bojler mora zagrijavati vodu uvijek iznova. Bojleri više gotovo i nisu dostupni u ovom obliku jer se njihova tehnologija smatra zastarjelom.

Kupnja odgovarajućeg spremnika PTV-a

Vitoladens 300-C sa spremnikom PTV-a tvrtke Viessmann

Prije nego što kupite bojler za toplu vodu tvrtke Viessmann, trebali biste se informirati o različitim izvedbama. Jer osim veličine, takozvanog dizajna spremnika, drugi čimbenici igraju ulogu ovisno o uvjetima gradnje i potrebi za toplom vodom. Za spremnike PTV-a potreban je i prostor. Da bi se zadovoljile razlike u raspoloživom prostoru, Viessmann nudi položene i susjedne (uz kotao za grijanje) spremnike PTV-a te one montirane kao postolje. Također imate izbor između različitih materijala kao što su plemeniti čelik ili čelik s pocakljenjem Ceraprotect. U sljedećim odjeljcima saznat ćete više o važnim kriterijima za kupnju spremnika PTV-a.

Veličina je ključni čimbenik u pronalaženju odgovarajućeg spremnika. Precizno određivanje pritom ne ovisi samo o broju ukućana, njihovim individualnim navikama potrošnje i stvarnim potrebama za toplom vodom. Važna je i funkcija, dakle osigurava li se samo topla voda ili i pitka voda, kao i opći ogrjevni učin sustava. Ako je potonji prilično nizak, preporučljivo je kupiti nešto veći spremnik. U svakom slučaju potražite savjet o tome od partnera tvrtke Viessmann. On poznaje široku ponudu različitih spremnika PTV-a. Asortiman Vitocell dostupan je s kapacitetom od 130 do 1000 litara. To znači da se kupnja ne isplati samo za primjenu u obiteljskim kućama, već i u stambenim zgradama ili drugim zgradama gdje su potrebe za toplom vodom visoke. Ovo također uključuje komercijalne ili komunalne jedinice.

Da bi se izbjegli nepotrebno dugi transportni putovi, spremnici PTV-a postavljaju se u neposrednoj blizini proizvođača topline. Kao što je gore spomenuto, pritom je potrebno razlikovati sljedeće opcije montaže: položena, susjedna i kao postolje. Spremnik tople vode treba odabrati ovisno o raspoloživom prostoru, potrebama za toplom vodom i individualnim potrebama. Tako primjerice uređaj Vitocell 100-W predstavlja savršeno rješenje za relativno male potrebe za toplom vodom u malom prostoru. To je zato što se ovaj model može postaviti ispod zidnog uređaja (npr. ispod plinskog kondenzacijskog kotla Vitodens 300-W) u svrhu uštede prostora te skladišti volumen vode do 150 litara. Sveobuhvatna toplinska izolacija osigurava komforno i ekonomično zagrijavanje pitke vode u cijeloj obiteljskoj kući.

Susjedni modeli spremnika PTV-a su Vitocell 100-L, Vitocell 100-V i Vitocell 300-V. Oni se, kao što im naziv govori, nalaze odmah pored proizvođača topline. Oni su cilindrični, stojeći spremnici PTV-a opremljeni ogrjevnom spiralom. Ona seže duboko do dna spremnika i tako omogućuje zagrijavanje cjelokupnog volumena vode.

Asortiman tvrtke Viessmann uključuje i ležeće spremnike PTV-a: Vitocell 100-H i Vitocell 300-H. Posebno su stabilni tako da se na njih može postaviti odgovarajući proizvođač topline. Omogućuju dovoljno prostora na vrhu, na primjer za kondenzacijski plinski ili uljni kotao.

Ovisno o instalaciji grijanja možete kupiti spremnik PTV-a koji odgovara vašim individualnim prilikama. U principu razlikujemo dvije vrste: monovalentni i bivalentni spremnik PTV-a. Prvi su opremljeni ogrjevnom spiralom, dok bivalentni modeli imaju dvije spirale. To omogućava brzo i jednostavno povezivanje solarane instalacije sa sustavom za zagrijavanje pitke vode. Putem donje ogrjevne spirale solarni kolektori zagrijavaju spremnik PTV-a. Ako solarna energija nije dovoljna za pokrivanje potrebe za toplom vodom, dodatno zagrijavanje se odvija putem gornje ogrjevne spirale. Kroz nju prolazi ogrjevna voda koja se prethodno zagrijala u dodatnom kotlu. Bivalentno rješenje posebno je ekonomično i ekološki prihvatljivo jer se najveći dio pripreme potrošne tople vode odvija putem besplatne sunčeve energije.

U spremnicima PTV-a tvrtke Viessmann pitka voda zagrijava se na indirektan način putem ogrjevne spirale. Postoje i mali spremnici ili protočni grijači koji izravno zagrijavaju vodu. Ako želite kupiti mali spremnik ove vrste, Viessmann nudi električni spremnik tople vode Vitotherm koji zagrijava vodu pomoću struje. Oni zagrijavaju samo onoliko pitke vode koliko je stvarno potrebno i upravo tamo gdje je u tom trenutku potrebno. Kupnja malog spremnika posebno se isplati tamo gdje centralna opskrba toplom vodom nije moguća ili nije potrebna zbog male potrebe.

Ako postoji posebno velika potreba za pitkom vodom, idealan je stojeći spremnik PTV-a Vitocell 100-V. Emajlirani spremnik PTV-a tvrtke Viessmann opcionalno je dostupan u dvije boje i s kapacitetom od 160 do 950 litara. Po potrebi se nekoliko spremnika PTV-a može povezati u bateriju spremnika. Ovisno o modelu, Vitocell 100-V posebno je pogodan za zagrijavanje pitke vode u kombinaciji s toplinskim crpkama ili kondenzacijskim kotlovima. To znači da se može upotrebljavati gotovo univerzalno. 

Spremnici PTV-a tvrtke Viessmann za grijanje mogu se proširiti zasebnim kompletom spremnika PTV-a (Vitotrans 222). U ovoj kombinaciji tvore sustav za punjenje spremnika za zagrijavanje pitke vode. Ovo je osobito korisno kada se vršne performanse kao što su visoke stope oduzimanja (koliko se često oduzimanje vrši) i različita vremena naknadnog zagrijavanja moraju pokriti u kratkom roku. Sustavi grijanja s potrebnim niskim temperaturama povratnog voda poput kondenzacijskog kotla također se preferirano pogone sustavom za punjenje spremnika. S uređajem Vitocell 100-L tvrtka Viessmann nudi odgovarajući spremnik PTV-a za ove i druge primjene. On između ostalog osvaja svojim preciznim punjenjem spremnika čak i s promjenjivim temperaturama polaznog voda kao i jednostavnim pričvršćivanjem zahvaljujući uklonjivoj toplinskoj izolaciji (od 500 litara nadalje).

Odlučite se za najvišu kvalitetu vode i najbolju zaštitu od korozije

Viessmann Vitocal 200-G toplinska crpka rasolina/voda i spremnik PTV-a

Posebno pri skladištenju pitke vode važno je pridržavati se higijenskih standarda. Sukladno tome, spremnici PTV-a tvrtke Viessmann izrađeni su od emajliranog čelika ili plemenitog čelika u skladu s DIN EN 12897. Spremnici PTV-a s pocakljenjem Ceraprotect preuzimaju vodeću poziciju u području emajliranih spremnika. Uređaji Vitocell 300-H i Vitocell 300-V također osvajaju nehrđajućim plemenitim čelikom i ispunjavaju najviše zahtjeve. Ne zahtijevaju premaz, a zahvaljujući svojim kemijskim svojstvima jamče dugogodišnju zaštitu od korozije. Spremnici su dostupni u susjednoj i ležećoj izvedbi. Pri kupnji spremnika PTV-a od plemenitog čelik dobivate desetogodišnju garanciju na propuštanja uzrokovana korozijom.

Savjetovanje pri kupnji

Za dugotrajan, komforan, siguran i ekonomičan rad potrebno je od samog početka optimalno uskladiti sustav grijanja i spremnik PTV-a. Pritom je svejedno hoće li se toplinska crpka, kotao na kruto gorivo, grijanje na ulje ili plin kombinirati sa spremnikom PTV-a ili se traži neko drugo bivalentno rješenje. Neophodno je savjetovanje partnera tvrtke Viessmann. On ne pomaže samo pri izboru uređaja. Također se brine za dimenzioniranje, priključivanje i opcionalno održavanje spremnika PTV-a. Pomoću naše pretrage lokalnih partnera možete pronaći pravu osobu za kontakt u svom području u samo nekoliko koraka.