Savjet eksperta

Split toplinska crpka – optimalna za novogradnju i projekte modernizacije

Zatražite savjetovanje
Split toplinske crpke Vitocal 200-S

Emisija zvuka i potreba za prostorom igraju važnu ulogu kod toplinskih crpki zrak/voda. Split toplinske crpke spadaju među sustave grijanja koji ne samo da uzimaju u obzir oba faktora, već ih i optimalno implementiraju u praksi.

Ustroj i način rada split toplinske crpke

Split toplinske crpke sastoje se od unutarnje i vanjske jedinice, a sve komponente koje mogu uzrokovati buku ugrađene su u vanjsku jedinicu. To uključuje ventilator, isparivač i kompresor.

Unutarnja jedinica stoga je kompaktna i može se vrlo fleksibilno postaviti u kući. Sadržava samo kondenzator, cirkulacijsku crpku te regulacijsku i sigurnosnu tehnologiju. Također je izuzetno tiha, ne samo zahvaljujući rasporedu, već i usklađenim komponentama i dobro promišljenom dizajnu optimiziranom za zvuk.

Proces proizvodnje topline može se ponoviti po želji

Tijekom rada ventilator ugrađen u vanjsku jedinicu aktivno usisava vanjski zrak i predaje ga dalje u isparivač (prijenosnik topline). Rashladno sredstvo cirkulira u njemu i zagrijava se na niskoj temperaturi. Nakon što rashladno sredstvo promijeni svoje fizičko stanje, ono teče kao topla para do kompresora na električni pogon. Time se para komprimira i na taj način podiže svoju temperaturu na željenu razinu.

Zatim se vruća para prenosi preko tankih vodova rashladnog sredstva do kondenzatora koji je ugrađen u unutarnju jedinicu. Tamo vruća para predaje svoju toplinsku energiju sustavu grijanja i postupno se hladi. Budući da je još uvijek pod visokim tlakom, prvo mora proći kroz ekspanzijski ventil koji se vraća u prvobitno stanje. Nakon što je ovaj korak dovršen, proces može započeti iznova.

Shema split toplinske crpke

Split toplinske crpke karakterizira razdvajanje na tihi unutarnji dio i zrakoprovodljivi vanjski dio.

Toplina iz zraka

[1] Vitocal split toplinska crpka zrak/voda, unutarnja jedinica
[2] Vitocal split toplinska crpka zrak/voda, vanjska jedinica
[3] spremnik PTV-a

Prednosti split toplinske crpke

Odlučujuća prednost Viessmann split toplinske crpke je jedva čujan rad. Uređaj je dizajniran na takav način da se duboki šumovi koji se percipiraju kao uznemirujući pomiču na višu frekvenciju. Osim toga, sve split toplinske crpke tvrtke Viessmann imaju noćni način rada u kojem je dodatno smanjena zvučna snaga. Sigurna je za upotrebu u područjima s posebno strogim zakonskim propisima za emisiju buke, kao što su naselja s kućama u nizu ili lječilišta. 

Moguće hlađenje i grijanje

Osim malog potrebnog prostora u zatvorenom i tihog rada, split toplinske crpke pripremljene su za reverzibilni pogon. To vam omogućuje kontrolu sobne temperature na željenu razinu u vrućim ljetnim mjesecima pomoću konvektora ili sustava za površinsko hlađenje. Također su modularno proširivi. To znači da vlasnici sustava ostaju iznimno fleksibilni i mogu instalirati dodatne toplinske crpke ako se njihove potrebe za grijanjem ili hlađenjem povećaju. Ostale prednosti split toplinskih crpki su:

  • Mali troškovi rada zahvaljujući visokoj učinkovitosti na svim pogonskim točkama
  • Regulacija Vitotronic jednostavna za upotrebu s jasnim tekstualnim i grafičkim prikazom
  • Pripremljene za spajanje na solarni sustav
  • Vrlo jednostavna upotreba zahvaljujući daljinskom upravljanju putem aplikacije ViCare i pametnog telefona/tableta
  • Mogući su visoki iznosi financiranja

Bilo kao čisti sustav grijanja ili kao sustav grijanja i hlađenja: split toplinske crpke zrak/voda tvrtke Viessmann idealne su za novogradnje i projekte modernizacije. Ovaj vrsta izvedbe izbjegava potrebu za složenim probojima zidova i polaganjem zračnih kanala.

Međutim, kombinaciju obje jedinice u zatvoreni rashladni krug smije izvoditi samo ovlašteni stručnjak za rashladne uređaje. Nadalje, za veće sustave, korisnik instalacije jednom godišnje mora angažirati stručnjaka za hlađenje da provjeri ima li propuštanja u rashladnom krugu.

Program proizvoda split toplinskih crpki

Kao čisti sustav grijanja ili kao sustav grijanja i hlađenja, split toplinske crpke idealne su za novogradnju i modernizaciju. Ovaj vrsta izvedbe izbjegava potrebu za složenim probojima zidova i polaganjem zračnih kanala.