Fotonaponska instalacija – Struja iz sunca

Sa fotonaponskom instalacijom pretvorite sunčevu svjetlost u električnu energiju. To se temelji na takozvanom foto efektu, koji je otkriven još u 19. stoljeću, ali se mogao fizički objasniti i koristiti u skladu s tim tijekom 20. stoljeća. Prvo područje primjene je bio let u svemir. Danas se ova tehnika nalazi na mnogim krovovima i pruža vlasnicima struju iz besplatne solarne energije.

> Fotonaponski sustav - Vitovolt prospekt (PDF, 454 KB)


Kako radi fotonapon?

Fotonaponski sustav sastoji se od više modula koji se sastoje od solarnih ćelija. U toj najmanjoj jedinici sunčeva svjetlost se pretvara u električnu energiju pomoću fotoelektričnog efekta. Svjetlost uzrokuje otpuštanje određenih nosača naboja. Gibanjem samo tih čestica stvara se električna energija. Preduvjet za to je poluvodički materijal silicijum. Razlikuju se dvije vrste solarnih ćelija: monokristalne i polikristalne ćelije. Zbog različitih načina proizvodnje razlikuju se po svojim svojstvima proizvoda. Koje ćete solarne ćelije izabrati ovisi o brojnim čimbenicima i potrebno ih je dobro odvagnuti unaprijed. Uz učinkovitost i željene performanse mjesto ugradnje također je presudno. U svakom slučaju, Vitovolt 300 moduli nude različite mogućnosti ugradnje i područja primjene. Na primjer, pogodni su za obiteljske kuće, kao i za poslovne zgrade.

Kratak pregled izgradnje solarnog sustava s fotonaponom

Osim solarnih ćelija, fotonaponski sustavi sastoje se od pretvarača, kabela i prije svega potrošača struje. To nisu samo električni uređaji, već skladištenje električne energije kao i priključak na javnu električnu mrežu. Inverter je neophodan jer se u solarnim ćelijama stvara istosmjerna struja, koja se ne koristi u domaćinstvu, stoga se ona mora pretvoriti u izmjeničnu struju.


Profitirajte od prednosti Viessmann fotonaponskog sustava

Sa sve većom uporabom sustava obnovljivih izvora energije, spremnost potrošača i krajnjih korisnika da sami proizvode električnu energiju raste. Učinkoviti fotonaponski sustav danas nudi mogućnost da se besplatnu solarnu energiju iskoristi profitabilno. Ugradnjom fotonaponskih modula korisnik signalizira svoje odgovorno djelovanje prema okolišu i daje aktivni doprinos zaštiti klime izbjegavajući emisije CO₂.

Uz stalno rastuće troškove energije, fotonaponski sustav pomaže uštedjeti novac i, osim toga, smanjuje ovisnost o dobavljačima energije. Električna energija koja se proizvodi može se koristiti za vlastitu potrošnju ili se predati u javnu mrežu. Zbog zakonski regulirane naknade ili ušteđevine vlastitom potrošnjom, investicija se isplati nakon samo nekoliko godina. U svakom slučaju, to povećava vrijednost nekretnine.

Viessmannova fotonaponska tehnologija nudi vam savršeno usklađene komponente koje se sastoje od fotonaponskih modula, pretvarača i montažnog pribora, kao i sustava za skladištenje električne energije i dizalice topline kako bi se povećala upotreba vlastite električne energije.

Visoki standard fotonaponskih modula osigurava ekonomičnost i dugovječnost. Sveobuhvatne usluge u rasponu od projektiranja i razrade projekta do isporuke i servisa od strane kompetentnih Viessmann stručnih partnera čime se upotpunjuje ponuda fotonaponskih sustava.


Učinkovitija vlastita potrošnja solarne električne energije

Vlasnici fotonaponskih sustava trenutačno imaju dvije mogućnosti korištenja električne energije koju proizvode: električna energija može se u potpunosti predati u mrežu ili se djelomično ili u potpunosti koristiti za vlastite potrebe. Budući da vlastita proizvodnja solarne električne energije je jeftinija od električne energije iz mreže, vlastita potrošnja nudi financijske koristi. Optimalan koncept sustava u kombinaciji sa savršeno usklađenim komponentama osigurava ovu visoku vlastitu potrošnju.

Učinkovita vlastita potrošnja solarne električne energije

[1] Fotonaponska instalacija
[2] Fotonaponski ispravljač
[3] Fotonaponsko brojilo
[4] Potrošač
[5] Mjerno brojilo dizalice topline
[6] Dizalica topline s Vitotronic 200 (Tip WO1C)
[7] Brojač preuzete i predane energije
[8] Javna električna mreža

Ova shema već prikazuje kombinaciju fotonaponskog sustava s Viessmann dizalicom topline. Kako točno to radi i koje koristi imate, pokazat ćemo vam u sljedećem odjeljku.

Kompletno rješenje: Kombinirajte fotonaponskog sustava s dizalicom topline

Najučinkovitiji način proizvodnje topline s električnom energijom je dizalica topline. Pri tome se do četiri kilovat sata topline stvara od jednog kilovat sata električne energije korištenjem besplatne topline iz okoliša. Ako se energetska potreba za grijanjem prostora i grijanjem PTV-a pokriva uz pomoć dizalice topline, ne samo da se može znatno povećati stopa vlastite potrošnje struje iz solarnog sustava, već će i ekonomičnija solarna električna energija omogućiti jeftino opskrbu toplinom. Svatko tko želi kombinirati fotonaponski sustav s dizalicom topline trebao bi se odlučiti za dizalicu topline koja optimizira vlastitu potrošnju i može prilagoditi svoj rad proizvodnji struje iz fotonaponskog sustava. Za ovu primjenu Viessmann je razvio odgovarajuće usklađeni sustav fotonaponskog sustav i dizalice topline.

Fotonapon Električna energija od sunca

Električna energija od sunca - ugradnjom Viessmann fotonaponskog sustava svatko može postati vlastiti proizvođač električne energije. Pretvaranje besplatne solarne energije u električnu energiju financijski je privlačno za samostalnu potrošnju i, u kombinaciji sa skladištenjem električne energije, čak rezultira neovisnošću od javne električne mreže.