Pločasti kolektori za stambene zgrade

Kolektori su najvidljivije komponente sunčeve toplinske energije. Osim vakuumskih cijevnih kolektora, Viessmann nudi i ravne pločaste kolektore. U osnovi im je zajedničko da koriste besplatnu i gotovo svugdje dostupnu sunčevu energiju za potporu grijanju ili pripremu tople vode u kućanstvu. Izrađeni su od materijala otpornih na koroziju i UV zračenje. Solarni kolektori razlikuju se po svojoj strukturi i funkcionalnom principu.


Solarno grijanje s pločastim kolektorima

Pločasti kolektori Vitosol: izvedba i funkcija

Pločasti kolektori visokog učina idealan su dodatak svakom sustavu grijanja. U osnovi se sastoje od apsorbera i kućišta s pripadajućom pokrovnom pločom. Posebnost je ovdje u detaljima. Kućište kolektora Viessmannovog pločastog kolektora sastoji se od svestrano zakrivljenog aluminijskog okvira, čija se boja može pojedinačno prilagoditi kod modela Vitosol 200-FM - u RAL boji. Standardno je obojan u tamnoplavu boju. Osim toga, okvir ima bešavni obrub okna. To osigurava trajnu nepropusnost i visoku stabilnost kolektora.


Pokrov izrađena od posebnog stakla izuzetno je proziran i na taj način propušta puno sunčeve energije. Uz to, konstrukcija Vitosol pločastih kolektora ističe se stražnjim zidom otpornim na probijanje i koroziju te vrlo učinkovitoj toplinskoj izolaciji. Ali jezgra kolektora je apsorber - vijugava cijev kroz koju prolazi solarna tekućina (solarni medij). Iznad toga je apsorbcijski sloj s premazom ThermProtect.


Funkcija pločastih kolektora - Kako sunčeva svjetlost postaje toplina??

Kada sunčeva svjetlost padne navpovršinu pločastog kolektora, ona zagrijava solarni medij koji cirkulira u cijevima. Na taj se način dobivena toplina prenosi u spremnik tople vode ili međuspremnik ogrjevne vode. Ciklus može započeti ispočetka unutar kolektora.

ThermProtect spriječava pregrijavanje Viessmann pločastih kolektora

ThermProtect spriječava pregrijavanje Viessmann pločastih kolektora

Za vrlo sunčanih dana, pločasti kolektori mogu apsorbirati puno energije i privremeno je pohraniti u spremnik. Ako se ta energija ne troši neko vrijeme, na primjer tijekom blagdana, kolektori se mogu pregrijati ako spremnik više ne može apsorbirati energiju. Inteligentni apsorber štiti kolektore upravo od toga.


Tehnologija ThermProtect koju je patentirala tvrtka Viessmann isključuje daljnje primanje energije kada se postigne određena temperatura, tj. kada se solarni spremnik potpuno zagrije. Iznad temperature prebacivanja, kristalna se struktura sloja apsorbera mijenja, višestruko se povećava toplinsko zračenje i smanjuje snaga kolektora. To znači da je temperatura stagnacije znatno niža i spriječeno je stvaranje pare. Ako temperatura kolektora ponovno padne, kristalna struktura se vraća u prvobitno stanje. Sunčeva energija može se apsorbirati kao i prije. Promjena strukture kristalne površine može se obnoviti u nedogled, tj. reverzibilno. ThermProtect također omogućuje bezbrižno dimenzioniranje solarnih polja u usporedbi s uobičajenim pločastim kolektorima.

Prednosti Vitosol pločastih kolektora

Ukratko, visokoučinkovite Viessmann pločaste kolektore Vitosol 200-FM i Vitosol 100-FM karakteriziraju sljedeće točke:

+ ThermProtect štiti od pregrijavanja pri visokim vanjskim temperaturama i maloj potrošnji topline
+ veliko solarno pokrivanje
+ Pogodno za podršku grijanja i grijanje PTV-a
+ Visoka razina nepropusnosti zahvaljujući svestrano zakrivljenom okviru sa staklenom sigurnosnom trakom
+ Brza i jednostavna montaža, omogućena konektorima valovitih cijevi od nehrđajućeg čelika+ pogodan je za različite inačice ugradnje: na krov, ravni krov, krov i fasadu
+ prikladno za vodoravnu i okomitu ugradnju
+ Atraktivan dizajn s mogućnošću individualizacije kada je Vitosol 200-FM obojen u RAL
+ Materijali otporni na UV i koroziju za sve komponente

sonnenkollektoren.jpg
Pločasti i cijevni kolektori

Vitosol

Solar-1-2.jpg

Sunčeva toplinska energija za zagrijavanje pitke vode i podršku grijanju

S instalacijom solarnih kolektora signalizirate svoje odgovorno ponašanje prema okolišu budući da time trajno smanjujete emisije CO2. A s Viessmann tehnikom odlučili ste se za sigurnost u budućnosti i optimalnu usklađenost svih komponenata sustava.