Dizalice topline zrak/voda

Dizalice topline zrak/voda spadaju u najčešće korištene dizalice topline. Ako se vlasnici odluče koristiti dizalicu topline, mogu iskoristiti atraktivne državne subvencije.
 

Kako funkcionira dizalica topline zrak/voda

Način na koji dizalica topline proizvodi toplinsku energiju može se pojednostaviti na primjeru hladnjaka. Dok hladnjak usmjerava topli zrak prema van, dizalica topline zrak/voda unosi toplinu iz okolnog zraka u prostoriju. Konkretno, ventilator aktivno uvlači okolišni zrak i prenosi ga na izmjenjivač topline (isparivač) ugrađen u dizalicu topline. U njemu cirkulira rashladno sredstvo koje mijenja svoje agregatno stanje i isparava čak i pri niskim temperaturama. Da bi se para rashladnog sredstva podigla na razinu koja se može koristiti za grijanje i pripremu tople vode, komprimira se uz pomoć kompresora.

Moguća unutarnja ili vanjska ugradnja

Dizalice topline zrak/voda spadaju u najčešće korištene dizalice topline. To nije samo zbog njihovih relativno niskih investicijskih troškova, već i zbog različitih mogućnosti ugradnje.

Dizalice topline zrak/voda u monoblok izvedbi

U monoblok izvedbi sve komponente koje su važne za dobivanje topline nalaze se unutar dizalice topline. Budući da su spojni vodovi između unutarnje i vanjske jedinice punjeni samo vodom, takvi uređaji mogu se brzo i jednostavno pustiti u rad. Specijalist koji izvodi radove ne mora imati certifikat za rad sa radnim tvarima. A budući da većina uređaja radi vrlo tiho, mogu se postaviti blizu stambenih prostora.

Na slici je prikazana dizalica topline zrak/voda s vanjskom jedinicom

Dizalice topline zrak/voda u split izvedbi

Uz monoblok uređaje postoje i takozvani split uređaji. Kod ovih se modela, osim kondenzatora, sve komponente potrebne za krug hlađenja nalaze u vanjskoj jedinici. To uključuje ventilator, isparivač, kompresor i ekspanzijski ventil. Unutarnja jedinica sadrži kondenzator i hidrauličke komponente, kao i regulaciju.

Veza između vanjske i unutarnje jedinice ostvarena je pomoću vodova za rashladno sredstvo. Krug hlađenja završava se tek tijekom instalacije. Ovaj posao smije izvoditi samo ovlašteni tehničar. Prednost split dizalice topline je u manjem dimenzioniranju cijevi. Uz to, vanjska jedinica je otporna na smrzavanje čak i u slučaju nestanka struje.

Ovisno o području primjene, dizalice topline zrak/voda mogu se koristiti na razne načine. Dizalice topline zrak/voda Vitocal 350-A i Vitocal 300-A posebno su pogodne za modernizaciju, dok je dizalica topline zrak/voda Vitocal 200-A namijenjena novogradnjama. U usporedbi s dizalicom topline zemlja/voda, ulaganje u sustav zrak/voda je manje, budući da je napor oko postavljanja geotermalnog kolektora ili bušenja geotermalne sonde potpuno eliminiran. Dizalice topline mogu se instalirati iznutra i izvana. Instalacija izvan kuće posebno štedi prostor. Samo su upravljačke i hidrauličke komponente postavljene na zid u kući.

Osobito tiha u radu

Moderne zračne dizalice topline tvrtke Viessmann rade vrlo tiho i jedva se čuju tijekom rada. Rezultat je to godina intenzivnog istraživačkog i razvojnog rada. Viessmann dizalice topline imaju napredni akustični dizajn, u kojem su svi dijelovi dizalice topline dizajnirani tako da smanjuju buku. Posebno niske frekvencije buke, koje se smatraju posebno neugodnima, mogu se svesti na minimum.
 

Sažetak prednosti dizalica topline zrak/voda

Korištenje zračne dizalice topline nudi brojne prednosti. Najvažnije su:

  • Besplatni izvor topline dostupan u bilo koje doba dana
  • Relativno niski troškovi ulaganja
  • Proširivo zahvaljujući kaskadnoj funkciji
  • Nema službenog odobrenja
  • Pogodno i za novu gradnju i za modernizaciju
  • Naknadna instalacija moguća