Savjet eksperta

Ledeni spremnici – ustroj, funkcija, prednosti i mogućnosti poticaja

Pogled odozgo na ledeni spremnik još u tekućem stanju

Sustav za grijanje ledenim spremnikom sastoji se od toplinske crpke rasolina/voda i ledenog spremnika. Ta kombinacija može uzimati toplinu iz zemlje, vode i okolnog zraka. Najvažniji je izvor topline ledeni spremnik. Takozvani sustavi ledenih spremnika energije primjenjuju se prvenstveno u zgradama s velikom potrebom za grijanjem i/ili hlađenjem. Inovativno su klimatsko rješenje za gospodarske i komunalne svrhe. 

Ustroj ledenog spremnika energije

Ledeni spremnik sastoji se od cisterne koja je u potpunosti zakopana pod zemljom. Cisterna je većinom izrađena od betona bez izolacije. U unutrašnjosti cisterne nalaze se velike spirale od vodova u kojima cirkulira tekućina otporna na zamrzavanje (rasolina). Spirale se dijele u izmjenjivač topline kao izvor i regeneracijski izmjenjivač topline. Ako su instalirani svi vodovi, odvodi i dovodi, cisterna se puni vodom i služi za dobivanje energije.

Kako funkcionira grijanje ledom

Tijekom rada sustava za grijanje ledenim spremnikom prvi izmjenjivač topline uzima energiju iz tekuće vode i prosljeđuje je toplinskoj crpki. Ondje se vrši stlačivanje: rashladno sredstvo prvo isparava, a onda se komprimira. Toplina koja pritom nastaje može se upotrebljavati i za grijanje i za pripremu tople vode. Kako ovaj proces funkcionira detaljno je objašnjeno u odjeljku Način rada toplinske crpke.

Toplinske crpke Vitocal 300-G kao komponenta sustava za grijanje ledenim spremnikom (slika: © Enno Friedrich www.ef-artfoto.de)

Kad voda daje svoju toplinu izmjenjivaču topline kao izvoru, njezina se temperatura snižava i postupno se zamrzava. Da se cisterna ne bi oštetila, vodovi su položeni tako da se zamrzavanje odvija iznutra prema van. Regeneracijski izmjenjivač topline dovodi u cisternu toplinu iz solarnog apsorbera zraka ili nekog drugog izvora.

Budući da betonski rezervoar nije izoliran, Viessmannov ledeni spremnik zagrijava okolna zemlja i tako ubrzava topljenje zaleđene vode. Kad se voda vrati u tekuće stanje, taj se krug može ponoviti bezbroj puta. Taj regeneracijski proces osim topline iz zemlje pojačavaju i drugi utjecaji iz okoliša kao što su topla kiša ili sunčevo zračenje.

Još jednu mogućnost dobivanja topline iz okoliša predstavljaju tzv. solarni apsorberi zraka. Instaliraju se na krovu te energiju iz okolnog zraka i sunčevog zračenja prosljeđuju toplinskoj crpki. Ako grijanje nije potrebno, solarni apsorberi zraka opskrbljuju toplinom ledeni spremnik i ubrzavaju regeneraciju.

Viessmannovi ledeni spremnici ističu se po iskorištavanju tzv. energije kristalizacije. Drugim riječima, ledeni spremnik energije dovodi energiju i kad se voda pretvori u led. Kad voda promijeni agregatno stanje, oslobađa se ista količina energija koja je potrebna za zagrijavanje jedne litre vode s 0 na 80 °C. To u praksi znači da ledeni spremnik volumena od deset kubičnih metara daje istu količinu energije ako sagorijevanje 110 litara loživog ulja.

Pronađite stručnog partnera društva Viessmann

Dobijte besplatno i neobvezujuće savjetovanje!

Pregled prednosti ledenog spremnika

Odlučite li se za ledeni spremnik energije, profitirat ćete od mnogih prednosti. Najvažnije su sljedeće:

  • Iskorištavanje besplatne topline iz okoline, zemlje i kristalizacije
  • Regeneracija se može ponoviti bezbroj puta
  • Siguran i ekonomičan pogon zbog male potrebe za održavanjem
  • Funkcija prirodnog hlađenja tijekom toplih mjeseci
  • Za montažu nije potrebno odobrenje jer ne zahtijeva duboke bušotine
  • Ekološka tehnologija